Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.
Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.
Znalazłem juz interesujący mnie.. czekam do zakonczenia Aukcji.
I tak sobie myślę dlaczego musi byc az takie wysokie natezenie w tym trafo..
diody mam na 1A nie spala sie?
I tak sobie myślę dlaczego musi byc az takie wysokie natezenie w tym trafo..
diody mam na 1A nie spala sie?
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Fizyki nie oszukasz, ten co podałem to jest minimum a najlepiej powinien być z 60VA.
Chyba logiczne że się spalą.
Najekonomiczniej i najłatwiej to kup gotowy mostek np.
http://www.lispol.pl/p/159/Mostek%20pro ... 010A/1000V
http://www.lispol.pl/p/1829/Mostek%20pr ... oj%C4%85cy
Możesz też złożyć z pojedynczych na 5A.
Chyba logiczne że się spalą.
Najekonomiczniej i najłatwiej to kup gotowy mostek np.
http://www.lispol.pl/p/159/Mostek%20pro ... 010A/1000V
http://www.lispol.pl/p/1829/Mostek%20pr ... oj%C4%85cy
Możesz też złożyć z pojedynczych na 5A.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

No to diody co sa w układzie bede musiał wymienic na cos takiego http://www.lispol.pl/p/1836/Dioda%20pro ... 206A/1000V tak?
A po trafo dodac ten mostek co podałes to wiem: )
A po trafo dodac ten mostek co podałes to wiem: )
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Nie, te dwie (D1 i D2) zostają takie jakie są!!!
I pamiętaj o kondensatorze 35V i co najmniej 4700uF.
Mostek prostowniczy będzie się trochę nagrzewał więc sprawdzaj jaką będzie miał temperaturę.
I pamiętaj o kondensatorze 35V i co najmniej 4700uF.
Mostek prostowniczy będzie się trochę nagrzewał więc sprawdzaj jaką będzie miał temperaturę.

No a napisałem "diody mam na 1A nie spala sie?" i chodziło mi o te w układzie..
przeciez to logiczne ze jak trafo chce wyprostowac na tyle Amperow to musze dodac mocny mostek prostowniczy:P
I mysle ze kupie moze mostek prostowniczy lezący i nakleje na niego malutki radiator taki jak nakleja sie na pamiec w PC.
A co do wskaznikow mysle o zbudowaniu prostego ukladu lm3915 ale NIE rezygnować wtedy z wskazówkowych.
Wygladało by to mniejwiecej tak ze po lewej stronek Słupek LED kanał Lewy potem dwa wskazniki wychyłkowe i znow (po prawej stronie) słupek LED kanał prawy.
Tylko znajac mnie najwiekszym problemem bedzie wywiercanie dziur dopasowywanie wszystkiego itp.. wkoncu sie wkurze i wszystko bedzie trzymac sie na tasme :X
Narazie plan jest taki Kupic obudowe mysle ze wys min 20. szer 30.. dlugosc cos kolo 30cm. Dodac trafo z bezpiecznikiem (tutaj musze znac magiczna wartosc) nastepnie mostek prostowniczy kondensator 10.000uf wlacznik.. i potem uklad na TDA z polaczonymi dwoma ukladami na lm3915.. do tego z tylu obudowy nad terminalami głosnikowymi dwie diody wskazujace obecnosc napiecia w kanale L i kanale P.
przeciez to logiczne ze jak trafo chce wyprostowac na tyle Amperow to musze dodac mocny mostek prostowniczy:P
I mysle ze kupie moze mostek prostowniczy lezący i nakleje na niego malutki radiator taki jak nakleja sie na pamiec w PC.
A co do wskaznikow mysle o zbudowaniu prostego ukladu lm3915 ale NIE rezygnować wtedy z wskazówkowych.
Wygladało by to mniejwiecej tak ze po lewej stronek Słupek LED kanał Lewy potem dwa wskazniki wychyłkowe i znow (po prawej stronie) słupek LED kanał prawy.
Tylko znajac mnie najwiekszym problemem bedzie wywiercanie dziur dopasowywanie wszystkiego itp.. wkoncu sie wkurze i wszystko bedzie trzymac sie na tasme :X
Narazie plan jest taki Kupic obudowe mysle ze wys min 20. szer 30.. dlugosc cos kolo 30cm. Dodac trafo z bezpiecznikiem (tutaj musze znac magiczna wartosc) nastepnie mostek prostowniczy kondensator 10.000uf wlacznik.. i potem uklad na TDA z polaczonymi dwoma ukladami na lm3915.. do tego z tylu obudowy nad terminalami głosnikowymi dwie diody wskazujace obecnosc napiecia w kanale L i kanale P.
Odpuść sobie diody na kanałach, lepiej zrób sobie wskaźnik wysterowania na lm3915 i podłącz pod wyjścia, wtedy Ci pokaże z jaką mocą grają kanały bo jak podłączysz przed wzmacniaczem to pokaże Ci tylko moc sygnału wejściowego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak mysliscie ktory schemat jest lepszy?
Ja osobiscie jestem za 1 bo jest potencjometr.

Ja osobiscie jestem za 1 bo jest potencjometr.

- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
A chcesz go podłączyć przed wzmacniaczem czy zanim(na wyjściu) ?

za nim. Na wyjsciu sygnału głosnikowego.
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Zerknij tu do noty katalogowej str. 24
R1 najlepiej chyba zastąpić potencjometrem żebyś mógł dopasować do swojego.
R1 najlepiej chyba zastąpić potencjometrem żebyś mógł dopasować do swojego.

Jak chcesz mieć tak, jak w prawdziwym wzmacniaczu, to i tak trzeba by ten VU-meter wysterować (żeby pokazywał ostatnie diody dopiero jak zacznie łapać przesterowania). Chyba, że chcesz mieć potencjometr na przedniej ściance i móc dowolnie go regulować. Ogólnie to schematy są podobne i nie powinno być między nimi większej różnicy.