Płyta główna smartphona...

ODPOWIEDZ
danielq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2012, 20:22

Płyta główna smartphona...

Post autor: danielq » 10 gru 2012, 20:49

Witam

Dzisiaj z kolegą wpadliśmy na pomysł zrobienia ultrabooka ze smartphona i starej matrycy ze zwykłego laptopa. Nie wiem czy to w ogóle jest realne, ale chcielibyśmy wyciągnąć płytę główną wraz z procesorem, RAMem itd i podłączyć do matrycy. Jak sądzicie, da się coś takiego zrobić? Przynajmniej połączenie między taka płyta główna z matrycą...
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


tidzu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 27 kwie 2012, 22:10

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: tidzu » 10 gru 2012, 20:52

Jest realne, ale strasznie nie opłacalne. Potrzebujesz konwerter z matrycy na np. HDMI, które podłączyłbyś pod bebehy smartphona.
Poza tym - inna rodzielczość, brak ekranu dotykowego... ciężko będzie wymyślić coś sensownego.
danielq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2012, 20:22

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: danielq » 10 gru 2012, 21:05

W zasadzie nie braliśmy pod uwagę połączenia płyty z matrycą przez HDMI tylko poprzez takie połączenie jakie jest np. w laptopie. O ekranie dotykowym w ogóle nie myśleliśmy :) Z rozdzielczością byłby problem...
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: nightex » 10 gru 2012, 22:22

pytanie czy chcecie zrobić telefon z 15'' ekranem czy komputer o znikomej wydajności :)
jeśli to drugie to fakt, jeśli nie macie pełnej specyfikacji ścieżek obu ekranów to lipa, nawet jak je macie to macie też znikome szanse że będą choć trochę podobne :) trzeba będzie zainwestować w konwerter - jednakże świat pomyślał o takich zapaleńcach i chętnie udostępnia same matryce pod konkretne typy/schematy - ale znalezienie konkretu ściągnie sen z powiek.
Rozdzielczość może zostawmy, wszystko jest do zrobienia
Wydajność - no cóż ... będzie działać tak jak telefon - szału nie zrobi
Opłacalność - znikoma.
Dużo problemów rodzi się samo - klawiatura? Ultrabook więc trzeba użyć dostępnej z notebooka, jakoś wątpię że będzie z standardem USB :)

Ogólnie pomysł fajny, ale powiązanie tych dwóch elementów wymaga dużo czasu, cierpliwości i konkretnej wiedzy :/

Ale żeby nie było - trzymam kciuki :)

Powiem tak łatwiej jest zrobić z notebooka tablet niż z telefonu ultrabooka :D :D
Zapamiętam to - bo nawet ma sens :P
Obrazek
danielq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2012, 20:22

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: danielq » 10 gru 2012, 23:07

Chcemy zrobic komputer ale do 13'' ekranu. Właśnie z tym połączeniem płyta-matryca jest chyba największy problem :/ Co do wydajności to zdajemy sobie z tego sprawę, aczkolwiek myślałem o bebechach takich smartphonów jak np. galaxy s II. Co do klawiatury to fakt, do głowy przyszedł mi jedynie pomysł z połączeniem przez USB :)
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: djbuh » 11 gru 2012, 22:19

Nieopłacalne, niewykonalne. W laptopie ekranem steruje sterownik, który jest wyspecjalizowany (specjalnie zaprojektowany) do pracy z daną matrycą. Nie ma szans, aby podłączyć ekran z laptopa do sterownika w smartfonie. Trzeba by było wymontować taki sterownik (który, z grubsza rzecz biorąc, jest pewnie wkonstruowany w chipset laptopa) i zintegrować go jakoś w smartfonie zamiast oryginalnego sterownika (który jest już zapewne integralną częścią procesora - przynajmniej w nowszych smartfonach). Czyli w realnych warunkach niewykonalne. Najlepiej kupić tablet i podpiąć pod jakiś monitor przez HDMI.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: nightex » 12 gru 2012, 17:58

no trochę przesadziłeś z tym niewykonalne - lepiej brzmi kosztowne :) bo wszystko ma swoją cene - ten projekt jest ciekawy ale strasznie kosztowny - aczkolwiek na pewno da się część kosztów uciąć - tylko ja nie mam pomysłu :/
Obrazek
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: djbuh » 12 gru 2012, 19:47

Jakim cudem wykonalne? Wytłumacz mi, jak sterownik małego ekraniku smartfona (który jest wbudowany w układ scalony zresztą) ma sterować dużą matrycą laptopa? Pomijając już kwestię zasilania, bierzemy pod uwagę tylko linie sygnałowe - przecież to się nawet nie będzie zgadzać ze sobą nie wspominając o tym, że takie matryce mają zupełnie inną technologię (np. laptop - matryca IPS, smartfon - AMOLED albo coś podobnego), tym się zupełnie inaczej steruje. Musiałbyś mieć osobny sterownik, który zbiera dane z magistrali danych, która to magistrala jest wewnętrzną częścią układu scalonego (nie wiem w jaki sposób chcesz się do niej podłączyć). To jest po prostu NIEWYKONALNE, a nie tylko nieopłacalne.
danielq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2012, 20:22

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: danielq » 12 gru 2012, 21:21

Widzę że dyskusja rozgorzała :) A co do tego połączenia to faktycznie tego się obawiałem... W takim razie chyba nie ma sensu się z tym bawić. Chociaż zastanawiam się czemu nie produkują takich ultarbooków z takimi małymi podzespołami, dużo mniejsze, lżejsze i mniej prądożene by były :)
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: Tomasz.B » 12 gru 2012, 21:35

Jeżeli się nie mylę to jest różnica architektur między PC/netbookiem itp. a telefonami.
Telefony/smartfony bazują na ARM a PC na x86.
I to chyba właśnie powoduje ograniczenia.

Przynajmniej tak mi się wydaje, a jeżeli mi się wydaje to mnie poprawcie :)
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: Maxik » 12 gru 2012, 22:50

Jak spojrzysz na taką płytę MB Air 11", to też duża nie jest: http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+ ... 5/2#s17837 Najwięcej miejsca zajmuje bateria. Sama płyta jest większa między innymi dlatego, że CPU i GPU są większe i bardziej skomplikowane, dodatkowo trzeba zmieścić pamięć RAM, która w smartfonach jest czasem dolutowywana na górze procesora: http://en.wikipedia.org/wiki/Package_on_package
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: nightex » 13 gru 2012, 03:21

djbuh, potrzeba takiego ustrojstwa,
d.screen_usb.jpg
co prawda ten typ obsługuje LCD TFT (full hd i mniejsze), podpiąć go wystarczy pod usb, tylko jest problem, ktoś musi napisać driver pod androida (jest też źródło dla linuxa) ale to nie o to chodzi, jak widzisz wszystko jest do zrobienia, wszystko ma swoją cene - jak nie wiedzy to portfela, dlatego dla mnie jest to nie opłacalne, bo siedziałbym nad tym 2-3 lata i może nic by z tego nie wyszło.
nie wiem jak by to działało z przejściówką USB -> HDMI bo niektóre telefony posiadają taki port, może by to ułatwiło zabawe, ale nie wiem bo jak dla mnie to zbyt kosztowne - ale nie niewykonalne :)

danielq trend w ultrabookach wyznacza intel :) musisz się ich spytać :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: Sarkazm » 13 gru 2012, 11:01

danielq pisze:Chociaż zastanawiam się czemu nie produkują takich ultarbooków z takimi małymi podzespołami, dużo mniejsze, lżejsze i mniej prądożene by były :)
Wymaga to przechodzenia w coraz niższe procesy technologiczne, a niższy proces to sporo wydanej gotówki na badania/projektowanie itp. Oczywiście potem wszystko się zwróci, bo jednostkowy koszt wyprodukowania danego układu będzie mniejszy, ale jaki sens dla producenta ma wypuszczenie "wszystkiego na raz" skoro można co 2-3 lata schodzić z procesem niżej i brać tak samo ciężkie pieniądze? :)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
adaam07
Młodszy majsterkowicz
Posty: 35
Rejestracja: 28 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Białystok

Re: Płyta główna smartphona...

Post autor: adaam07 » 13 gru 2012, 12:21

?a do takiego projektu nie można po prostu jakieś tańszego tableta wykorzystać?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: