sterownie diodami w zależności od napięcia

ODPOWIEDZ
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: melman » 18 lut 2013, 21:49

Potrzebuję zrobić układ który będzie podłączony do małego napięcia i w zależności ile to napięcie wyniesie to zaświeci się odpowiednia dioda. Do napięcia 3,5v świeci się jedna dioda od 3,5 do 5 druga dioda a powyżej trzecia dioda.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: v-cu » 18 lut 2013, 22:53

Hmmm może takie coś jak wskaźnik naładowania akumulatora ? są różne schematy np ten :
wskaznik_ladowania_sch_114.gif
lub na dwóch diodach . musisz tylko sobie dobrać rezystory do odpowiedniej wartości
wskaznik.PNG
ten schemat robiłem i działa

PS
aa i wypadało by się w pierwszym poście przywitać...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: melman » 19 lut 2013, 12:37

Witam serdecznie wszystkich na forum. Jestem początkującym pasjonatem elektroniki i stąd takie podstawowe pytania do was.

Odnośnie schematu na dwóch diodach od uzytkownika V-CU, jak dobrać odpowiednio rezystory dla np. do 4v i powyżej? Fajnie by było jak by podaliście przykład obliczenia tego.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: v-cu » 20 lut 2013, 15:42

To musisz sobie sam dobrać popróbować który najlepszy , ale jak np chcesz to mieć na 4v to zamiast dwóch oporników 680 om to daj 47 om . opornik 1k zostaw a zamiast 15k daj 1k + potencjometr 10k do regulacji na ile wolt ma to być.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: melman » 20 lut 2013, 21:25

już mam działający układ, dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: v-cu » 20 lut 2013, 22:05

Zrobiłeś to z tego drugiego schematu na dwóch diodach ? :)
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 26
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: sterownie diodami w zależności od napięcia

Post autor: melman » 21 lut 2013, 22:57

tak :) dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: