Automatyczny wyłącznik/włącznik unifonu
Automatyczny wyłącznik/włącznik unifonu
Witam wszystkich majsterkowiczów.
Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem związanym z unifonem a dokładnie ludźmi go użytkującymi więc postanowiłem w końcu poszukać rozwiązania. Mianowicie, jako iż mieszkam w bloku zdarza się, że w godzinach nocnych szanowni sąsiedzi dzwonią pod mój numer budząc całą rodzinę aby dostać się do klatki. Przez pewien czas przymykałem na to oko, ale ostatnio zdarza się to dość często co w konsekwencji jest bardzo uciążliwe. Tu zwracam się do Was z prośbą o podsunięcie pomysłu, pokierowanie jak problem rozwiązać od strony technicznej (wiem, że istnieją takie instytucje jak Policja czy straż miejska ale takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje). Jedynym rozwiązaniem na które wpadłem, to automatyczne wyłączanie i włączanie unifonu o określonych godzinach. Pytanie jak je najlepiej rozwiązać? Firma urządzenia to Cyfral, sprzęt dość wiekowy, bo liczy ponad 5 lat, dochodzą do niego dwa przewody, + i -. Dołączam dokumentację ze strony producenta:
www-cyfral-pl/files/Instrukcja_TCL.pdf
Pozdrawiam i czekam na pomysły ;)
Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem związanym z unifonem a dokładnie ludźmi go użytkującymi więc postanowiłem w końcu poszukać rozwiązania. Mianowicie, jako iż mieszkam w bloku zdarza się, że w godzinach nocnych szanowni sąsiedzi dzwonią pod mój numer budząc całą rodzinę aby dostać się do klatki. Przez pewien czas przymykałem na to oko, ale ostatnio zdarza się to dość często co w konsekwencji jest bardzo uciążliwe. Tu zwracam się do Was z prośbą o podsunięcie pomysłu, pokierowanie jak problem rozwiązać od strony technicznej (wiem, że istnieją takie instytucje jak Policja czy straż miejska ale takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje). Jedynym rozwiązaniem na które wpadłem, to automatyczne wyłączanie i włączanie unifonu o określonych godzinach. Pytanie jak je najlepiej rozwiązać? Firma urządzenia to Cyfral, sprzęt dość wiekowy, bo liczy ponad 5 lat, dochodzą do niego dwa przewody, + i -. Dołączam dokumentację ze strony producenta:
www-cyfral-pl/files/Instrukcja_TCL.pdf
Pozdrawiam i czekam na pomysły ;)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013, 15:00 przez dawhyp, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Automatyczny wyłącznik/włącznik unifonu
Hm.
ATmega/ATtiny + układ RTC (było na forum gdzieś nawet ostatnio) do odmierzania czasu + przekaźnik/tranzystor do rozłączania/załączania przewodu + o odpowiednich godzinach.
Bez układu RTC też by się dało zrobić, ale dość szybko się godziny "rozjadą".
ATmega/ATtiny + układ RTC (było na forum gdzieś nawet ostatnio) do odmierzania czasu + przekaźnik/tranzystor do rozłączania/załączania przewodu + o odpowiednich godzinach.
Bez układu RTC też by się dało zrobić, ale dość szybko się godziny "rozjadą".
Dzięki za szybką odpowiedź. Miałem gdzieś w głowie podobną koncepcję. Zastanawia mnie tylko jedno: z czego to zasilać? Bateria raczej odpada?
Zmierz napięcie zasilania, w razie potrzeby zastosujesz stabilizator liniowy i wepniesz się równolegle z domofonem. Bateria(baterie) też dałaby radę, mikrokontroler przy odpowiednim zaprogramowaniu zużywa prąd na poziomie kilku miliamperów, RTC jeszcze mniej.
Napięcie jest równe 6.12V
W takim razie trzeba poszukać stabilizatora typu "low drop", który zadowoli się nadwyżką 1V.
Np. taki L4941BV, któremu wystarcza 450mV nadwyżki.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... mXwruv.pdf
Chociaż pewnie i tańszy się nada, bo wątpię, aby Twój układ wymagał 1A.
Np. taki L4941BV, któremu wystarcza 450mV nadwyżki.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... mXwruv.pdf
Chociaż pewnie i tańszy się nada, bo wątpię, aby Twój układ wymagał 1A.
Jeśli to napięcie jest stabilne, tj. nie rośnie i nie spada gdy domofon dzwoni, działa elektrozaczep itp. to wystarczyłoby obniżyć napięcie zwykłymi diodami. Kwestia dobrania takiej o odpowiednim spadku.
Szybciej, prościej, taniej: http://allegro.pl/programator-wlacznik- ... 03944.html plus jakiś przekaźnik.
Pentos, bez sensu. Jak to niby miałoby wyglądać? Przekaźnik załączany z 230V AC ciągniesz do zasilania domofonu zasilanego z 5V?
Jasne, że diodami też można, ale stabilizator wg mnie wydaje się jakoś pewniejszy właśnie ze względu na te możliwe spadki napięcia (bo i tak zawsze na wyjściu da 5V, a na diodach spadnie tak czy siak).
Jasne, że diodami też można, ale stabilizator wg mnie wydaje się jakoś pewniejszy właśnie ze względu na te możliwe spadki napięcia (bo i tak zawsze na wyjściu da 5V, a na diodach spadnie tak czy siak).
Dokładnie tak to widzę, a skąd wiesz jakie napięcie występuje w momencie dzwonienia domofonu lub w trakcie rozmowy albo czy można cokolwiek podpiąć do takiej linii oprócz unifonu?shymon pisze:Pentos, bez sensu. Jak to niby miałoby wyglądać? Przekaźnik załączany z 230V AC ciągniesz do zasilania domofonu zasilanego z 5V?.
To teraz jeszcze doliczyć koszt przekaźnika jeszcze, który tani też nie będzie.
Wg mnie mija się z celem doprowadzać 230V AC do obwodu prądu stałego, gdy naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Nie wiem jakie napięcie tam występuje, trzeba to najpierw pomierzyć w obu wymienionych przez Ciebie przypadkach. Jeśli będzie się utrzymywać powyżej 5,5V to bez problemu można wrzucić stabilizator do zasilenia mikrokontrolera.
Wg mnie mija się z celem doprowadzać 230V AC do obwodu prądu stałego, gdy naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Nie wiem jakie napięcie tam występuje, trzeba to najpierw pomierzyć w obu wymienionych przez Ciebie przypadkach. Jeśli będzie się utrzymywać powyżej 5,5V to bez problemu można wrzucić stabilizator do zasilenia mikrokontrolera.
Tylko żeby się nie okazało, że po podłączeniu czegokolwiek równolegle z domofonem nie pójdzie z dymem port w centralce...
Póki nie wiemy kiedy i ile prądu wciąga, to gdybać tylko możemy.
Ewentualnie wspomniane już baterie.
Jeśli znaleźć układ RTC, który o programowalnych godzinach generować będzie przerwania wzbudzające mikrokontroler (przecież nie trzeba się do DS1307 ograniczać) i zastosować przekaźnik bistabilny (czyli układ budzi się np. o 6 i 24, przełącza przekaźnik i idzie spać dalej), to o wymianie baterii też można zapomnieć na długi, długi czas.
Ewentualnie wspomniane już baterie.
Jeśli znaleźć układ RTC, który o programowalnych godzinach generować będzie przerwania wzbudzające mikrokontroler (przecież nie trzeba się do DS1307 ograniczać) i zastosować przekaźnik bistabilny (czyli układ budzi się np. o 6 i 24, przełącza przekaźnik i idzie spać dalej), to o wymianie baterii też można zapomnieć na długi, długi czas.
Ok, dzięki za wszystkie wypowiedzi. Kolejnym krokiem będzie zmierzenie napięcia i natężenia prądu gdy ktoś będzie dzwonił oraz w trakcie uruchomienia elektromagnesu. Dokonam pomiarów i dam znać ;)