Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 16 gru 2012, 23:19

Znalazłem juz interesujący mnie.. czekam do zakonczenia Aukcji.

I tak sobie myślę dlaczego musi byc az takie wysokie natezenie w tym trafo..
diody mam na 1A nie spala sie?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 17 gru 2012, 21:13

Fizyki nie oszukasz, ten co podałem to jest minimum a najlepiej powinien być z 60VA.

Chyba logiczne że się spalą.
Najekonomiczniej i najłatwiej to kup gotowy mostek np.
http://www.lispol.pl/p/159/Mostek%20pro ... 010A/1000V
http://www.lispol.pl/p/1829/Mostek%20pr ... oj%C4%85cy

Możesz też złożyć z pojedynczych na 5A.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 17 gru 2012, 22:15

No to diody co sa w układzie bede musiał wymienic na cos takiego http://www.lispol.pl/p/1836/Dioda%20pro ... 206A/1000V tak?
A po trafo dodac ten mostek co podałes to wiem: )
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 17 gru 2012, 23:39

Nie, te dwie (D1 i D2) zostają takie jakie są!!!

I pamiętaj o kondensatorze 35V i co najmniej 4700uF.

Mostek prostowniczy będzie się trochę nagrzewał więc sprawdzaj jaką będzie miał temperaturę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 17 gru 2012, 23:59

No a napisałem "diody mam na 1A nie spala sie?" i chodziło mi o te w układzie..

przeciez to logiczne ze jak trafo chce wyprostowac na tyle Amperow to musze dodac mocny mostek prostowniczy:P
I mysle ze kupie moze mostek prostowniczy lezący i nakleje na niego malutki radiator taki jak nakleja sie na pamiec w PC.

A co do wskaznikow mysle o zbudowaniu prostego ukladu lm3915 ale NIE rezygnować wtedy z wskazówkowych.

Wygladało by to mniejwiecej tak ze po lewej stronek Słupek LED kanał Lewy potem dwa wskazniki wychyłkowe i znow (po prawej stronie) słupek LED kanał prawy.

Tylko znajac mnie najwiekszym problemem bedzie wywiercanie dziur dopasowywanie wszystkiego itp.. wkoncu sie wkurze i wszystko bedzie trzymac sie na tasme :X

Narazie plan jest taki Kupic obudowe mysle ze wys min 20. szer 30.. dlugosc cos kolo 30cm. Dodac trafo z bezpiecznikiem (tutaj musze znac magiczna wartosc) nastepnie mostek prostowniczy kondensator 10.000uf wlacznik.. i potem uklad na TDA z polaczonymi dwoma ukladami na lm3915.. do tego z tylu obudowy nad terminalami głosnikowymi dwie diody wskazujace obecnosc napiecia w kanale L i kanale P.
wujcio
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2012, 23:38

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: wujcio » 18 gru 2012, 00:44

Odpuść sobie diody na kanałach, lepiej zrób sobie wskaźnik wysterowania na lm3915 i podłącz pod wyjścia, wtedy Ci pokaże z jaką mocą grają kanały bo jak podłączysz przed wzmacniaczem to pokaże Ci tylko moc sygnału wejściowego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 18 gru 2012, 02:14

Jak mysliscie ktory schemat jest lepszy?
Ja osobiscie jestem za 1 bo jest potencjometr.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 19 gru 2012, 14:03

A chcesz go podłączyć przed wzmacniaczem czy zanim(na wyjściu) ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: donau » 19 gru 2012, 15:32

za nim. Na wyjsciu sygnału głosnikowego.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Tomasz.B » 19 gru 2012, 17:37

Zerknij tu do noty katalogowej str. 24

R1 najlepiej chyba zastąpić potencjometrem żebyś mógł dopasować do swojego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Wzmacniacz na TDA2030, Regulacja głosnosci.

Post autor: Dave » 19 gru 2012, 20:48

Jak chcesz mieć tak, jak w prawdziwym wzmacniaczu, to i tak trzeba by ten VU-meter wysterować (żeby pokazywał ostatnie diody dopiero jak zacznie łapać przesterowania). Chyba, że chcesz mieć potencjometr na przedniej ściance i móc dowolnie go regulować. Ogólnie to schematy są podobne i nie powinno być między nimi większej różnicy.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: