Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 8 sty 2013, 16:30

Witajcie kupiłem i zmontowałem ten układ z avt.
jednak po podłaczeniu zasilania (bateri 9v) dioda zielona sie zapala ale po klasnieciu nie zmienia koloru.
Jaka moze byc tego przyzyczna?

Patrzałem w opcji szukaj ale nie ma tam odpowiedzi na to pytanie.

Teraz zauwazyłem ze jak mam podłaczone zasilanie i obracam tym całym kitem to dioda zmienia kolor O.o

czyzbym zmienił z klaskacza na czujnik ruchu ^^
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 22:10 przez donau, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: cube » 8 sty 2013, 17:22

Zdjęcie od strony ścieżek i zdjęcie płytki od góry - wyraźne - i schemat mogą być pomocne... Po mojemu - zwarcie albo zimny lut. Chociaż wiem że w kitach avt zdarzają się błędy w oznaczeniu np. kierunku wlutowania tranzystorów.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: donau » 8 sty 2013, 17:39

Zauważyłem za jak dotykam palcem Lutów to przekaźnik załączą i dioda zmienia kolor ale przeciez powinno to byc zalezne od klasniecia.
zdjęcia :
http://www.speedyshare.com/

dokumentacja:
http://arlisklep.pl/files/AVT/AVT721_2.pdf
Ostatnio zmieniony 9 sty 2013, 02:44 przez donau, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: djbuh » 8 sty 2013, 17:55

Popraw luty R5 oraz C5.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: Tomasz.B » 8 sty 2013, 18:02

Ja widzę więcej nieciekawych lutów, na końcu dokumentacji masz obrazek pokazujący ja powinny wyglądać luty.
Jesteś pewien że bateria jest w dobrym stanie? Sprawdź miernikiem czy napięcie za bardzo nie przysiada.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: donau » 8 sty 2013, 18:08

Poprawiłem kilka lutów i wszystko działa.
Dzieki.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Swieci sie ciągle zielona Dioda.

Post autor: donau » 11 sty 2013, 22:09

No i sie zepsul:(

Mam podłączony klaskacz pod żarówkę zwykła ktora oświetla mi cały pokój. I działał tak przez kilka dni a dzisiaj klaskam a dioda zmienia tylko kolor i nic wiecej.
Sprawdzałem żarówkę, odnowa podłączałem wszystko i dalej to samo.
Mysliicie ze mógł paść przekaźnik?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: djbuh » 12 sty 2013, 00:25

Skoro dioda zmienia kolor widocznie padł tranzystor kluczujący przekaźnik.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 12 sty 2013, 01:22

djbuh pisze:Skoro dioda zmienia kolor widocznie padł tranzystor kluczujący przekaźnik.
Teraz pytanie który to..
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: cube » 12 sty 2013, 02:12

donau pisze:
djbuh pisze:Skoro dioda zmienia kolor widocznie padł tranzystor kluczujący przekaźnik.
Teraz pytanie który to..
T4
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 12 sty 2013, 16:11

Jestes pewien ze T4?
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: cube » 12 sty 2013, 18:14

W dokumentacji, coto sam do niej link podałeś, jest wyraźnie napisane że tranzystory T1-T3 odpowiadają za wzmocnienie sygnału, to na schemacie pozostał tylko jeszcze jeden tranzystor, co ciekawe, znajduje się w bezpośredniej bliskości przekaźnika...
No a "kluczowanie przekaźnika" to nic innego jak włączanie, bo tzw. klucz tranzystorowy to właśnie taki "włącznik".
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 13 sty 2013, 00:14

Okey to wymienie ten tranzystor ale wątpię by w moim elektronicznym mieli taki.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: Dave » 13 sty 2013, 01:32

BC548 lub BC547 to najbardziej typowy tranzystor. Praktycznie w każdym sklepie taki jest, albo jakiś zamiennik. Można też poszukać w jakiś starych sprzętach.

Jak po wymianie tranzystora nadal nie będzie działać to mógł wysiąść przekaźnik.

Możesz sprawdzić jeszcze luty, tak dla pewności, bo jeśli wcześniej nie łączyło, to teraz też coś mogło przestać łączyć w okolicy przekaźnika.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 13 sty 2013, 01:55

Ja własnie odrazu podejrzewalem przekaznik ale noo najpierw wymienie ten tranzystor.
Luty tez posprawdzam chociaz jak kilka dni działalo to tak same z siebie by przestaly lączyc?
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: shymon » 13 sty 2013, 14:19

No to może zanim kupisz, to wylutuj przekaźnik i sprawdź czy "cyka", gdy podasz mu prąd na cewkę.
Jeśli nie, to masz winowajcę, a jeśli tak, to wtedy dopiero szukaj dalej.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 13 sty 2013, 21:40

nie musze wylutowywac.. i tak słysze ze cyka.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: Dave » 13 sty 2013, 22:48

Jak "cyka" to powinien być OK.
Tak myślałem, jak przekaźnik :cyka" to może to być kabel, którym zasilasz lampę. Próbowałeś może z innym kablem i np. lampką na biurko?
Jak kabel jest w porządku to chyba zostaje tylko wymiana tranzystora.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 13 sty 2013, 23:21

Tak tak sprawdzałem kabel kilka razy nawet.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: cube » 13 sty 2013, 23:39

Jeśli przekaźnik "cyka" to przecież znaczy że się włącza a za to odpowiada tranzystor T4 i nie trzeba go wymieniać! Multimetr w łapkę i sprawdzić czy po cyknięciu jest jakiś opór pomiędzy stykami przekaźnika. Potem sprawdź kabel. Wszystkie styki, zwłaszcza skręcane na śrubkę, bo może coś zmieniałeś, śruba złapała izolację zamiast żyły i nie ma przejścia elektrycznego.
No i żarówę sprawdź...
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 14 sty 2013, 16:42

Kurcze a tranzystor juz kupiłem!
niestety miernik mam rozwalony..
A wszelkie pozostałe czynnosci wykonalem kilka razy zanim napisalem ten post.
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: Dave » 14 sty 2013, 23:18

No to jak kupiłeś to możesz już wymienić, może coś pomoże. A może z przekaźnikem coś jest nie tak? Może nie podaje napięcia na wyjście?
Jak nadal nie będzie działać to nie mam pojęcia, najłatwiej by było posprawdzać wszystko multimetrem.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: Tomasz.B » 15 sty 2013, 20:31

Tak jak poprzednicy pisali jeżeli cyka to przekaźnik powinien być ok, no ale podobno cuda się zdarzają :)
donau pisze:niestety miernik mam rozwalony..
Najtańszy to koszt 20zł
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: donau » 20 sty 2013, 00:47

Podłaczyłem dzis wszystko i znalazlem (chyba) winowajce:P

Zauwazyłem ze gdy po zmianie koloru diody lekko postukam w przekaznik to dopiero jakby załapuje.. chociaz cyka normalnie.
Lut poprawiłem i bez zmian wiec w poniedziałek kupie nowy przekaznik.

Ale mam pytanie co wtedy jak ten co kupie bedzie mial inne wyprowadzenia tzn. Nozki nie beda pasowac do otworow w pcb?
bo kupie ten co jest podany w instrukcji albo ten co mam zamontowany (bo jest inny niz ten w insturkcji)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Klaskacz - Dioda zmienia kolor ale układ nie działa.

Post autor: cube » 20 sty 2013, 13:03

Wylutuj przekaźnik i idź z nim do sklepu - najprościej.
Jeśli nie będą mieli takiego, to czeka Cię lutwanie na kabelkach lub odzielnej płytce.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: