Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

ODPOWIEDZ
lutecki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2017, 19:49

Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

Post autor: lutecki » 23 sty 2017, 22:43

Cześć,
Projektuję układ na atmedze którym chcę sterować przekaźnikami w samochodzie pracującymi na 12V. Muszę wysterować 2 przekaźniki oraz 4 sygnały na jednym obwodzie różnymi rezystancjami (samochód rozpoznaje po rezystancji obwodu w jaki ma wejść stan) i zasilić 3 LEDy 12V PWM-em. Nie chcę tego robić na przekaźnikach, bo całość będzie miała jakieś kolosalne rozmiary, przekaźniki będą klikać (nie mówię o PWM, bo to wiadomo że w ogóle odpada) itd. Pomyślałem, że zrobię to na jakichś tranzystorach, transoptorach, ale za cholerę nie mogę znaleźć "gotowca" jak należy to podłączyć. Wszystkie schematy jakie znalazłem operują na tranzystorach, które zasilają układy również 5V, ale mają większe obciążenie niż wyjście atmegi. A ja tutaj chcę "zamykać" zupełnie odseparowane układy na 12V i obciążeniu 30mA - 150mA.

Pomocy koledzy ;-(

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


iborkim
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2014, 19:46

Re: Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

Post autor: iborkim » 24 sty 2017, 09:06

Irf520n, można gotowe moduły kupić

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
marcelh2o
Majsterkowicz
Posty: 103
Rejestracja: 8 wrz 2013, 11:18

Re: Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

Post autor: marcelh2o » 24 sty 2017, 11:19

na aliexpress są takie gotowce tylko tam paczka idzie z miesiąc, jak masz czas to możesz kupić :P
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

Post autor: Slawek » 24 sty 2017, 11:39

Jak uklad ma byc odseparowany to musisz uzyc transoptora, np. 4N25 i nim zalaczac tranzystor np BD139 lub podobne ew. mosfet.
lutecki
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 18 sty 2017, 19:49

Re: Sterowanie obwodu 12V za pomocą 5V

Post autor: lutecki » 24 sty 2017, 23:27

Układ nie musi być odseparowany, bo prądy są tam stosunkowo niewielkie - jeden obwód to jest zamknięcie obwodu sterującego w którym zmieniając rezystancję dajemy znać komputerowi jaka opcja jest aktywna. Mam tu cztery statusy, więc muszę zrobić 4 takie obwody z różnymi rezystorami. I mam jeszcze dwa obwody którymi sterować muszę przekaźnikami (w samochodzie).
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: