Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 16 mar 2012, 17:27

Witam,

potrzebowałbym coś zasilić takim zasilaczem, jednak jak go odpalić bez podłączania do komputera? Dodam, że NIE mam doprowadzonego zielonego kabla do wtyczki, przez co mnie mogę go zewrzeć, a sam PIN 14 (PS_ON) jest pusty....

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Łukasz » 16 mar 2012, 17:43

To jest na pewno zasilacz ATX? Bardzo dziwne, że nie masz tego zielonego kabla...
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 16 mar 2012, 17:46

Tez mnie to bardzo zdziwiło. To jest zasilacz \\\"COMPAQ DPS-200PB-55 B\\\". Na googlu wszędzie pisze, że ATX....

// EDIT

Na zdjęciach tego zasilacza wszędzie widnieje zielony kabelek.... Widocznie poprzedni właściciel tego zasilacza musiał coś z tym kombinować. Tylko jak teraz znaleźć gdzie on był podpięty na płytce?
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 16 mar 2012, 17:54

wrzuć fotki wtyczki atx, najlepiej z dwóch stron + piny

może jest on luzem na płycie??
Obrazek
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 16 mar 2012, 17:59

Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 16 mar 2012, 18:03

Na plytce kolo gniazda zasilania powinno pisac PS-ON i tam powinien byc wlutowany zielony kabelek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 16 mar 2012, 18:05

Sprawdzałem i nie ma czegoś takiego, ale chyba już mam rozwiązanie problemu. Jak tylko to sprawdzę to napiszę, czy działa
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 16 mar 2012, 18:06

Moze ktos go wyrwal :-) tez tak robilem jak potrzebowalem kabelek :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Łukasz » 16 mar 2012, 18:35

Albo po prostu jest na stałe zwarty z masą gdzieś w obudowie :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 16 mar 2012, 21:02

z ciekawości sprawdziłem zasilacze ATX jakie mam na stanie i w każdym PS-On wychodził w okolicach gniazda wtyczki 230V z płyty, więc mimo iż byłby wyrwany to na 90% powinna znajdować się tam rozlutowana ścieżka lub dziurka po zielonym. Najlepiej wymontować płytkę bo ścieżki z reguły są od spodu i faktycznie może być zwarty tak jak Łukasz pisze
Obrazek
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 17 mar 2012, 12:06

[quote=nightex]z ciekawości sprawdziłem zasilacze ATX jakie mam na stanie i w każdym PS-On wychodził w okolicach gniazda wtyczki 230V z płyty, więc mimo iż byłby wyrwany to na 90% powinna znajdować się tam rozlutowana ścieżka lub dziurka po zielonym. Najlepiej wymontować płytkę bo ścieżki z reguły są od spodu i faktycznie może być zwarty tak jak Łukasz pisze[/quote]

Tak właśnie, znalazłem na płycie dwa puste miejsca, GND i ON/OFF obok siebie. Przylutowałem do nich kabelki, jednak nie mam pojęcia co z nimi zrobić, aby zasilacza odpalił. Poprzedni właściciel twierdzi, że był tam kabelki które miały samice na końcu. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 17 mar 2012, 18:14

Jesli to jest to miejsce o ktorym mowilem to wystaczy kabelki wlutowac i zewrzec je. Jednak zastanawia mnie dlaczego pisze tam on/off skoro w kilku moich przypadkach pisalo PS-On. Ale to wkoncu Compaq :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: nightex » 17 mar 2012, 18:16

Tak mi sie teraz przypomnialo nie jest to zasilacz z obudowy desktop a nie tower? Kiedys mialem takowy wlasnie z compaq i bylo tam jeszcze zabezpieczenie otwarcia pokrywy, ale zabij mnie niepamietam jak one bylo przylaczone do zasialacza :-/
Obrazek
Awatar użytkownika
Mielony
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 27 gru 2011, 15:20

Jak odpalić zasilacz ATX bez podłączania do płyty głównej

Post autor: Mielony » 17 mar 2012, 19:28

Doszedłem do wniosku, że jest to zasilacz AT a nie ATX. Na końcach samic powinien być przełącznik, więc tak jak napisałeś, starczy zewrzeć kabelki. Jednak jak tak robiłem, to zasilacz dawał prąd tylko na krótką chwilę.... Jednym słowem - jest zepsuty :)

Ok, dzięki panowie za chęci, wiszę wam po browarze ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: