Stacja pogodowa

ODPOWIEDZ
xmatrxon
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2018, 16:38

Stacja pogodowa

Post autor: xmatrxon » 25 mar 2018, 16:49

Cześć, potrzebuję waszej pomocy.
Niedawno zacząłem moją przygodę z Arduino i postanowiłem że zbuduję swoją własną stację pogodową. Zamysł jest taki aby jedno pudełko z czujnikami wystawić na zewnątrz a drugie z całym sercem pozostało wewnątrz. Zabudowałem całość na płytce prototypowej i wyszło ok. Teraz chciałbym to wszystko przenieść na płytkę uniwersalną i zlutować.
Pudełko wewnątrz: Atmega328 z wgranym bootloaderem, wyświetlacz oraz moduł czasu rzeczywistego. To wszystko mam zamiar przylutować do płytki uniwersalnej razem z wtykiem na zasilacz.
Pudełko na zewnątrz: Atmega328 z wgranym bootloaderem, czujnik temperatury, wilgotności powietrza, barometr razem z wtykiem na zasilanie.

Chciałbym zrobić aby komunikacja między Atmegami odbywała się bezprzewodowo i abym nie musiał ciągnąć kabla od zasilania do drugiej płytki.
Prosiłbym was o pomoc w skorygowaniu błędów które mógłbym popełnić i doradzeniu jak to wszystko zrobić oraz jak wystawić czujniki tak aby dawały dobre pomiary i nie uległy zniszczeniu.

Pozdrawiam :)

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
_KamilK
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2018, 21:40

Re: Stacja pogodowa

Post autor: _KamilK » 25 mar 2018, 21:44

Widziałeś mój projekt? Może znajdziesz w nim coś dla siebie.

majsterkowo[kropka]pl/kolejna-stacja-pogody-na-arduino/
xmatrxon
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2018, 16:38

Re: Stacja pogodowa

Post autor: xmatrxon » 25 mar 2018, 22:13

_KamilK pisze:
25 mar 2018, 21:44
Widziałeś mój projekt? Może znajdziesz w nim coś dla siebie.

majsterkowo[kropka]pl/kolejna-stacja-pogody-na-arduino/
O takie coś mi chodziło. Mam odnośnie tego 2 pytania.
1. Jak odpowiednio dobrać panele słoneczne tak aby starczyło energii?
2. Czy wszystkie czujniki które użyłeś w projekcie potrzebowały małego napięcia? Bo zastanawiam się czy też mógłbym użyć ogniwa 3,7 V ?
Awatar użytkownika
_KamilK
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2018, 21:40

Re: Stacja pogodowa

Post autor: _KamilK » 25 mar 2018, 22:23

Panel jest taki, jaki się zmieścił do obudowy. A raczej dobrałem obudowę do rozmiaru posiadanego wcześniej panela.
Nie pamiętam czy jest w opisie, ale moduł radiowy potrzebował co najmniej 5V. Pozostałe czujniki możesz wygooglać :)
xmatrxon
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2018, 16:38

Re: Stacja pogodowa

Post autor: xmatrxon » 29 mar 2018, 19:11

Mam jeszcze pytanie odnośnie tej stacji pogodowej. Jeśli na Arduino mi wszystko działa i chciałbym to teraz przenieść na Atmege328 to muszę użyć innego języka programowania i napisać cały ten program od nowa ?
Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Stacja pogodowa

Post autor: Slawek » 30 mar 2018, 12:56

Nie, skompiluj program w Ardiino i wgraj plik hex do atmegi za pomoca programatora.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: