Włącznik reagujący na sygnał audio

ODPOWIEDZ
piox89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 7 sty 2013, 22:08

Włącznik reagujący na sygnał audio

Post autor: piox89 » 31 sty 2013, 22:42

Witam.
Chciałbym zrobić proste urządzenie, które poda na wyjście 5V (załączy przekaźnik), gdy na wejściu pojawi się sygnał dżwiękowy Audio z komórki. Przekaźnik będzie podłączony do zasilania kolumn.

Chodzi o to, że chcę sobie ustawić budzik na telefonie, żeby mi się włączał na kolumnach ( co by mnie ze 100% skutecznością obudziło). Urządzenie czuwało by sprawdzając, czy na wejściu dźwięku do kolumn jest sygnał audio i je włączało, gdyby taki wykryło.

Nie wiem jak to ugryźć, może jakieś rady? Najlepiej, żeby urządzenie było maksymalnie proste.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


bruder
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2012, 14:16

Re: Włącznik reagujący na sygnał audio

Post autor: bruder » 31 sty 2013, 23:53

To może warto pomyśleć aby do tego "prostego urządzenia, które poda na wyjście 5V" dodać zegar czasu rzeczywistego i na nim ustawić budzik. A jeszcze prościej: pod wzmacniacz podłączyć telefon (jak słuchawki) i nie bedziesz potrzebował nic więcej.
piox89
Młodszy majsterkowicz
Posty: 17
Rejestracja: 7 sty 2013, 22:08

Re: Włącznik reagujący na sygnał audio

Post autor: piox89 » 1 lut 2013, 00:56

W sumie jak podłączę pod wzmacniacz (w głośnikach) telefon to muszą one być cały czas włączone. A wtedy trochę pyrczą i pobierają prąd. Jak bym miał taki układ podłączony pod telefon, to on by włączał głośniki tylko w tym czasie w którym są potrzebne (budzik).
Awatar użytkownika
xearonet
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 29 sty 2013, 18:51

Re: Włącznik reagujący na sygnał audio

Post autor: xearonet » 1 lut 2013, 13:38

Witam.
Dokładnego rozwiązania problemu nie jestem w stanie zaproponować ale zainteresuj się TRIAKIEM. Może na takim elemencie uda się zbudować układ, w którym sygnał audio z telefonu wybudzi triak i zadziała jak przekaźnik dla kolumn. Na forum Łukasz założył temat o listwie załączanej triakiem. Powinno Ci to pomóc.

http://majsterkowo.pl/forum/listwa-typu ... ku-t3.html
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: