Pilot do bramy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Pilot do bramy

Post autor: szczuka » 4 maja 2013, 17:12

Witam wszystkich majsterkowiczów. Mam brame wjazdową do naszej kamienicy i problem polega na tym że pilot nie działa. Baterie wymieniłem po przyciśnięciu przycisku dioda się świeci ale brama nie reaguje i nie wiem co z tym zrobić. Dodam że pilot przestał działać stopniowo.Co może byc przyczyną ? i czy da się to naprawić jakoś? możliwe aby pilot sam się rozkodował? A po rozkręceniu wygląda to tak:
DSCF2184.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
DSCF2183.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
firebot
Młodszy majsterkowicz
Posty: 20
Rejestracja: 5 gru 2012, 22:24

Re: Bilot do bramy

Post autor: firebot » 5 maja 2013, 09:29

Być może pilot został rozkodowany.
Sam z siebie nie powinien się rozkodować , być może ktoś przypadkowo przyciskając kombinacje przycisków go rozkodował.
Opisałeś że ,,pilot przestał działać stopniowo,, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi ?
Ogólnie przyczyn może być wiele od rozkodowania po uszkodzenie pilota.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Bilot do bramy

Post autor: cube » 5 maja 2013, 10:28

Tam gdzieś musi być jakiś kwarc na płytce. Uszkodzony mógł zacząć stopniowo zmieniać swoją częstotliwość drgań, aż kod zaczął być generowany z nośną poniżej progu, który wyłapuje czujnik. To by mogło wyjaśnić postępujące, stopniowe "niedziałanie".
Poszukaj na płytce elementu oznaczonego jako X1 lub XT1. Jeśli znajdziesz, popraw luty przy nim. Utleniony lut mógł zwiększyć swoją pojemność, prowadząc do niewzbudzania się oscylatora.
Na zdjęciu widzę też jakiś potencjometr, wiesz do czego on służy? Coś w instrukcji o nim było? Od ciągłych wibracji (auto, noszenie w kieszeni, etc) mógł się przestawić, powodując złe działanie pilota...
Przydał by się oscyloskop.
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Bilot do bramy

Post autor: szczuka » 5 maja 2013, 10:47

firebot pisze:Być może pilot został rozkodowany.
Sam z siebie nie powinien się rozkodować , być może ktoś przypadkowo przyciskając kombinacje przycisków go rozkodował.
Opisałeś że ,,pilot przestał działać stopniowo,, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi ?
Ogólnie przyczyn może być wiele od rozkodowania po uszkodzenie pilota.

tzn. z jakieś pół roku temu działał dobrze,potem raz otwieral brame a raz nie było żadnej reakcji, i tak z biegiem czasu coraj rzadziej brama reagowała na pilota
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Bilot do bramy

Post autor: szczuka » 5 maja 2013, 10:49

cube pisze:Tam gdzieś musi być jakiś kwarc na płytce. Uszkodzony mógł zacząć stopniowo zmieniać swoją częstotliwość drgań, aż kod zaczął być generowany z nośną poniżej progu, który wyłapuje czujnik. To by mogło wyjaśnić postępujące, stopniowe "niedziałanie".
Poszukaj na płytce elementu oznaczonego jako X1 lub XT1. Jeśli znajdziesz, popraw luty przy nim. Utleniony lut mógł zwiększyć swoją pojemność, prowadząc do niewzbudzania się oscylatora.
Na zdjęciu widzę też jakiś potencjometr, wiesz do czego on służy? Coś w instrukcji o nim było? Od ciągłych wibracji (auto, noszenie w kieszeni, etc) mógł się przestawić, powodując złe działanie pilota...
Przydał by się oscyloskop.
No właśnie ja jak otwierałem brame to klikałem 2 razy lewy przycisk i raz prawy i brama się otwierała może od tego wciskania się rozkodował. niestety nie mam instrukcji do tego pilota. Na płytce nie ma żadnego elementu oznaczonego jako X1 lub XT1
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Bilot do bramy

Post autor: macin » 5 maja 2013, 12:04

Na kwarc wygląda mi ten srebrny kwadrat z 8 nóżkami, obok baterii.
Awatar użytkownika
szczuka
Majsterkowicz
Posty: 104
Rejestracja: 25 lut 2012, 18:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pilot do bramy

Post autor: szczuka » 5 maja 2013, 13:29

No właśnie też tak przypuszczałem że to jest właśnie to . Mam jeszcze pytanie , czy żeby zaprogramować taki pilot potrzebne mi jest jakieś specjalne urządzenie?
Awatar użytkownika
firebot
Młodszy majsterkowicz
Posty: 20
Rejestracja: 5 gru 2012, 22:24

Re: Pilot do bramy

Post autor: firebot » 6 maja 2013, 07:25

Nie wiem jakiej firmy jest pilot / napęd , lecz w pilotach niektórych firm można zakodować je metodą ,,uczenia,, czyli przy użyciu 2giego zakodowanego pilota.
Być może gdy wpiszesz w google nazwę i model pilota z dopiskiem metoda uczenia lub coś w tym guście,znajdziesz może instrukcje jak go zakodować.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: