Zasilacz Symetryczny - Prośba o sprawdzenie schematu

ODPOWIEDZ
Rafik89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 24 cze 2014, 00:49

Zasilacz Symetryczny - Prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: Rafik89 » 20 wrz 2015, 21:19

Witam serdecznie, planuje wykonać zasilacz symetryczny, potrzebuje pomocy bo nie jestem profesjonalistą.

Narysowałem już 2 schematy jeden z wtórnikiem emiter-owym a drugi bez. Ten pierwszy sposób mi odradzono ze względu na słabą stabilizację napięcia.

Czy poniższy schemat nie zawiera błędów?
schemat.png
Całość będzie zasilana napięciem z transformatora toroidalnego 2x12v 4A.

A to lista części:
Spoiler:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Artur997
Majsterkowicz
Posty: 101
Rejestracja: 23 paź 2013, 20:22

Re: Zasilacz Symetryczny - Prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: Artur997 » 20 wrz 2015, 21:44

Domyślam się że na wyjściu potrzebujesz +/- 12V 3A.
Nie wiem czy nie byłoby zamiast bawić się w tranzystory - zastosować przetwornice DC/DC, coś w stylu http://www.aliexpress.com/item/1PC-DC-t ... 27398.html
Rafik89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 24 cze 2014, 00:49

Re: Zasilacz Symetryczny - Prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: Rafik89 » 20 wrz 2015, 22:06

Gdybym chciał gotowca nie zawracałbym głowy takimi rzeczami :)

Potrzebuję na wyjściu -12, GND, +12 napięcie musi być regulowane. Mam już zasilacz 0-24V 0-10A ale symetrycznego jeszcze nie zrobiłem. A chce to zrobić od podstaw dla samej frajdy.
Rafik89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 24 cze 2014, 00:49

Re: Zasilacz Symetryczny - Prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: Rafik89 » 17 paź 2015, 22:31

Po co ten R11 i R12?
R11 i R12 wynikają z prawa Ohma, muszą zapewniać 30µA obciążenia przy najniższym projektowanym napięciu w stanie jałowym i jednocześnie mieć dopuszczalną moc strat wynikającą z natężenia prądu podczas najwyższego przewidzianego napięcia wyjściowego

To będzie zwykły zasilacz, nie potrzebuje tu stosować aż takich dużych kondensatorów.
Za małe napięcie z transformatora do uzyskania napięć +/-12 na wyjściu zasilacza...
W takim razie użyję czegoś innego, mam troszkę starych teroidów z odzysku.
Dlaczego używasz BD911? Łatwiej z BD244 i nie potrzebujesz tego BC327 do sterowania...
BD244 podłączasz tak jak to zrobiłeś z tym BC327, przeliczyć trzeba by było rezystor R1, który mimo poprawności układu jest za mały... za duży prąd wpuszczasz na stabilizator... W tym układzie można użyć LM317 w wersji do 100mA prądu obciążenia.
Dziękuję, zobaczę co mam w szufladach może coś się dobierze.
Przydała by się lepsza filtracja samego stabilizatora.
Po parze kondensatorów 1uF za stabilizatorem powinno poprawić stabilizację, tak jest przynajmniej w nocie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: