Odpalanie komputera z kluczyka.

ODPOWIEDZ
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 19:56

Witam. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, aby komputer uruchamiać kluczykiem. Czy samochodowa stacyjka do tego się nada? Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie? Wiem, że musi zamykać obwód jedynie przez krótką chwilę, ponieważ długie zwarcie spowoduje wyłączenie komputera. Chciałbym sprawę rozwiązać jak najniższym kosztem ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: donau » 20 sty 2013, 20:40

Mam zrobiony tak swój komputer wiec już ci mowie.

Kupujesz taka stacyjkę najzwyklejsza koszt ~3zł
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... gory=67342

Podłanczasz miedzy przycisk power w komputerze i wszystko.

Stacyjka wlaczona prad przepłynie i przycisk power załaczy komputer.
Stacyjka wyłaczona prad nie przepłynie i mozesz ciskac power do woli:P
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Łukasz » 20 sty 2013, 20:46

Nic dodać, nic ująć :) Sprawa prościutka, ale jak byś miał z tym problem, to mogę to opisać przy okazji postu o zabezpieczaniu kompa brelokiem RFID ;)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 21:08

Nie do końca mi o to chodziło. Miałem na myśli uruchomienie komputera wyłącznie przez przekręcenie kluczyka. Bez przycisku.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Łukasz » 20 sty 2013, 21:16

Żaden problem - po prostu do płyty głównej podpinasz stacyjkę zamiast przycisku :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 21:18

Jeśli chcesz pozbyć się zupełnie przycisku to wstaw po prostu stacyjkę zamiast niego, w jego miejsce. ;)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 21:22

Dokładnie o to chodzi, tylko przy zamku jaki wskazał donau, po przekręceniu kluczyka będę musiał cofnąć go do pozycji wyjściowej, aby komputer nie zgasł. Potrzebuje stacyjki, w której kluczyk sam "odbije" na pozycję w której styki nie będą zwarte. I głównie o to się rozchodzi w moim pytaniu - czy każda stacyjka tak zadziała?
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Łukasz » 20 sty 2013, 21:29

Chmm... - nie spotkałem się z innymi stacyjkami w tej cenie. Przez jakiś czas mieli w lokalnym sklepie nieco droższe stacyjki (~30zł) z solidniej wyglądającym kluczykiem, ale nigdy nie wnikałem w to, jak one działają.

Jeżeli taka istnieje, to zapewne mają ją w TME: http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&search=stacyjka
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 21:31

Faktycznie potrzebujesz takiej stacyjki jak jest w samochodzie, tylko sam nawet nie wiem dokładnie jaką. Są to stacyjki on-on? Bo ta powyżej to chyba jest taka on-off. Chociaż pewności nie mam, ktoś potrafi wyjaśnić różnice między nimi? ;)
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 21:42

Widzę, że sprawa bardziej skomplikowana niż pozornie się wydawało. Przejdę się jutro na szrot i zasięgnę porady "fachowców". Dam znać jak coś konkretnego uda mi się dowiedzieć/zrobić ;)

Generalnie zdaje mi się że stacyjka działa tak, że, w położeniu "0" czyli początkowym, nie zwiera nic. W położeniu "1" zwiera ze sobą tylko styki odpowiedzialne za zapalenie świateł, z tej pozycji kluczyka nie odbija, w położeniu "2" zwiera styk odpowiedzialny za rozrusznik, po czym wraca do pozycji "1". W takim wypadku wystarczyło by podłączyć styki odpowiedzialne za pozycję "2" i jesteśmy w domu. O ile moja logika ma coś wspólnego z rzeczywistością ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 21:58

Byłoby pięknie gdyby tak się dało, ale znając życie pewnie na kilku innych stykach muszą też pojawić się jakieś inne dziwne napięcia i tak różowo już nie będzie :D W każdym razie czekam na doświadczenie ze złomowisk i na kogoś kto nam przybliży temat zwykłych stacyjek, tych nie samochodowych :D
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 22:11

Myślę, że z tymi napięciami tak nie jest. Prosta stacyjka zdaje się być urządzeniem czysto mechanicznym. Jeśli mam racje, to nie ma większej różnicy czy podasz 1V czy 20V.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 22:32

To dobrze, moze faktycznie trzeba używać samochodowych i nie kombinować nic z innymi. Na allegro widzę że nawet nowa stacyjka do golfa to 9.90zł więc nie jest źle ;)
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: cube » 20 sty 2013, 23:04

http://www.cyfronika.com.pl/p_specjalne_stac.htm
Pozycja druga od dołu. Może jeszcze w szukaniu pomogą Ci takie oznaczenia:
włącznik kluczykowy, monostabilny, chwilowy, (on) - off.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 20 sty 2013, 23:11

SP-SB202M: Metalowa stacyjka - monostabilny - pozycja ON chwilowa - zwolniony kluczyk powraca do pozycji OFF.
Dokładnie tego potrzebuje, dzięki za namiar! Jak nie znajdę nic na szrocie, to zamawiam. Szczególnie że 20zł z małym hakiem kieszeni nie nadszarpnie ;)
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
bartek0305
Majsterkowicz
Posty: 137
Rejestracja: 18 mar 2012, 19:54

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: bartek0305 » 20 sty 2013, 23:42

Ah Cube, byłem na tej stronie ale nie doczytałem do końca, poddałem się w 3/4 :D Jednak sprawa okazała się prosta, dobra robota ;)

Sarkazm-w takim razie czekam niecierpliwie na sprawozdanie z prac ;)
noisereductor
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 21 sty 2013, 00:44

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: noisereductor » 27 sty 2013, 14:27

Widzę że temat w fazie mocno zaawansowanej ;). Nie chciałbym wprowadzać zamieszania, szczególnie że autor wybrał już sposób w jaki rozwiąże problem.
Ja w swojej obudowie zastosowałem stacyjkę która po przekręceniu daję możliwość włączenia komputera za pomocą przycisku.

Kod: Zaznacz cały

www . tme.eu/pl/details/ks-38/stacyjki-i-zamki/
najtańsza stacyjka jaką znalazłem. Ma dwie pozycję stabilne i co najważniejsze w każdej pozycji można wyjąć kluczyk co jest przydatne gdy chcemy komuś "zaufanemu" udostępnić komputer. Instalacja dziecinnie prosta, szeregowo podłączamy się pod istniejący przycisk i gotowe.
Sarkazm
Majsterkowicz
Posty: 233
Rejestracja: 6 paź 2012, 19:18
Lokalizacja: Augustów

Re: Odpalanie komputera z kluczyka.

Post autor: Sarkazm » 27 sty 2013, 20:09

W tym konkretnym przypadku zależy mi na tym, aby komputer mógł pracować tylko i wyłącznie z kluczykiem. Pytałem na szrocie i stacyjki działają na różne sposoby, ale są również takie które działają tak jak mówiłem kilka postów wcześniej. Zależnie od tego z jakiego są samochodu i w jakim stanie, to można dostać taką nawet za 20-25zł.
|PhenomII X4 945|GA-MA69VM-S2|DDR2(2x2GB)|HD5770 1GB GDDR5|SSD840Pro|Logitech G15|A4Tech Bloody Gun3|BENQ GW2250HM|
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: