Sterownik Schodów.

Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 20 lis 2012, 19:32

Właśnie wróciłem,jutro pokaże efekt prac, co do przewodów to wszystkie mam w piwnicy w profilu plastikowym, i to mi nie przeszkadza, połączone są jakby szeregowo tylko jedno wyprowadzenie z zasilacza i później łączenie zasilania z taśmy do taśmy w piwnicy przez kostki :)
Więc na schody same końcóweczki wychodzą, ale to schody były już projektowane pod to oświetlenie oraz kable przed montażem już pociągnąłem sobie na drugim odcinku schód bo pierwszy odcinek schodów to wszystko mogę rozebrać :)

Tak więc moje amatorskie fotki:
Widać tu jeszcze oświetlenie szafy które także wykonywałem z wasza pomocą i też wymaga dopracowania.
Obrazek
Obrazek
Tu za bardzo pojaśnione:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Najlepiej to wygląda jak się średnio ściemni, wtedy jest akurat żeby było wszystko widać, bo tak to cała klatka schodowa jest oświetlona

Obrazek
Obrazek



Na koniec filmik który pokazuje jak działa jeden czujnik ruchu już na dole poprawnie, na górze jeszcze nie jest zamontowany.
Obrazek

W Sobotę myślę że już wykończy się wszystko wraz z barierkami i kosmetyką oraz powbija tą taśme w rowki, później jedynie zostanie zrobienie sterownika w którym myślę uzyskam waszą pomoc.

Pozdrawiam.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: johny » 20 lis 2012, 19:49

trzoszke chyba za pozno ten czujnik dziala, zdozysz nos na pierwszym schodzie rozwalic, ale ladnie Ci to wyszlo i sprytnie te swiatelka schowane
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 20 lis 2012, 19:52

Właśnie czujnik działa dobrze, tylko wtedy była za mała dziurka w ścianie.

Czujnik ten mini jest cały zabudowany w szafie, w dziurkę włożony korek"zakrętka" i w niej wywiercona dziurka, i wszystko gipsem,papierem, oraz silikonem zaklejone żeby nic nie było widać.

Film był kręcony w Niedziele więc ten czujnik był jeszcze troszkę nie dopracowany, ale tak to działa nawet że się podejdzie do schodów i już wyłapuje.

Wszystko pokaże po weekendzie o ile uda mi się to dokończyć w Sobotę.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: nightex » 20 lis 2012, 20:23

Nie myślałeś żeby rozdzielić poziomy? Tak jak pokazałeś, stałeś na półpiętrze i podświetlenie zgasło do momentu wejścia na całe piętro.
Ogólnie to 5+ :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 20 lis 2012, 23:01

Jeszcze trzeci czujnik na półpiętrze by się przydał, a później chcę zrobić po prostu żeby każdy schód oświetlał się poklei i gasł, wtedy może być rozdzielenie :)


A z tym sterownikiem to dokładnie takiego czegoś potrzebuje tyle że 16 kanałów wyjściowych

http://www.browarec.com/allegroimages/s ... czujki.jpg


Tylko nie wiem czy da się coś zrobić bo czujniki ruchu podłączone mam pod zasilacz i one są na 230V.
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 668
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Łukasz » 21 lis 2012, 11:10

16 kanałów PWM bez problemu można zrobić na Arduino i jednym dodatkowym scalaku. Się napaliłem na ten projekt u siebie, ale kurczę nie mam nie schować kabli... - a do każdego schodka musiałby iść osobny kabel ze sterownika, więc trochę tego będzie :/
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 21 lis 2012, 11:44

Ja przed każdym schodem mam kostke w piwnicy, jak zrobisz ten sterownik na arduino to zainwestuje :)
I myślę że i mi to się uda zrobić, kable zawsze da się jakoś ukryć wystarczy tylko pomyśleć.
aogorek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 11:43

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: aogorek » 31 sty 2013, 11:55

Łukasz pisze:16 kanałów PWM bez problemu można zrobić na Arduino i jednym dodatkowym scalaku. Się napaliłem na ten projekt u siebie, ale kurczę nie mam nie schować kabli... - a do każdego schodka musiałby iść osobny kabel ze sterownika, więc trochę tego będzie :/
Zacząłem się zastanawiać nad wykonaniem takiego sterownika na arduino.
Do zwiększenia liczby wyjść PWM chcę wykorzystać układ tlc5940.
Żeby podłączyć taśmy led do układu musiałbym prawdopodobnie zrobić to przez tranzystory (MOSFET?)

Zbyt biegły w elektronice nie jestem, więc teraz mam pytanie:
w jaki sposób podłączyć do tego tranzystory?

na nettigo jest opis wykorzystania tego układu z którego korzystam
(forum nie pozwala mi na dodanie linku - wyszukajcie w google nettigo+tlc5940)


Problem w tym że jeśli dobrze rozumiem na wyjściach układu mam stan niski (do wyjścia układu podłączona jest katoda LED).

Da się jakoś z tego wyjścia wysterować tranzystor?
Awatar użytkownika
Paweł
Majsterkowicz
Posty: 75
Rejestracja: 3 kwie 2012, 17:52
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Paweł » 8 lut 2013, 20:24

No to już dawno skończone w 90% bo nie ma sterownika, ani rozdzielenia poziomów.

Fotki z przed dwóch tygodni jak byłem w domu.

ObrazekObrazekObrazek

A tak zamontowane mam trzy czujniczki ruchy, myślę że dobrze mi to się udało wpasować :)

Obrazek
Z włączonym światłem:

ObrazekObrazekObrazek

Wiem że ta listwa między panelami a schodami nie za bardzo pasuje,"Fachowcy" założyli jak nas nie było, nie ma o co się wykłócać bo opuścili prawie na koszt całości oświetlenia :)

A listwe za 30 zawsze można zmienić.
aogorek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 11:43

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: aogorek » 14 lut 2013, 22:42

Witam,

jako że na wiosnę zaczynamy budowę domu, stwierdziłem że zrobię sobie takie schody :) specjalistą z dziedziny elektroniki nie jestem, zatem mam prośbę do Was o ocenę tego co wymyśliłem. Schodów będzie ponad 16, więc musiałem zastosować 2 układy tlc z wyjściami PWM, całością zamierzam sterować za pomocą atmega328.
Układ chcę zasilać z zasilacza stabilizowanego 12V z którego będzie zasilane kilkanaście około metrowych taśm led.

Będą trzy włączniki zwierne do zapalania (dół, półpiętro, góra). Nie będzie czujników ruchu bo kot się będzie plątał po domu :)

narysowałem schemat, który załączam. Prośba o opinię czy dobrze podobierałem elementy i czy wszystko ma prawo zadziałać, bo jak pisałem specjalistą nie jestem. obecnie jestem na etapie projektowania płytki...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
aogorek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2013, 11:43

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: aogorek » 28 mar 2013, 19:47

chwila minęła od wcześniejszego postu, ale nie próżnowałem przez ten czas :)

powyższy schemat został częściowo zmodyfikowany, dopracowany i są pierwsze efekty :)

Najpierw prototyp na którym testowałem rozwiązanie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zn67mtco8Rg[/youtube]


A dzisiaj ukończyłem wersję finalną i co było dla mnie największym zaskoczeniem, po wytrawieniu/zlutowaniu wszystko ruszyło od kopa :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vcZ1kKJJbyw[/youtube]

Może macie jakiś pomysł na sensowną obudowę do tego?
carolline19
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2014, 18:04

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: carolline19 » 21 mar 2014, 18:06

O idealny temat dla mnie. Zastanawiam się właśnie nad oświetleniem schodów, takim jak na filmie:
youtu.be/YNLKKDIJmXI
Co o tym myślicie? Bo wiem, że jest to bardziej nowoczesne oświetlenie i nie będzie wszędzie pasować ;)
Brinythrone
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2017, 21:39

Re: Sterownik Schodów.

Post autor: Brinythrone » 16 kwie 2017, 21:47

Hej. Ma ktoś pomysł jak zrobić podświetlane poszczególne trepy niezależnie od siebie tzn. każdy z osobna. Np jak stoję na drugim to jest podświetlany tylko drugi na trzecim to trzeci itd.?

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: