Sterownik Schodów.

Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 21 paź 2012, 21:07

Witam serdecznie!

Potrzebowałbym zrobić taki oto sterownik schodów dokładnie na 16:

http://allegro.pl/sterownik-schodowy-sc ... 52927.html

Cena jak za samą płytkę drukowaną tak amatorsko zrobioną dla mnie troszkę za duża bo za taśmę zapłacę troszkę więcej.
U mnie na razie pomysłów brak może ktoś mi coś poradzi itp co bym dokładnie potrzebował.

Coś podobnego do tego:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xhhohkLp ... re=related[/youtube]

Pozdrawiam.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 21 paź 2012, 23:25

ojjj dobrze że obejrzałem filmik :) bo napisałem post na podstawie tekstu i allegro :D i bym gafe szczelił :)

*edit
ale może jednak dobrym tropem mimo to szedłem :)
z tym układem możesz zrobić włącznik z opóźnieniem
http://majsterkowo.pl/forum/sciemniacz- ... .html#p796
a z tym aby po kolei się podświetlały schody
http://majsterkowo.pl/forum/ne555-cd401 ... .html#p793
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Łukasz » 22 paź 2012, 14:31

Jak na moje oko, to wystarczy jakiś mikrokontroler pokroju ATmega8 (~9zł) i po jednym małym tranzystorze na każdą z taśm led (20gr/szt). No i do tego oczywiście jakieś zasilanie z marketowej ładowarki USB (~5zł;), plus zasilanie do ledów :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Tomasz.B » 22 paź 2012, 15:00

Ja byłbym za załączaniem poprzez małe przekaźniki, pozbywamy się w ten sposób spadków napięć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 22 paź 2012, 15:08

ATmega8 to rozwiązanie by mi się podobało ale rozumiem że bym musiał programować a o tym nie mam pojęcia.
Ale myślę że jeszcze coś zdziałamy. ;)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 22 paź 2012, 16:17

no popatrz :) 3 odpowiedzi = 3 różne rozwiązania :D

z tym że pomysł na samych przekaźnikach wg. mnie straci na efekcie ściemniania
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Tomasz.B » 22 paź 2012, 20:05

Jeżeli chcemy zachować efekt "ściemniania" (oczywiście najlepiej poprzez PWM) to musimy zostać przy tranzystorach.
Pobór prądu w zależności od mocy taśmy to od 0,2A do 0,4A na 0,5m.
Więc myślę że tranzystory miały by być w obudowie TO-220 + ewentualny radiatorek takiego typu:
Obrazek

Ale raczej nie będzie konieczny.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 22 paź 2012, 20:48

http://allegro.pl/czujnik-ruchu-do-led- ... 22979.html

A co myślicie o takim rozwiązaniu, tyle że podłączanie 3 żyłowe, tylko żeby np 3 zastosować a nie pod każdym schodem :)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Marhef » 22 paź 2012, 22:18

Bez ściemniania da się zrobić bez mikrokontrolera. A zamiast czujnika z allegro można zastosować fotokomórkę
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Łukasz » 22 paź 2012, 22:23

Jasne, że się da bez mikrokontrolera. Z mikrokontrolerem będzie jednak najprościej osiągnąć taki efekt, jak na filmiku :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 22 paź 2012, 22:50

Mnie interesowała by ta opcja bez mikrokontrolera, ponieważ z tym mogę sobie nie poradzić, efekt może być inny wkońcu to dla mojej potrzeby jest robione.
Ja to sobie wyobrażałem na początku że jakiś czujniczek na początku schodów, na środku i na końcu i tyle lub pod każdym schodkiem.

Co do zestawu Led myślałem o tym:

http://allegro.pl/16m-gotowy-zestaw-tas ... tabsAnchor

Ale jeszcze popatrzę czy jak bym sam skompletował to taniej nie wyjdzie i czy ten zasilacz to nie jakiś śmieć.

A tak wyglądają moje schody.

Dół:
Obrazek
Wejście do Góry:
Obrazek
Obrazek
Całe:
Obrazek
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 23 paź 2012, 15:10

Przecież efekt ściemniania pokazałem w drugim poście nad linkiem z układem z NE555 :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 23 paź 2012, 18:19

http://elhobby.eu/index.php?strona=ster ... ia_schodow

Jeszcze coś takiego znalazłem, a na razie brak pojęcia jak to zrobić chyba tylko powypuszczam sobie kable i będę coś kombinował, albo w przyszłości komuś się zapłaci za zrobienie takiego sterownika :)
Awatar użytkownika
adaam07
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 28 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: adaam07 » 23 paź 2012, 19:06

A to wszystko działa czasowo ? A co jeśli zatrzymasz się na tych schodach ?
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 23 paź 2012, 19:46

to nie problem, pomysłów może być kilka na rozwiązanie tego problemu z tym że fakt na ATMega/Tiny było by łatwiej :) gorzej że Paweł stracił zapał :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 23 paź 2012, 20:01

Nie tracę zapału, ledy 16 metrów i potrzebne akcesoria jutro do mnie kurier przyniesie.

http://elhobby.eu/index.php?strona=ster ... ia_schodow

Koleś z tej stronki powiedział że dokumentacje i opis do miesiąca będzie na jego stronie wtedy tylko zlecić komuś zrobienie płytki drukowanej dwustronnej i lutowanie prawie jak Kit.

Oczywiście podłączenie oraz wypusty z Kablami zrobię sobie wcześniej a to będę kombinował. Bo nie stać mnie kupić sobie ten sterownik.
Schody 7800 plus 400 zł oświetlenie no i zostały drobne pieniążki na sterownik. :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 23 paź 2012, 21:03

Zleć Łukaszowi :) bo możesz zrobić tak że na każdym schodku umieścisz czujnik np.obciążenia czy fotokomórkę i nie zależnie czy będziesz stał czy szedł schody podświetlą się tylko tam gdzie jest nacisk + i - jeden czy dwa schodki od nacisku :)
Na moje rozumowanie Łukasz powinien to zrobić w ..... 20 min maks :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 23 paź 2012, 21:51

Ja bym bardzo chętnie komuś to zlecił, sam jestem Mechanikiem i to mi lepiej wychodzi.

Tyle że ja to bym potrzebował złożone to w całość i listę co dokupić.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 24 paź 2012, 14:59

Poproś Łukasza :) Na pewno nie odmówi Ci zaprogramowania AT*** :) To będzie raczej dla niego zabawa a cenę to sobie już sami ustalicie :D :)
Obrazek
kaazior
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 23 wrz 2012, 21:11

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: kaazior » 25 paź 2012, 13:48

Muszę przyznać, że bardzo fajny pomysł z tym podświetlaniem schodów. Kiedyś myślałem aby zrobić podświetlanie wszystkich schodów na raz z łagodnym zapalaniem i gaśnięciem, ale ten sposób jest bardziej "lansiarski":)
Może by tak spróbować zdziałać coś wspólnymi siłami. Jak reaktywuje maszynę i ktoś podeśle mi PCB w G-kodzie to mogę spróbować wyfrezować płytkę:)
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 25 paź 2012, 20:38

Taśma i wszelkie akcesoria do jej podłączanie,pomysł ułożenia kabli jest, teraz czas na kontroler, napisałem już wiadomość do Łukasza według sugestii Nightex'a myślę że uda nam się dogadać w kwestii finansowej oraz programowania i stworzenia listy potrzebnych pozostałych elementów, na razie pozostało to bez odzewu ale pewnie jak zawsze brak czasu każdemu to doskwiera.

Jeżeli by mnie nawet to miało wynieść 10 zł mniej to wolę coś stworzyć samemu większa satysfakcja oraz wiedza jak to naprawić :)
Nie kiedy także tak jest że rzecz zrobiona samemu więcej kosztuje ale przynosi nam nasz wymarzony efekt oraz tą właśnie satysfakcje tak miałem z moją półeczką.

Wieczorkiem wrzucę zdjęcie taśmy bo kolor pozostaje tajemnicą ale Nightex powinien dobrze wiedzieć co wybrałem, w Sobotę jeszcze muszę wszystko dogadać ze Stolarzem co do umieszczenia przewodów, bo frezy to już dogadałem.
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 28 paź 2012, 21:04

http://allegro.pl/sterownik-schodowy-in ... 21776.html

O dokładnie takie coś mi chodzi, układzik scalony, oporniki i szybkozłączki.

Cena tego wszystkiego myślę że nie duża, a cena za zrobienie jak widać.
tidzu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 27 kwie 2012, 22:10

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: tidzu » 28 paź 2012, 21:25

Mnie osobiście interesuje sposób wykrycia naciśnięcia na schód. Fajnie by to wyglądało z miękkim startem, gdy płynnie zapala się każdy schód.
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 15 lis 2012, 20:07

Więc sprawa wbrew pozorom nie ucichła, jutro montaż schodów a zarazem oświetlenia.

Więc zastosowałem dwa czujniki ruchu z wyłącznikiem czasowym oraz zmierzchowym(Do góry i na dole,schodów) plus do tego ściemniacz, okablowanie przygotuje sobie pod sterownik czyli 16 wyjść, no i w sumie to wszystko wiązkę na pierwsze 7 schodów mam już przygotowaną, jutro rano okaże się czy wszystko dobrze i zgodnie z wymiarami.
W niedziele mam nadzieje że pokaże efekty a tym czasem pakuje wszelki potrzebny sprzęt i jadę do domu.Kolor taśmy oczywiście zostosowany jak w szafie tyle że mniej diod:
Obrazek
ps:Zdjęcie taśmy z szafy,limit na serwerze mi się wyczerpał.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Łukasz » 16 lis 2012, 09:49

Ja się już niedługo biorę za swoje schody ;) Napaliłeś mnie, drogi Pawle, na ten projekcik ;)

Tylko średnio mi się widzi ta gruba wiązka przewodów ciągniętych do poszczególnych schodków. Zastanawiam się, czy nie lepiej zapłacić trochę więcej i kupić cyfrową taśmę led - wtedy wszystkie odcinki łączysz sobie szeregowo, a z poziomu µC możesz sterować każdą jedną diodą z osobna :)

Tak to działa na przykładzie cyfrowej taśmy RGB:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8B3-OyukRb4[/youtube]
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: