Kolorofon - jak?

ODPOWIEDZ
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Kolorofon - jak?

Post autor: Sarkazm » 6 sty 2013, 16:38

Witam. Zainspirowany informacjami z tego tematu: http://majsterkowo.pl/forum/post3981.html#p3981 postanowiłem zrobić własny kolorofon. Jako, że w elektronice jestem dość zielony, chciałbym zapytać, jak podłączyć do zasilacza więcej LEDów niż wynika to z jego parametrów (zamiast 4LED x 3V do 12V zasilacza, podłączyć 12 LED po 3V do zasilacza 12V). Czy powinienem zrobić coś na zasadzie trzech kolorofonów wpiętych do jednego zasilacza, czy może trzeba gdzieś podłączyć "jakieś ustrojstwo"?

Byłbym wdzięczny za wszelkie informację, jakiekolwiek naprowadzenie na te zagadnienie, a już schemat będzie szczytem marzeń - myślę, że będę w stanie go odczytać ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: cube » 6 sty 2013, 16:58

Jest tego mnóstwo w necie. Kity do własnego montażu, schematy. Hasła do szukania to kolorofon, iluminofonia. Z reguły są to trzy sekcje filtrów reagujące na inny fragment widma akustycznego i załączające jakiś obwód wykonawczy, jeśli wartość progowa sygnału w danym fragmencie pasma zostanie przekroczona.
Np:
http://sklep.avt.pl/p/pl/48224/uniwersa ... ntazu.html
Można też pobawić się bardziej i zaprząc do tego komputer. Wtedy każdy próg wyzwalania ustawiasz programowo, elektronika zajmuje się tylko włączaniem/wyłączaniem każdego kanału. Możesz szukać pod hasłami discolitez, lightning.
Sam kiedyś coś takiego zrobiłem i fajnie się sprawdza na imprezach:
http://www.youtube.com/watch?v=koANXXg-Lxc (to samo biurko i ten sam laptop co w poście o skanerze 3d na majsterkowie ;) )
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: shymon » 6 sty 2013, 17:09

Albo po prostu podłącz je równolegle, a nie szeregowo.
Tylko odpowiednio musisz dobrać rezystor ograniczający prąd diod i mieć odpowiednio wydajny zasilacz.
W necie są nawet kalkulatory do liczenia tego...
http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.re ... calculator
No i to ile tych ledów podłączysz zależy od tego jak wydajny zasilacz znajdziesz ;)
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: juniorK23 » 6 sty 2013, 18:49

Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: Sarkazm » 7 sty 2013, 11:20

Czy między tranzystorem TiP31 a TiP31C jest jakaś znacząca różnica, czy z powodzeniem mogę stosować je zamiennie? Tylko TiP31C był w jedynym w moim mieście sklepie z elektroniką.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: cube » 7 sty 2013, 11:42

Tip31c jest na wyższe napięcia niż tip31, tip31a, tip31b. Wersją C zastąpisz każdą niższą.
Pewnie chcesz użyć w tym układzie co był podany w temacie o odzyskiwaniu diod led. Może być.
Zresztą, w datasheet masz to wszystko napisane.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: Sarkazm » 7 sty 2013, 11:44

Tak, dokładnie w tym układzie ;) Dzięki za informacje.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: Sarkazm » 14 sty 2013, 13:08

No dobrze, zmontowałem wszystko według schematu, sprawdziłem czy nie ma zwarć, podłączyłem pod komputer. Odpalam muzykę i nic. Podkręciłem głośność do maksimum i niestety mam tylko delikatne mignięcia w szczytowych uderzeniach basów. Zastosowany tranzystor to TiP31C, 6x LED 3V, zasilacz 18V (miernik pokazywał dokładnie 18,09V). Gdy podłącze układ przez wzmacniacz i odkręcę go na maksimum, to całośc błyska jak powinna, ale chyba nie tak powinno to działać? Co może być przyczyną?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: cube » 14 sty 2013, 13:35

Spróbuj odjąć jedną diodę. Co to za diody wogóle masz? Jaki kolor?
Napięcie zasilania mierzyłeś pod obciążeniem? Zastosowałeś jakiś rezystor ogranicznający prąd bazy?
Imo, jeśli masz 6 diod o spadku 3V każda i tranzystor o spadku 1V to zasilacz jest już za słaby (zwłaszcza jak mierzyłeś napięcie bez obciążenia, co jest częstym błędem). Sumaryczny spadek napięć na odbiornikach jest większy niż może dać źródło i dopiero na pełnym otwarciu tranzystora (głośny dźwięk to największy prąd bramki) spadek napięcia na Tip jest odpowiednio mały, by sumaryczny spadek na odbiornikach sięgnął poziomu, który może dać zasilacz. Wtedy dioda świeci krótko, rzędu kilku mikrosekund, stąd wrażenie że świeci bardzo słabo.
Możesz jeszcze się pobawić: ściągnij z internetu pliki dźwiękowe dające np. sygnał 50Hz, 5000Hz i 15kHz. Wepnij amperomierz w obwód z diodami (przypominam że amperomierz wpina się szeregowo). Puść dźwięki i obserwuj prąd wskazywany przez miernik. Standardową diodę optymalnie zasila się prądem 20mA, a Ty pewnie zaobserwujesz znacznie niższe wartości. Po odjęciu jednej diody, prąd powinien wzrosnąć.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Kolorofon - jak?

Post autor: Sarkazm » 14 sty 2013, 14:13

Diody są koloru niebieskiego. Próbowałem z odjęciem jednej, a nawet dwóch diod. Efekt był ten sam. Zasilacz faktycznie mierzyłem bez obciążenia. Jak będę w domu to wykonam wszystkie pomiary i dam znać.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: