Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Łukasz » 17 paź 2012, 12:04

Witajcie.

Zabrałem się za post z opisem analogowo-cyfrowego analizatora widma, ale trochę zawaliłem i zamówiłem sobie tylko jeden układ do zmontowania (jeden kanał). Nie chcę teraz drugi raz płacić za przesyłkę, więc wymyśliłem, że podepnę ten analizator MONO pod wyjście STEREO. Oczywiście nie mogę zewrzeć ze sobą kanałów L i R, bo sygnał idzie też dalej na głośniki, więc wymyśliłem, że oba kanały podepnę do analizatora przez diody.

Dobrze kombinuję, że to zadziała, czy gdzieś w moim rozumowaniu jest błąd? Jeżeli myślę dobrze, to powiedzcie mi jeszcze, jakie diody sprawdzą się w takim zastosowaniu najlepiej? Ze szkoły pamiętam niewiele, a nie chcę popełnić na blogu jakiegoś babola, dlatego wolę się najpierw Was poradzić ;)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Marhef » 17 paź 2012, 16:59

A nie możesz użyć jednego kanału? Zamiast dwóch?
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Łukasz » 17 paź 2012, 17:28

Teoretycznie mogę, ale jak już natrafiłem na problem, to chciałem go rozwiązać, a nie omijać :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Tomasz.B » 17 paź 2012, 20:11

Jeżeli cię dobrze zrozumiałem to chcesz tak że L i P puścisz przez diody a za nimi je połączyć razem??
Jeśli ci o to chodziło to raczej się nie zadziała.
Będziesz korzystał z wyjścia karty dźwiękowej??? Jeśli tak to jeszcze gorzej bo występują tam niskie napięcia. Więc może dioda Schottky?
Problemem morze być to że dioda będzie obcinała nam jedną połówkę przebiegu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: nightex » 17 paź 2012, 22:43

A wiesz że gdzieś to było w którymś numerze Praktycznego Elektronika :/ tylko zabij mnie :/ nie pamiętam w którym :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1190
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Marhef » 18 paź 2012, 14:25

A jak dokładnie ma działać ten analizator? Bo mam pewien pomysł, ale nie chcę się ośmieszyć
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Tomasz.B » 4 lis 2012, 17:49

Całkiem przypadkiem znalazłem coś takiego
91_1258835366.gif
Te rezystory 10k obowiązkowo o tolerancji 1%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Łukasz » 4 lis 2012, 18:54

Ten sam KIT nawet :D Dzięki!
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Sygnał audio STEREO, a analizator widma MONO

Post autor: Tomasz.B » 4 lis 2012, 19:06

Głowy nie dam że wszystko będzie cacy ale na 99% powinno działać.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: