Jak zrobić Voltomierz?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 28 lut 2012, 16:44

Witam chciałbym was zapytać Jak zrobić jakiś prosty Voltomierz? Czy to jest trudne ? I jakie elementy potrzebuje zeby zrobić taki voltomierz?
Z góry dzieki za pomoc ;p;d

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: Łukasz » 28 mar 2012, 01:51

Na bazie Arduino można by zrobić woltomierz w kilka minut :) Nawet na upartego można by się obyć bez wyświetlacza, bo pomiary można sprawdzać na kompie :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 28 mar 2012, 15:07

Łukasz a może byś przygotował jakiś poradnik jak zrobić jakiś prosty Voltomierz na bazie arduino;p;d
uosiu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 40
Rejestracja: 14 lis 2011, 21:45
Kontakt:

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: uosiu » 28 mar 2012, 21:14

A jaki zakres pomiarowy potrzebujesz?
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: Michlax » 28 mar 2012, 21:28

Myślę że robienie tego na Arduino to lekka przesada, patrząc na koszty. Ale z drugiej strony "własny" może być dostosowany do najróżniejszych potrzeb :)
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 28 mar 2012, 21:34

chciałbym sobie zrobić voltomierz taki jakiś prosty abym mógł mierzyć napięcie jakiś moich wynalazków.(nie będę mierzył napięcia jakieś elektrowni heh ) :):):)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: nightex » 28 mar 2012, 21:51

gdzieś miałem schemat :) jak znajdę na drugim kompie to zaraz wrzucę :) a tak poza tym to taniej jest kupić w Auchan :) 17zł Miernik :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: nightex » 28 mar 2012, 22:03

Układzik musi mieć oddzielne zasilanie 5V

R1 = 180k
R2 = 22k
R3 = 12k
R4 = 1M
R5 = 470k
R6 = 560 Ohm

C1 = 100pF
C2, C6, C7 = 100nF
C3 = 47nF
C4 = 10nF
C5 = 220nF

P1 = 20k trimmer multi-turn

U1 = ICL 7107

LD1,2,3,4 = MAN 6960

Schemat:
Obrazek

Lay:
Obrazek

PCB:

Obrazek
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 28 mar 2012, 22:32

hmm...... ja troche zielony jestem w schematach. Mógłby mi to ktoś rozrysować jakoś prościej ??
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: nightex » 28 mar 2012, 22:37

ale to nie jest trudny schemat :)
nóżka z wyświetlacza jest opisana z jaką nóżką ma się połączyć z ICL 7107.
Schemat ma na tyle mało części że na upartego mając podstawkę pod ICL 7107 zrobisz to bez problemu na "pająka"
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1134
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: Marhef » 1 kwie 2012, 12:42

Koniecznie chcesz zrobic cos wlasnego?
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 1 kwie 2012, 21:14

Tak.. Chcem się wykazać i zrobić wkońcu coś własnoręcznie;p;d
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1134
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: Marhef » 1 kwie 2012, 21:27

No to zostaje Ci nauczyć się czytać schematy. Trudne to nie jest
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak zrobić Voltomierz?

Post autor: szczuka » 3 kwie 2012, 12:21

no niestety bede musiał nauczyć się czytać schematy
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: