Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 8 gru 2012, 00:59

Śruba którą przykręcasz jest M3 więc wiertło 2,8 lub 2,9 ja chyba używam 2,8.
Między scalaka a radiator daj podkładki lub pastę termoprzewodzącą, a "finy" radiatorka oczywiście najlepiej żeby były pionowo.

Mam nadzieję że zrozumiesz mnie jak powiem że mają być podłączone równolegle do zasilania z zachowaniem biegunowości.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 8 gru 2012, 14:17

Ok wszystko rozumiem.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 8 gru 2012, 15:39

Jak ukończysz wzmacniacz, to się pochwal w Konstrukcjach DIY :)
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 8 gru 2012, 16:40

Dodam tylko że przy podkładkach silikonowych nie stosuje się pasty termoprzewodzącej a przy mikowych tak.

Jeżeli nie użyjesz podkładki razem z plastikową tulejką to pamiętaj że na radiatorze będziesz miał masę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 8 gru 2012, 21:43

Dam paste bo zostala mi dobra po wczesniejszej aplikacji na procesor.

Niestety to bedzie powolny projekt bo w tym okresie krucho z kasa a kazda pierdole nawet warta 50gr musze zamawiac przez internet a wiadomo to dochodza koszta przesyłki.

znalazłem w domu 2 trafa.. jedne jest dosc pokaznych rozmiarow.
Wrzuce zdjecia potem.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 11 gru 2012, 20:14

Włączyłem układ i poszedł dym ;/
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 11 gru 2012, 22:47

Cudów nie ma więc są dwie opcje albo jakiś element był trefny albo błąd przy składaniu.

Opisz dokładnie co i jak.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 11 gru 2012, 23:53

Wydaje mi się ze kondensatory były stare.
Układ kupiłem na allegro wyglądał on tak
http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2801966519
http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 01966519_1

Bo były nowe ale to ze miały (prawdopodobnie) kilka lat tez robi swoje prawda?

Ale zaczne od poczatku.. Gdy podlaczałem zasilanie do kostki odrazu zazgrzytalo i zaczal leciec dym z okolic kondensatora c4 1000uf.
Pomyslalem ze moze chociaz jeden uklad dziala ale i z tego po lewej i z tego po prawej leci dym.. za każdym razem tak samo z okolic kondensatora.
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: johny » 12 gru 2012, 00:17

elektrolity wysychaja wiec jesli faktycznie byly stare to mialy prawo wyschnac, zobacz jeszcze jakie napiecie idzie na te kondensatory i do jakiego napiecia sa kondensatory
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 00:24

1000uf 25v
220uf 10v
22uf 25v
1uf 25v

Jutro rano pójdę do elektronicznego i kupie nowe kondensatory.
Mam nadzieje ze będą takie mieli.

Zastanawia mnie tez dlaczego przy podłączeniu zasilania tak iskrzy kabel.
Wskazuje to na zwarcie bo aż się "przykleja" ale czy kondensator może je powodować?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: johny » 12 gru 2012, 02:33

a z czego to zasilasz? i sprawdz czy biegunow nie pomyliles przy kondkach i diodach
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 04:04

Narazie zasilaczem DC 12v 1A.

Edit:
Ehhh byłem w sklepie nie mieli 1000uf ponadto nie zauwazylem ze facet dal mi na wyzsze napiecia niz dalem mu na karteczce ale coz zamontowalem.
220uf 50v
1uf 63v
22uf 50v

1000uf narazie wylutowany.

Edit:
Znalazłem
1000uf 16v w moich wylutowanych kondensatorach.. powinnien byc sprawny wiec chyba zamontuje.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 12 gru 2012, 18:38

Upewnij się na 100% czy wszystko masz dobrze wlutowane (biegunowość itp).
Oczywiście kondensator filtrujący zasilanie i podłączony głośnik.
I podłącz jakieś źródło sygnału, poziom sygnału na minimum.
Podłącz też amperomierz i obserwuj jaki prąd jest pobierany.

Zacznij od jednego kanału.

A masa sygnału połączona z masą zasilania??
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 19:52

Mase Sygnalu polaczylem z masa sygnalu z kanalu lewego i prawego.
A mase zasilania analogicznie.

Jak podlacze komorke to nie uszkodzi mi sie przypadkiem ona?
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: johny » 12 gru 2012, 20:05

a sprawdziles uklad? jak masz cos skopane i prad plynie w przeciwnym kierunku niz powinien to roznie to moze byc
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 20:43

W jaki sposób mam sprawdzić układ?
I mam pytanko 100nk to bedzie 100nf a u22ka to 220nf?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 12 gru 2012, 20:59

Zajmij się najpierw jednym kanałem drugiego nie podłączaj.

Zwróć uwagę na biegunowość kondensatorów, diod czy jakiś elementów nie pomyliłeś
No i najśmieszniejsze czy czasem zasilanie na odwrót nie podłączyłeś, niby takie śmieszne ale i najlepszym zdarzają się takie głupie błędy.

Dokładnie tak jak piszesz.

A zworę masz wlutowaną??? Na zdjęciach jej nie widać.

Jak możesz to wrzuć jakąś fotę z bliska.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 21:12

Tak oczywiście ze zamontowałem zworkę.
Nie widać jej ale jest:P

Za godzinkę wrzucę zdjęcia.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 12 gru 2012, 23:02

no i teraz popękały diody.. pewnie to z nich byl ten wczesniejszy dym jaki i teraz.

http://i50.tinypic.com/2h8ahad.jpg
http://i47.tinypic.com/28clw5s.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 00:28

No teraz dostanie po uszach :P
Mówiłem żebyś sprawdził czy masz wszystko dobrze wlutowane!!!
Diody są na odwrót wlutowane, przynajmniej tak wynika z dokumentacji.
Wylutuj je i dla pewności wstaw fotkę.

Albo w tym drugim kanale wlutuj je na odwrót i zdaj relację.

A tą zworę to jakbyś mógł ją tak jakoś "po ludzku" wlutować bo trochę nie estetycznie wygląda ;)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 00:30

No jak to odwrotnie!
Minus jest tam gdzie jest Pasek tak?

Zobacz ze na zdjeciu widac.
Tam gdzie pasek to minus a tam gdzie nie ma paska to jest nad tym PLUS na plytce.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 00:34

Pasek oznacza kierunek przewodzenia(czyli "w jego stronę") , a tak bardziej łopatologicznie to on odpowiada tej kresce co jest nad trójkątem (patrz schemat).
Załapałeś???
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: cube » 13 gru 2012, 00:37

Albo dokumentacja się myli, albo donau się myli. Bo Tomasz.B ma rację, diody wlutowane są odwrotnie niż na dokumentacji.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 00:40

O kurcze rzeczywiscie nie spojrzalem.
W takim razie na plytce ten + powinnien byc nadrukowany odwrotnie.

To teraz gdzie ja dostane takie diody prostownicze.. a raczej jakiego zamiennika uzyc.
Nie potrzebnie wymienialem te kondensatory;/
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: johny » 13 gru 2012, 00:48

no wlasnie tez mi sie wydawalo na pierwszy rzut oka ze diody na odwrot ale juz sie pogubilem :(

http://kunio13.elektroda.eu/diody.html
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: