Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 4 gru 2012, 23:48

Witajcie złożyłem wzmacniacz oparty na TDA2030.
Jeszcze go nie testowałem bo chce dokładnie wszystko podłączyć.
Mam kilka pytań:

1. Czy taki radiator jak na zdjęciu wystarczy?
2. Do zasilania tego ukladu moge użyć zasilacza 12v 1A (a w przyszłości dokupić zasilacz 24v 1A-2A?)
3. Jak podłączyć jack Stereo.
4. Jak zamontować potencjometr do regulacji głośności.
I jeszcze pare innych ale pierw dodam zdjecia dla objasnienia(prosze mnie poprawiac jesli popełniłem jakis blad):

http://imageshack.us/g/208/zasilanie.jpg/

i dokumentacja:
http://www.speedyshare.com/a43KR/Scan5.jpg

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 5 gru 2012, 00:14

1. Powinien wystarczyć, jakby się za bardzo grzał to musisz wymienić na większy.
2. Możesz, ale tak jak masz w instrukcji napisane moc wtedy spadnie do ok. 8W.
3. Tak: http://vpx.pl/i/2012/12/04/zasilanie.jpg
4. To chyba będzie coś podobnego do schematu w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic44167.html
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 5 gru 2012, 00:21

Dziekuje ci bardzo za szybka odpowiedz.
A co do tego zasilacza musi być on DC czy AC bo zauważyłem ze na moim zasilaczu pisze tylko output 12v 1A;/
Tak własnie myslalem ze trzeba podłączyć ten jack ale jak widzisz mój ma o wiele wiecej pinow ale to nie wazne.. zamowie na laro taki wkręcany do obudowy z 3 pinami.

I niestety ciezko mi tak przeczytac ten schemat.. zawsze wszystko montowałem na "pająka" I nie wiem jak poprowadzic kable od mojej plytki do tego potencjometru. I czy ten potencjometr co mam na zdjeciu bedzie dobry? Wymontowalem go z wiezy byl zamontowany jako "mic level" Kreci sie do oporu w prawo i do oporu w lewo.. a nie wkolko.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 5 gru 2012, 00:32

Twój zasilacz prawie na pewno jest DC. Na zdjęciu nie widzę ile ten potencjometr ma nóżek, jak ma 6 to powinien być dobry, potencjometr musi być stereo. To, że kręci się w lewo i w prawo to dobrze, większość potencjometrów tak właśnie się kręci. Potencjometr z tego schematu montujesz tak: tam gdzie na schemacie masz napisane wejście L, P i masa (z lewej strony) do jacka, a to z prawej strony do wzmacniacza (to co Ci narysowałem).
Jak nie będziesz rozumiał, to jutro Ci narysuję schemat.

EDIT: bym zapomniał, potencjometr musi mieć 100 kOhm.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 5 gru 2012, 00:40

No to musze kupic taki potencjometr.
Potencjometr Stereo 100kOhm.
I bylbm wdzieczny jakbys jutro narysował mi schemat.
A ja postaram sie na dniach zamowic stosowne czesci (bo chce wsadzic to w obudowe, z przodu włacznik,dioda led, potencjometr i gniazdo jack a z tylu gniazda kolumnowe.)

Aha i prosze o taki schemat łopatologiczny "paintiowski".
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: cube » 5 gru 2012, 00:51

A propos radiatorów - jest taka zasada, mówi że na każdy wat mocy do odprowadzenia należy przyjąć 10cm^2 radiatora.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 5 gru 2012, 15:53

A ja zapytam czy chcesz wyciągnąć z niego wszystkie "waty"? bo zasilając za 12V masz tylko 2x8W.
przy 12V zasilacz co najmniej 2A.
Oczywiście kolumienki najlepiej 4 Omowe
Układ jest stosunkowo delikatny więc najpierw podłączasz głośniki a potem zasilanie
18W z niego wyciągniesz przy zniekształceniach 10%
14W przy 0,5%
Dlatego zalecałbym zasilanie z wyższego napięcia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 5 gru 2012, 16:00

Musisz podłączyć tak: http://vpx.pl/i/2012/12/05/zasilanie.jpg

Tomasz.B - wiadomo, że im lepszy zasilacz tym większą moc się wyciągnie. Co do 18W to myślę, że było to pisane z myślą o zasilaczu 25V.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 5 gru 2012, 16:57

Wiec jaki zasilacz polecasz najbardziej?
Odrazu wiedziałem ze 12v to bedzie za mało ale nie mam innego a chce chociaz przetestowac wzmacniacz.
Awatar użytkownika
gibon139
Młodszy majsterkowicz
Posty: 49
Rejestracja: 8 maja 2012, 21:06

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: gibon139 » 5 gru 2012, 17:03

Czy do tego wzmacniacza nie powinno być przypadkiem symetryczne zasilanie ??
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: cube » 5 gru 2012, 17:07

W pierwszym poście masz schemat i notę katalogową. Odpowiedz sobie na to pytanie sam.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 5 gru 2012, 17:12

Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 5 gru 2012, 17:35

Oczywiście myślałem o 25V.
Ta aplikacja przystosowuje scalka do pracy z napięciem pojedynczym.
Do przetestowania czy działa jak najbardziej możesz użyć 12V
Koniecznie dołóż kondensator filtrujący zasilanie bo z tego co widzę to jest tylko jeden C5-100nF a to stanowczo za mało.
Co do zasilania wyższym napięciem najlepiej zastosować transformator bo większość zasilaczy jest na przetwornicach co morze powodować "przydźwięk" jej pracy w głośnikach.

A mnie zastanawia po co kondensatory przed potencjometrem??????

O ile się nie mylę to w instrukcji napisali że masa sygnału ma był połączona z masą zasilania.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 5 gru 2012, 18:21

Prawdę mówiąc, sam nie jestem pewny po co te kondensatory przed potencjometrem, niemniej jednak układ powinien działać.
Co do transformatora - też tak myślę, jeśli układ ma być zrobiony na stałe, lepiej wtedy zainwestować w transformator, mostek Graetza i będzie pięknie.
Mase sygnału można chyba połączyć z masą zasilania i z wtyczką Jack, więc to nie powinien być problem.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 5 gru 2012, 18:37

Te kondensatory przy potencjometrze według mnie zbędne.
Co do potencjometru to według mnie taki:
2x 50k/47k (Potencjometr obrotowy podwójny)
charakterystyka A [logarytmiczna]
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 5 gru 2012, 22:34

To wkoncu ktory potencjometr kupic Potencjometr Stereo 100kOhm czy 50kohm?
I jakie bylyby koszta takiego transofrmatora.
To moj pierwszy zlozony uklad dlatego tyle pytan za co z gory przepraszam.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 6 gru 2012, 00:10

Zerknij na mój poprzedni post. Podwójny a stereo to to samo i z obydwoma określeniami możesz się spotkać w różnych sklepach.
Czemu 50K? Szerze mówiąc to nie powinno robić różnicy ale takie często się spotyka i takie ja używam i jest wszystko dobrze.
Tu możesz sobie podejrzeć takiego "potka".

Transformator rzecz nie tania.
2*18W=36W + pokrycie strat i wychodzi iż trzeba użyć transformatora o mocy 50VA
Czyli potrzebujesz coś takiego

A czemu 18V?
Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu napięcie wzroście o pierwiastek z 2
Co powinno nam dać napięcie około 25/26V
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 6 gru 2012, 00:33

Hmmm no to troche drogo wyjdzie.. zakupy mnie wyniosa około 40zł bo jak juz wyzej pisalem chce to wszystko ladnie upchnac w obudowe.
Ponadto musze kupic miernik to kolejne 30zł wiec chyba narazie kupie jakis zasilacz do 20zł a potem rozejrze sie za transformatorem.
Mam kilka w domu postaram sie je sprawdzic w wolnym czasie.. Tylko tutaj mam pytanie kazdy transformator z jednej strony podlanczam pod 230v? bo jesli nie ma zadnych oznaczen to skad mam wiedziec jakie napiecie wejsciowe a jakie wyjsciowe?

Edit:
A moze nada sie takie cos?

http://allegro.pl/transformator-zasilaj ... 06334.html
http://allegro.pl/transformator-zasil-t ... 06322.html
http://allegro.pl/hit-transformator-tra ... 63292.html
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 6 gru 2012, 19:05

Większość transformatorów z jednej strony podłącza się pod 230V, ale są też pod 110V i jeszcze pod inne napięcia, więc trzeba uważać.
Co do transformatora to ten z trzeciego linku powinien być OK, tylko tak jak pisał Tomasz napięcie po wyprostowaniu napięcie wzrośnie, więc nie wiem, czy nie trzeba by było dodać do tego jakiegoś prostego regulatora, np. na lm350.

Jak chcesz, możesz kupić obydwa potencjometry i sprawdzić, na którym lepiej działa, ale efekt powinien być podobny.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 6 gru 2012, 20:31

W przypadku transformatorów obniżających napięcie uzwojenie pierwotne jest cieńsze od wtórnego, możesz też patrzeć na przewody, zasilające (str. pierwotna) są zazwyczaj w grubszej izolacji.
Jeżeli są na nim jakieś numery to możesz po nich szukać.

Co do stabilizatora, gra nie warta świeczki wyjdzie na to samo co kupno wcześniej przez mnie podanego transformatora.
Ewentualnie przewijanie transformatora, co ty na to ???

Ten z trzeciego linku troszkę podejrzany bo z tego co pisze to ma 82VA, trzeba by dopytać skąd ma jego parametry.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 7 gru 2012, 12:42

czy moge podlaczyc Kondensator do zasilacza w ten sposob?
Obrazek

I ten układ moge zasilac napieciem zmiennym czy tylko stałym?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 7 gru 2012, 18:18

Jeżeli chodzi ci o kondensator filtrujący zasilanie to podłącza się go równolegle do zasilania czyli mniej więcej tak jak na rysunku.

Nie przypomina mi się żeby na schemacie był mostek prostowniczy więc tylko i wyłącznie stałym.
Powinno być tak: Transformator, mostek prostowniczy, kondensator filtrujący, wzmacniacz.

A wiesz jaki musisz kupić kondensator?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 7 gru 2012, 18:29

Mam nadzieje ze dobiorę coś z tych co mam.
Pamietaj ze narazie podlanczam pod 12v 1A.
Wiec myślę ze 1500uf 16v. albo 2200uf 50v

na zasilaczu pisalo AC adapter wiec dorzuciłem mostek prostowniczy rb-156 4nb.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 7 gru 2012, 20:23

Co do zasilacza spójrz jaki jest znaczek przy napięciu wyjściowym jeśli sinusoida to jest on AC a jeżeli są dwie kreski a jedna (chyba dolna) przerywana to jest DC.

Dawanie kondensatorów na dużo wyższe napięcie nie jest zalecane.

Druga sprawa "elektrolity" z czasem tracą pojemność w zależności od warunków pracy i ich jakości, więc lepiej kup nowe.

Przy tym zasilaczu to kondensator o pojemności co najmniej 2.200uF 16V, zalecane 4.700uF lub dwa 2.200uF.
Jak przejdziesz na zasilanie wyższym to minimum 4.700uF 25V, zalecane 10.000uF lub dwa 4.700uF.

Obciążalność maksymalna tego mostka prostowniczego to 1,5A więc dosłownie na styk.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 8 gru 2012, 00:06

A no to jednak jest DC to usuwam mostek:P
Ciagle nie moge znalezc dobrego wiertla zeby zamontowac radiator dlatego prace "stoją" ale przynajmniej wiem odrazu co robic.

A dwa kondensatory 2.200uF 16v to mam polaczyc dwa w ten sposob ze + do plusa a - do minusa.

Sa to kondenstaory lezace wiec jeden pod drugim ulozyc i zlutowac plus z plusem a minus z minusem tak?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: