Kolba lutownicza

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 13 mar 2018, 15:23

Witam.

Nie wiem czy odpowiedni dział, bo nie za bardzo wiem do jakiego dopasować to zapytanie.
Poleciłby mi ktoś kolbę lutowniczą z termoparą typu K i która jest dostępna na allegro?

Z góry dzięki za pomoc.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 13 mar 2018, 18:36

A ktoś koledze zablokował wyszukiwarkę na allegro ?

Pozdr
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 13 mar 2018, 19:04

No szukałem i nie jest napisane ze są termopary typu K tam wiec a chciałbym mieć pewność. Więc jeśli jest możliwość to prosiłbym o jakiś konkretny model.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 13 mar 2018, 19:16

Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 20 mar 2018, 12:47

Jeszcze takie pytanie czy ta kolba jest zasilana 24V DC czy AC?

Kolbę chcę wykorzystać do projektu stacji lutowniczej.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 20 mar 2018, 13:26

DC.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 00:36

A doradziłbyś mi jeszcze odnośnie transformatora?

Napięcie zasilania kolby to 24V czyli transformator musi mieć na wyjściu 17V AC?
17*1,41=24V DC po odfiltrowaniu tętnień?
Przyglądałem się różnym projektom i ludzie mieli chyba transformatory 12V AC i nie mam pojęcia jakim cudem zasilali kolbę 24V DC jak po odfiltrowaniu tętnień jest około 17V DC.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 02:41

Regulacje za pomocą mosfeta.
Regulacja PID też mnie interesuje.
Ale najpierw bym chciał to w normalny sposób, czyli przeliczyć wartość napięcia z termopary (po wzmocnieniu) i podać to na przetwornik ADC 10-bitowy do Atmega32 i sprawdzać wartość napięcia i załączać mosfeta, żeby utrzymywać zadaną temperaturę.
A grzałka potrzebuje rozumiem 24V DC więc dlatego pytałem jaki dobrać ten transformator.

To dlaczego ludzie w innych projektach używali transformatora z 12V AC i prostowali to i filtrowali i podawali na grzałkę kolby?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 22 mar 2018, 09:15

Looknij sobie na moj projekt ktory przygotowalem jakis czas temu http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=2662 - w zalozeniu mial byc prosty i skuteczny, i taki jest :) masz ram tez kod ktory sobie mozesz przeanalizowac.

Pozdr

Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 22 mar 2018, 15:17

Fajnie Ci to wyszło. Tylko ja do tego celu nie będę używał arduino tylko normalnie programator usbasp i w języku C bedę pisać.
I nadal upieram się przy tym transformatorze. Więc jak to ogarnąć? To musi być ten transformator 17V AC? I czy to dobrze rozumuje i nadal nie rozumiem dlaczego inni wykorzystywali transformator w którym wyjście jest 12V AC.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 22 mar 2018, 15:30

Zalezy od parametrow kolby, np. Solomon jest na 24V DC.
Jezeli AC to sterowanie triakiem, jak DC to mosfet.

Pozdr
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 00:12

Ale ja to wiem jak sterować itd jak to zrealizować wiedziałem to zanim zadałem jakiekolwiek pytanie tutaj. Ja pytałem o transformator i o napięcie na kolbie.

Kolba jakiej użyje to Solomon SL-20ESD
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 01:20

Czyli z zgodnie z obliczeniami musi to być transformator 17V AC?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 08:43

Pod obciazeniem ma miec 24V DC. Owszem, 17V AC po wyprostowaniu bedzie 24V ale nie pod obciazeniem.
Awatar użytkownika
Pixelx
Majsterkowicz
Posty: 205
Rejestracja: 25 gru 2013, 14:19

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Pixelx » 23 mar 2018, 12:14

No tak masz rację, że spadnie napięcie. Wiec jaki musiałbym mieć ten transformator? Żeby wykorzystać pełną moc tej kolby i jej nie uszkodzić.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 12:35

Najlepiej kup zasilacz 24V 2.5A, za kilkadziesoat zl kupisz na allegro, taniej niz sam toroid, bez mostka i kondensatorow.
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Kolba lutownicza

Post autor: Slawek » 23 mar 2018, 15:09

Przekaznik w tym przypadku to najgorsze mozliwe rozwiazanie. 30V na mosfecie - trzeba sprawdzic jego parametry.
Co do ostatniego akapitu, zgadzam sie.

Pozdr
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: