Zasilacz ATX

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Mr_M
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2013, 17:07

Zasilacz ATX

Post autor: Mr_M » 11 cze 2013, 17:31

Witam

Na początku chciałbym dodac ,że jestem początkującym majsterkowiczem wiec proszę o wyrozumiałość :P

A więc przejdzmy do sedna. Otoż postanowiłem przerobic zasilacz z mojego stargo komputera wg instrukcji z bloga. Polutowalem wszystkie przewody (pamiętając by zewrzeć te dwa 3,3V ktore są połączone we wtyczce ATX), podłączyłem wyłącznik i diode (tylko tą do sygnalizowania napięcia sieciowego). I tu zaczyna sie problem. Podłączam zasilacz do sieci, naciskam wyłącznik zasilania (dioda zaczyna sie swiecic) następnie naciskam wyłacznik na wyjsciu i kicha. Słychac króciutkie, ciche "bzzz" i nic, zero napiecia na zaciskach, wentylator nie chodzi (ale to mnie specjalnie nie zdziwilo gdyz gdy wczesniej podłączylem zasilacz do dysku twardego by sprawdzic czy dziala rownież nie drgnął). Nie wiem co zrobilem nie tak. Liczę na to ,że moze ktos z was ma pomysl co moglbym ewentualnie poprawic (mogę wrzucić jakies fotki jesli to pomoże).

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam :P

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1246
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Zasilacz ATX

Post autor: Marhef » 11 cze 2013, 20:00

Z opisu wnioskując, zrobiłeś gdzieś zwarcie. Prawdopodobnie na wyłączniku. Wrzuć dokładne zdjęcia zasilacza
Mr_M
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2013, 17:07

Re: Zasilacz ATX

Post autor: Mr_M » 11 cze 2013, 21:04

Zamontowalem wyłącznik 20A/12V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Zasilacz ATX

Post autor: juniorK23 » 12 cze 2013, 14:41

Zwarłes zielony z czarnym?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Zasilacz ATX

Post autor: Tomasz.B » 12 cze 2013, 16:08

juniorK23 pisze:Zwarłes zielony z czarnym?
Na zdjęciu widać że tak.
Mr_M pisze: Słychac króciutkie, ciche "bzzz"
A to na 99% znaczy że zadziałało jakieś zabezpieczenie.

Jeżeli wcześniej działał to prawdopodobnie gdzieś zrobiłeś zwarcie lub coś uszkodziłeś.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Mr_M
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2013, 17:07

Re: Zasilacz ATX

Post autor: Mr_M » 12 cze 2013, 16:25

No cóż, pogrzebie jeszcze troche przy nim, moze zadziala.
Jestem troche zawiedziony bo to juz drugi zasilacz, ktory nie działa no ale tak to juz bywa, trzeba uczyc sie na błędach :P
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Re: Zasilacz ATX

Post autor: Lukaszja » 12 cze 2013, 18:07

sprawdź czy nie ma nigdzie kabel z napięciem kontaktu z obudową lub na "bananach"
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: