tranzystor zamiast przekaźnika

ODPOWIEDZ
pelson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 9 lut 2017, 14:58

tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: pelson » 9 lut 2017, 15:04

Witam wszystkich :)

mam zrobiony oto taki moduł
Obrazek
ma za zadanie sterować napięciem 20V przekaźnik podaje prąd z baterii 20V i odcina napięcie jeśli spadnie ono poniżej 16V

tak wiem że źle zrobiłem podłączając przekaźnik bezpośrednio do atmegi ale nie o to się rozchodzi
potrzebuję zastąpić przekaźnik tranzystorem i żeby to tranzystor odcinał zasilanie
czytałem całą masę artykułów na temat tranzystorów, przełączników tranzystorowych,kluczy tranzystorowych itp. :/ ale tematu tranzystorów nie ogarniam :/
i nie wiem jak to zrobić :/

proszę o pomoc

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 15:44

Pomijajac calkowicie skopane i nieprawidlowe podlaczenie atmegi to mosfet logic-level, np. IRL540, do tego rownolegle dioda zaporowo na cewce przekaznika.

Pozdr
pelson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 9 lut 2017, 14:58

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: pelson » 9 lut 2017, 16:00

dlaczego całkowicie ?
kondensatory C1,C2 obecnie są 100nF
a co jest jeszcze źle ?

nie chodzi mi o podłączenie przekaźnika za pomocą tranzystora
tylko o zastąpienie przekaźnika tranzystorem
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 16:04

Przykro mi, ale ci nie pomoge bo nie rozumiesz podstaw. Jak nie chcesz przekaznika to nie musisz, mosfet pozostaje i spelni ta funkcje. Wypadalo by napisac co bedziesz wlaczal i jaki prad, bo ta dioda moze byc konieczna jak to. np odbiornik indukcyjny czyli np. silnik.

Pozdr
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: ethanak » 9 lut 2017, 16:12

Poszukaj w google pod hasłem "p-mosfet atmega" (wybacz ale na telefonie schematu nie narysuję). Ogólnie potrzebny dowolny tranzystor npn i p-mosfet. Dioda może być potrzebna jeśli włączasz coś innego niż żarówka.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 16:21

Tu masz na n-mosfet czyli to co opisalem wyzej.
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... tKkwtrhXpC
pelson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 9 lut 2017, 14:58

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: pelson » 9 lut 2017, 16:59

dziękuję wam za każdą pomoc

zasilana będzie pistolet klejowy 20V a konkretnie jego grzałka 40W amperomierz pokazuję 2.2A
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 17:11

DC czy AC ?
pelson
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 9 lut 2017, 14:58

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: pelson » 9 lut 2017, 17:14

z baterii od wkrętarki 20V DC
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 17:24

No to ok. Dioda bedzie potrzebna.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: tranzystor zamiast przekaźnika

Post autor: Slawek » 9 lut 2017, 17:30

A co do podlaczenia prawidlowego atmegi poczytaj tu http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... e.html?m=1
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: