Przełącznik sygnału audio

ODPOWIEDZ
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Przełącznik sygnału audio

Post autor: clocker » 5 lis 2012, 16:26

U mnie w kompie podpina się pod jedno gniazdo zarówno tylne głośniki ja i wejście liniowe. Gniazdo to jest dość trudno dostępne, a często muszę zmieniać jego zastosowanie. Oczywiście zrobić prosty przełącznik potrafiłby każdy, ja chcę trudniej więc wymyśliłem sobie że:

1. Z wejścia na przełączniku sygnał idzie na kompa(gniazdo w kompie służy jako wejście liniowe)
2. Sygnał od kompa idzie na głośniki, ale wyjście liniowe na przełączniku jest odcięte.(gniazdo w kompie jest wyjściem liniowym)
3. Sygnał z wejścia liniowego przełącznika idzie bezpośrednio na głośniki


Mam nadzieję, że dość jasno to wytłumaczyłem.

Dobrze by było żeby propozycje wychodziły, taniej niż nowa karta dźwiękowa :D

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Przełącznik sygnału audio

Post autor: Maxik » 5 lis 2012, 17:40

Może coś z tego wyciśniesz: http://majsterkowo.pl/sprytny-przelaczn ... cia-audio/ Ja bym natomiast wyciągnął sobie do jakiejś dogodnie umiejscowionej skrzyneczki: żeński jack podłączony do głośników, żeński jack podłączony do źródła(wejście liniowe) i żeński jack podłączony do PC. Wtedy jednym kablem męski jack-męski jack przełączałbyś "tryby działania", na przykład łączyłbyś wejście liniowe z głośnikami albo głośniki z PC.
clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Przełącznik sygnału audio

Post autor: clocker » 5 lis 2012, 17:55

Kierując się twoją sugestią do wybierania trybów lepszy byłby kabel z dwiema żeńskimi końcówkami. Wtedy odpadła by ta skrzyneczka.
Awatar użytkownika
adaam07
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 28 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Przełącznik sygnału audio

Post autor: adaam07 » 5 lis 2012, 19:10

clocker
Majsterkowicz
Posty: 116
Rejestracja: 17 paź 2012, 21:01
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: Przełącznik sygnału audio

Post autor: clocker » 5 lis 2012, 19:38

niestety, podczas pracy urządzenia liniowego, głośniki muszą być odłączone, bo inaczej od razu w nich słychać dźwięki, chociaż jakby do głośników puścić kabel z wyłącznikiem byłoby spoko. W warsztacie mam na pewno wtyk i dwa gniazda, więc już nie będę bawił się tym rozgałęziaczem.



Temat zakończony.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: