Mierzenie wysokich prądów z arduino

ODPOWIEDZ
guziec94
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2012, 13:38

Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: guziec94 » 21 wrz 2016, 21:11

Witam,
chciałbym zrobić układ, w którym będę mierzył prąd stały płynący w układzie z kilku miejsc są to prądy w zwykle od 0-100A, ale zdarza się i 2000A. Teraz realizuje to przy pomocy analogowych amperomierzy i boczników. Docelowo chciałbym, mieć historie na poboru mocy na danym odbiorniku, lecz na razie nie umiem się uporać z podstawowym problemem jakim jest pomiar prądu na boczniku są to wartości zwykle do 100mV. Szukam już długo i nic nie mogę znaleźć. Na allegro można zaleźć elektroniczne amperomierze nawet za 25zł, może wykorzystać by układ na którym się opierają do odczytu mV i potem jakoś przesłać do arduino.
Z góry dzięki,
Guziec

P.S. Jestem dojść zielony jeśli chodzi o elektronikę, ale posiadam jedno arduino kupione kilka lat temu.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


guziec94
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2012, 13:38

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: guziec94 » 22 wrz 2016, 08:56

Dzięki, za uświadomienie mojej nie wiedzy o której sam wcześniej pisałem. Może nie rozumieliście mojego pytania, chodzi o mierzenie napięcia w przedziale 0-100mV z dokładnością najlepiej do 0.1mV ale w ostateczności zadowoli mnie nawet dokładność 0.5mV. Z Chęcią przeczytam książkę którą polecasz ale za 2-3 miesiące gdy praca nie będzie mi zajmowała 14h na dobę. Nie chodzi o elektrownie słoneczną, tylko o galwanotechnikę gdzie prądy 2000A mogą występować nawet przez całą zmianę.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: Slawek » 22 wrz 2016, 12:22

:)

Większośc arduino ma napiecie odniesienia 5V i 10-bitowy przetwornik zatem dokładność pomiaru będziesz miał w okolicach 5V/1024 = 0,00488V czyli około 5mV. Większą dokładność uzyskałbyś stosując np. zewnętrzne przetworniki ADC lub stosując układ wzmacniacza operacyjnego np. uA741.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1145
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: Marhef » 22 wrz 2016, 13:06

Slawek pisze:Większośc arduino ma napiecie odniesienia 5V i 10-bitowy przetwornik.
Większość arduino opiera się o procesor serii ATmega. A (z tego co wiem) w atmedze można ustawić wewnętrzne napięcie odniesienia innej wartości niż 5V (w niektórych jest to 2,54V, w niektórych 1,1V). Można to ustawić również z poziomu arduino.
Można też podać zewnętrzne napięcie odniesienia, ale do tego polecam obejrzeć (długą) serię poradników o przetwornikach ADC z kanału Mirka Kardasia (https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 5hRnig_f23). W jednym z odcinków mówił o źródłach napięcia odniesienia.
Jeżeli zmienisz napięcie odniesienia na niższe niż 5V uzyskasz lepszą rozdzielczość pomiaru
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: ethanak » 22 wrz 2016, 13:39

A ja z takim durnym pytaniem...
Czy kolega chce mierzyć prąd w jednym obwodzie czy w kilku? Bo coś mi się wydaje że użył liczby mnogiej... A w takim przypadku konieczna by pewnie była galwaniczna separacja układów pomiarowych - i jedna sztuka arduino raczej sobie z takim problemem nie poradzi...
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: ethanak » 22 wrz 2016, 13:59

Jeszcze jedno...
Napięcie na boczniku to 100 mV, ale podejrzewam że prąd z niego można wyciągnąć całkiem spory.
Czujnik Halla? Właśnie popatrzyłem na botlandzie, gotowy moduł 12A plus rezystor rzędu 20 miliomów i powinno zadziałać z dokładnością 9 bitów...
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: ethanak » 22 wrz 2016, 14:33

Chwila moment bo coś mi się przypomina...
Czy to jest na pewno prąd stały, czy wyprostowany zmienny? Bo jeśli tak, to przecież wystarczy transformatorek.
Aha - mówiłem o 20 miliomach podłączonych równolegle do istniejącego bocznika.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1145
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: Marhef » 22 wrz 2016, 15:10

Panowie, zbaczamy z tematu. Kolega guziec94 pisał o pomiarze napięcia 100 mV. Dla mnie oznacza to, że bocznik już jest, a wystarczy zmierzyć na nim napięcie. Więc myślę, że wystarczy podpowiedzieć, jak je mierzyć.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: ethanak » 22 wrz 2016, 15:19

Właśnie o tym mówimy, racz zauważyć.
Jak zmierzyć 100 mV to już się kolega dowiedział (wzmacniacz operacyjny), teraz rozmawiamy o tym, jak zmierzyć to co koledze naprawdę jest potrzebne.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: Slawek » 22 wrz 2016, 16:31

MrLewerence pisze:Trzeba będzie skorzystać z funkcji analogReference(INTERNALxxx), gdzie xxx to 2V56 lub 1V1 (tylko arduino MEGA).
Ewentualnie zewnętrzne napięcie odniesienia - pin AREF, i funkcja analogReference(EXTRNAL), napięcie na pinie AREF nie może przekroczyć aktualnego napięcia zasilania arduino.
Sławek, czy uA741 nie wymaga przypadkiem napięć symetrycznych? Lepszy byłby chyba LM311, albo LM358.

Po za tym można dobrać/obliczyć bocznik z odpowiednim - wygodnym dla arduino-wego ADC (deflautowym) napięciem.
Jeśli rozrzut mierzonych prądów jest tak duży od 0 do 2000A, z większością do 100A - dokładność i precyzja pomiarów nie ma większego znaczenia.
Uważam, że błąd pomiaru rzędu do 10 - 50 watów nie gra roli.
Tak, wymaga symetrycznego, ale to tylko kwestia jednego stabilizatora wiecej np. serii 79xx i kilku kondensatorów. Dałem to jako przykład, ale można też oczywiście 324 lub 358 czy inne - trzeba by zajrzeć w noty katalogowe od jakiego napięcia min. pracują :)


Pozdr
Awatar użytkownika
tomek1966
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2017, 13:38

Re: Mierzenie wysokich prądów z arduino

Post autor: tomek1966 » 10 wrz 2017, 13:41

Czy kolega rozwiązał już swój problem? Minęło już trochę czasu, ale jakby co to mogę podzielić się tym jak to zrealizować za pomocą ARDUINO lub Raspbery. (Bez żadnych wzmacniaczy czy innych dodatkowych urządzeń).
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: