jak zaprogramować atmega8

ODPOWIEDZ
tomek45b
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 18 lut 2012, 20:22

jak zaprogramować atmega8

Post autor: tomek45b » 18 lut 2012, 20:28

witam

niedawno zacząłem zabawę z mikroprocesorami atmega i mam pytanie na niektórych schematach z atmega jest gniazdo do podłączenia do programatora
czy jeśli używa sie do programowania programatora i podstawki pod atmega trzeba wlutowywać te gniazdo jeśli nie to do czego jest ono tam potrzebne .

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1164
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

jak zaprogramować atmega8

Post autor: Marhef » 22 lut 2012, 04:04

Jeśli masz na myśli gniazdo do programowania ISP, to nie musisz tego wlutowywać. Chyba, że chcesz wykorzystać te piny również jako wejścia/wyjścia (sprawdź w dokumentacji konkretnego modelu, czy jest taka możliwość)
tomek45b
Majsterkowicz
Posty: 50
Rejestracja: 18 lut 2012, 20:22

jak zaprogramować atmega8

Post autor: tomek45b » 7 mar 2012, 20:33

a jaki programator i kompilator a może jeszcze jakaś książka jest dobra dla początkujących.
uosiu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 40
Rejestracja: 14 lis 2011, 21:45
Kontakt:

jak zaprogramować atmega8

Post autor: uosiu » 7 mar 2012, 21:25

\"Język C dla mikronoktrolerów AVR\", co do kompilatora to albo pisać w Bascomie albo w C i kompilować avr-gcc.
Programujesz przez AVRStudio albo avrdude
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: