Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 16:30

Witam mam mały problem znalazłem w piwnicy jakiś napowietrzacz akwariowy . Ale jak go podłączam to nie działa tylko lekkie drgania czuć. Rozebrałem go i popatrzyłem do niego i okazało się że nie ma tam żadnego silniczka czy coś tylko dziala to na takiej zasadzie że jest tam transformator i obok transformatora na takiej blaszcze jest magnes do której tez jest przyczepiona membrana. Moim zdaniem powinno to chodzić tak że ta blaszka z magnesem rusza się w prawo,lewo,prawo,lewo itd . A jest inaczej ruszy się tylko w prawo i lekkie drgania są i nic więcej. A jak kabel który podłącze zamienie czyli dam odwrotnie bieguny to magnes idzie w lewą strone i te drgania . Co z tym fantem zrobić ? żeby to chodziło ? Na obudowie od sposu jest naklejka 12v czyli podłączyłem to pod 12v .
DSCF2139.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: neoxic » 8 kwie 2013, 17:50

Może jak byś dał 12v AC a nie DC ? Bo coś mi sie wydaje że podłączasz pod napiecie stałe no i objawy pasują do tego co opisujesz PZDR
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 17:57

Czyli to wszystko tłumaczy . Znalazłem inny zasilacz i jest tam właśnie napisane AC tylko zastanawia mnie czy ten zasilacz nie spali tego brzęczyka. Na nim są takie oznaczenia:
PRI 230V...240V-AC 50/60 Hz
SEC 11,5V...11,7-AC 10-40W SELV
ta. 50 stopni C I-PRi 0.18A
tc 85 stopni C

Najbardziej mnie niepokoi to 10-40W
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: shymon » 8 kwie 2013, 18:42

Jeśli zasilacz dawałby za małą moc, to co najwyżej on sam by się mógł spalić.
Dla brzęczyka ważne jest tylko, aby odpowiednim napięciem go zasilić, prądu sobie "weźmie" sam ile będzie potrzebował.
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 18:46

dzięki za odpowiedź ;d Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 19:12

Czyli jak piszesz że brzęczyk ''weźmie'' prądu tyle ile chce to wychodzi na to że bezpośrednio pod 230V mogę podłączyć??Nie zważając na to że na spodzie obudowy było napisane 12V???
spawacz4
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 17 lut 2013, 02:33

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: spawacz4 » 8 kwie 2013, 19:18

Kolego absolutnie nie!! Pompka pobierze tyle natężenia ile potrzebuje natomiast nie działa to na napięcie 230v i tylko zobaczysz iskrę i dymek. Jak lubisz pirotechnikę to polecam.
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 19:25

A mam jeszcze jedno takie pytanie . Mianowicie ładowarki do telefonów dają prąd zmienny czy stały??
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: neoxic » 8 kwie 2013, 19:38

Napięcie stałe, najczęściej 5v
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 19:52

aha to szkoda;d Nie moge znaleść w domu żadnego zasilacza który był by idealny;d Znalazłem jakiś AC Adapter 12V ale podłączam i ani drgnie może to wina tego że natężenie prądu ma tylko 200mA
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: neoxic » 8 kwie 2013, 20:02

Albo za mało, albo nie działa :) a tak na poważnie, to zobacz jaka wydajnośc miał zasilacz który podłączałeś na początku to będziesz wiedział jaką mniej więcej wydajnośc powinien miec zasilacz.

Edit. Sprawdzałeś na tym zasilaczu, o którym mowa wyżej ?
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 20:13

Mam w domy z 10 zasilaczy i zaden nie działa. Znaczy się działają ale są DC i lipa .Ten co podłączałem na początku miał 500mA. Jeszcze poszukam może coś znajde;d
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 20:42

Niestety nic nie znalazłem . Nie mam zielonego pojęcia czym to mogę zasilić;d
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: shymon » 8 kwie 2013, 20:50

szczuka pisze:Czyli jak piszesz że brzęczyk ''weźmie'' prądu tyle ile chce to wychodzi na to że bezpośrednio pod 230V mogę podłączyć??Nie zważając na to że na spodzie obudowy było napisane 12V???
Napisałem, że pobierze tyle prądu ile będzie potrzebował.
Ale napisałem też, że ważne, aby podać odpowiednie napięcie.
Nie myl tych 2 pojęć!!!
Prąd jest wymuszony przez napięcie, ale nie na odwrót!
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 8 kwie 2013, 20:55

Ok ok już wiem. A czy mógłbym podłączyć ten brzeczyk pod wtyczke molex z zasilacza ATX??
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1144
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: Marhef » 8 kwie 2013, 21:34

Możesz, ale to nadal jest napięcie stałe. Więc będzie działać tak, jak na początku
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: donau » 8 kwie 2013, 21:41

A ten Noz to śrubokręt:D?
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: neoxic » 9 kwie 2013, 11:20

Skoro mówisz , że posiadasz sporo zasilaczy, to jeśli masz takie ciśnienie, aby odpalic ten brzęczyk to rozbierz jakiś zasilacz odłacz układ prostujący, podłącz sam trafo do brzęczyka i taa daaa.. po kłopocie :).
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 11 kwie 2013, 18:00

donau pisze:A ten Noz to śrubokręt:D?
Nie ten nóż to nie jest srubokręt;d To Po prostu nóż ;d
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 11 kwie 2013, 18:10

Dobra. Rozebrałem go . Czyli mam to wszystko odłączyć i pod wyjście z trafa przyutować kabel.?
DSCF2142.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: donau » 11 kwie 2013, 18:12

Fascynujace:D
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 11 kwie 2013, 18:17

To jest zwykły noż ale nie tak zwykły jak każdemu się wyydaje;d Kupiłem go w Castoramie 4 lata temu ma 4TB wbudowanej pamięci i na dodatek posiada wbudowaną kamerę 12 Megapikseli;d haha
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: donau » 11 kwie 2013, 18:29

Dziwne bo mam taki sam i nie ma ani funkcji pendrive ani aparatu:P
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: szczuka » 11 kwie 2013, 18:38

No to nie wiem ;d A może dlatego że to jest wersja Pro a ja mam wersje Pro High Speed ;d
Awatar użytkownika
neoxic
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2012, 22:27
Lokalizacja: R-sko

Re: Napowietrzacz/brzęczyk do akwarium.

Post autor: neoxic » 11 kwie 2013, 22:37

ja naturlich ... pod wtórne uzw. zapodajesz kabelki, dajesz je na to Twoje ustrojstwo brzęcząco-pompujace i jesli tylko trafo ma wystarczającą wydajnośc to zacznie działac, czyli ten magnes zacznie telepac sie w jedną i drugą strone :) powodzenia życzę.
Wczoraj to historia, jutro to zagadka...
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: