Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: cube » 13 gru 2012, 00:49

Zobacz na swój schemat i na to co dostałeś wpaczce. Na schemacie jest 1n4001, masz wlutowane 1n4004. Możesz wziąć diody 1n4001 do 1n4007, zresztą, one mają nawet wspólny datasheet. 1n4007 zastąpi Ci każdą z nich, to bardzo popularna dioda, ma ją każdy sklep. Warto mieć ich trochę w zapasie. Masz jakiś stary złom elektroniczny? Jak tak, to szukaj tam, jest duża szansa że taką znajdziesz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 00:51

Tego plusa według mnie ni powinno być wcale bo tylko morze namieszać.

Co do diod one nie mają plusa i minusa a mają katodę i anodę przy czym prąd przez nią płynie od anody do katody jeżeli na anodzie potencjał jest większy niż na katodzie.

Morze trochę skomplikowane ale jak najbardziej do ogarnięcia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 00:57

Tomasz.B pisze:Tego plusa według mnie ni powinno być wcale bo tylko morze namieszać.
No i zrobił swoje.. najgorsze jest to ze te diody maja grube nóżki i będzie ciezko je wylutowac i wlutowac ponownie sama lutownicą.

Jutro ide (znów) do tego elektronicznego.

Jak myślicie padły tylko te diody czy jeszcze coś?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 01:03

Reszta powinna być cała, rezystory dla pewności możesz sprawdzić multimetrem(omomierzem), scalkom raczej się nie oberwało ale kto wie.

Sprawdź ten drugi kanał ale najpierw odwróć diody!
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 01:05

byly tez lekko pękniete wiec wymonowalem wszystkie razem z kondensatorem C4.
Jutro ide do sklepu i postaram sie to wszystko złozyc do kupy.

EDIT:
Znalazłem płytke z dwoma włacznikami suwakowymi i 4 diodami in4001 wylutowałem je ale maja króciutkie nozki i nie moge ich nawet przełozyc przez płytke.. jesli jutro (a raczej dzis bo juz 1 w nocy) w sklepie nie beda mieli diód to przylutuje do tych znalezionych "scinki" i przylutuje do plytki.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 16:40

Diody wymienione teraz nie ma zadnego dymu,zgrzytu czy trzasku po podłaczenia zasilania jednakze nie ma zadnego dzwieku w głośnikach.
Chyba tylko smietnik zostal.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 13 gru 2012, 20:28

Jak nic nie słychać to mogły oberwać także scalaki. Możesz kupić taki, wlutować i sprawdzić, czy będzie działało.
Najlepiej wszystkie elementy posprawdzaj multimetrem.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 22:06

Regulację głośności na pewno masz dobrze polutowane?
A jest słychać szum w głośniku?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 22:23

Tomasz.B pisze:Regulację głośności na pewno masz dobrze polutowane?
A jest słychać szum w głośniku?
Narazie nie mam zadnej regulacji głosnosci tylko odrazu gniazdo jack.
Tak wydaje mi sie ze mam wszystko dobrze.
W głosnikach nie słychac nawet szumu.

A odlutowanie tda raczej nie wchodzi w gre.. i tak meczylem sie z wlozeniem go w plytke a teraz wylutowanie go i wlutowanie nowych bedzie ciezkie.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 13 gru 2012, 22:34

Mając zwykłą lutownicę kolbową i odsysacz lub plecionkę wymiana obu to kwestia 5 min, przynajmniej dla mnie :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 13 gru 2012, 22:44

Hmmm no to kupie chyba tą plecionke i układy.
W tej chwili zmieniam wszystkie przewody.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 00:18

Hmm winowajcą jest chyba układ.. poruszałem nim góra i w doł i jeden wypadl calutki bez szwanku i bez sladu cyny.
Myslalem ze jak zaleje z tylu dziurki cyna to wleje sie do srodka jednakze nie zachowała sie tak i uklady nie byly prawidłowo zlutowane.

Teraz mysle jakim rozmiarem wiertla rozwiercic te dziurki.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: cube » 14 gru 2012, 00:46

donau pisze:Hmm winowajcą jest chyba układ.. poruszałem nim góra i w doł i jeden wypadl calutki bez szwanku i bez sladu cyny.
Myslalem ze jak zaleje z tylu dziurki cyna to wleje sie do srodka jednakze nie zachowała sie tak i uklady nie byly prawidłowo zlutowane.

Teraz mysle jakim rozmiarem wiertla rozwiercic te dziurki.
WTF?
No to jak układy nie były prawidłowo przylutowane to tam może być WSZYSTKO NIEPRAWIDŁOWO PRZYLUTOWANE. Również, skoro układ wypadł, to może wcale nie jest zepsuty a po prostu był NIEPRZYLUTOWANY?
WTF?
Masz miernik? Radzę się z nim jak najszybciej zaprzyjaźnić...
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 01:06

Nie róbmy hałasu.
Wszystko jest dobrze poprostu z tym układem sie męczylem bo nie chciał mi przejsc przez ta płytke a na chacie majsterkowo dostałem odpowiedz ze jak wszedł i sie trzyma to zalac z tylu cyna, cyna popłynie w głab otworu i bedzie cacy : )

Wiec spokojnie jutro porzadnie przylutuje te układy. No chyba ze zrobie taka dziuure ze płytka pójdzie do kosza i wtedy dopiero bedzie WTF?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 14 gru 2012, 15:53

Te dziurki na 100% powinny być dobre.
Mam wrażenie że nie bardzo zrozumiałeś jak to ma być przylutowane, przecież to się lutuje tak jak każdy inny element THT(montaż przewlekany) więc nie wiem w czym problem. Wkładasz i lutujesz od strony obwodu drukowanego tak jak całą resztę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 17:28

Ej ej nie traktuj mnie jak idote:P

Moze trosze byłem za leniwy i mało dokładny ale najwazniejsze jest to ze..

Układ działa i gra doskonale.. odziwo nawet nie ma zadnych szumow ani nic a nie uzylem specjalnych kabli.
Dziekuje wielkie za pomoc szczegolnie tobie Tomaszu.. teraz biore sie za dawanie pochwał : D
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 14 gru 2012, 17:41

Jeśli się tak poczułeś to przepraszam nie miałem tego na celu, trochę zbyt dosadnie się wyraziłem.

Przydźwięk napięcia sieciowego powstaje gdy zbyt blisko jest transformator a przewody sygnałowe są bez ekranu.
Najlepiej jak transformator z mostkiem prostowniczym i kondensatorem filtrującym są jak najdalej układu.

Chyba sobie też coś tak dla zabawy złoże bo gdzieś mi się wala jakaś kość :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 18:37

Powiem tylko ze to tylko 12v i niby 8W.. a mam swoj sprzet 120W RMS a jak wezme ten na full to nie da sie wytrzymac tak głosno.. piszczy w uszach bo przesycone sa tony wysokie ale to juz nie bedzie problemem bo dobor głosnikow i zwrotnice z kondensatorow to pikus.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 14 gru 2012, 19:25

A regulację głośności już zamontowałeś?
Jeszcze tylko jakaś ładna obudowa i pewnie lepszy od fabrycznego :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 19:33

Dave pisze:A regulację głośności już zamontowałeś?
Jeszcze tylko jakaś ładna obudowa i pewnie lepszy od fabrycznego :)
Tak tak zamontowałem.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 14 gru 2012, 22:04

To ja napisałeś "piszczenie w uszach" mogą powodować duże zniekształcenia (tak mi się wydaje) więc warto zasilić wyższym napięciem
A ten zasilacz jest za słaby do słuchania na maks vol.

Moim zdaniem (i podzielanym przez inne osoby) to najważniejsze są głośniki, wzmacniacz stoi na drugim miejscu.

Ja kiedyś podłączyłem TDA2822 z małym radiatorem po kolumienki 2x40W
Mimo że ma on 2x1,7W na maks vol. całkiem fajnie grało i wcale nie tak cicho :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 14 gru 2012, 23:00

Interesuje sie sprzetem Audio wiec nie potrzebuje akurat w tej dziedzinie pomocy:)

Juz rozgladam sie własnie za głosnikami bo te co zamontowałem sa typowo wysokotonowe tzw "gwizdki".
I tak sobie mysle trafo musze kupic gdzies na 18v bo jak kupie 24v to bo wyprostowaniu bede mial za wysokie napięcie, zgadza sie?

Myślę tez nad wskaźnikami wysterowania.. ale analogowymi tzn. ten ze wskazówka a nie oparte na Ledach.
Podłacze pod taki potencjometr pokrece zobacze kiedy jest wysterowany dobrze sprawdze omomierzem opornosc i kupie taki rezystor i podlacze.

Teraz szukam jakies fajnej obudowy i dobrego trafa, mysle ze 1,5-2A wystarczy.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 15 gru 2012, 01:08

Już wcześniej ci podałem jaki transformator potrzebujesz.
Parametry to 18VAC moc 50VA czyli w zaokrągleniu 2,8A, i to jest minimum.

Co do wskaźnika wysterowania (wskazówkowy, wychyłkowy) na pewno potrzebna będzie co najmniej jedna dioda włączona szeregowo najlepiej użyć germanowej ewentualnie Schottky, zwykła prostownicza ograniczy czułość.

Jedna szeregowo (aczkolwiek morze być konieczny pełny mostek) do tego mały potencjometr montażowy/precyzyjny na (strzelam) 100k.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 15 gru 2012, 03:37

Patrze na Allegro i same badziewne te wskazniki.. wiesz moze gdzie mozna dostac jakies dobre?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 16 gru 2012, 22:54

Z tym będzie ciężko bo wydaje mi się że większość jest z jakiegoś starego sprzętu.
Po "googluj" morze coś znajdziesz.

A eBay ???
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: