Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Run
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:25

Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od

Post autor: Run » 18 lip 2013, 18:28

Mam problem podczas wgrywania do arduino programu wyskakuje mi taki error:
‘IRrecv’ does not name a type
Mój odbiornik:
Odbiornik podczerwieni TSOP31236 36KHz
O co w tym chodzi ??
Wszystko zrobiłem tak jak tam pisze i nie działa.
Proszę o pomoc.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: Jedrek » 18 lip 2013, 19:14

A kod? Bez kodu nikt ci nie pomoże.
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: Maxik » 18 lip 2013, 19:19

Jaki model Arduino? Podobne błędy pojawiają się jeśli program zajmuje więcej niż jest dostępnej pamięci flash. Dla IRrecv będzie to minimum 16KB.
Run
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:25

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: Run » 18 lip 2013, 21:56

Już sobie poradziłem
Jeśli by ktoś miał podobny problem to rozwiązać go się da w następujący sposób:
Pobieramy bibliotekę z tego posta jest to napisane na samym początku
Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od TV i Arduino?


Po pobraniu i rozpakowaniu paczki kopiujemy całą bibliotekę do folderu /librares/ znajdującego się w katalogu z Arduino IDE.
Jak już wgraliśmy :
Tylko zmieniamy nazwę z :
shirriff-Arduino-IRremote-3f70ad2
na
IRremote

Na 100% będzie działać.
Pozdrawiam Run
Awatar użytkownika
Copi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2012, 12:31
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: Copi » 20 lip 2013, 11:44

Nie trzeba zmieniać nazwy, IDE jej w ogóle nie widział, trzeba ją było zaimportować. Klikasz Szkic -> Importuj bibliotekę -> Add library i wskazujesz folder.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: cube » 20 lip 2013, 15:18

Nie do końca. Na starszych wersjach IDE (np. moje 1.0.2) opcji importu bibliotek nie ma, trzeba to robić ręcznie.
Run
Młodszy majsterkowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:25

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: Run » 24 lip 2013, 22:23

Mam jeszcze jedno pytanko.
Chcę już cały program przerzucić na jakiś mikro kontroler tylko nie wiem na jaki , a żeby było w miarę tanio bo chcę zrobić więcej takich płytek.
Awatar użytkownika
lyczewskiand
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 13 sie 2013, 20:18

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: lyczewskiand » 14 sie 2013, 22:18

POMOCY, Ja z kolei mam taki błąd
Nawet nie dokończyło kompilacji.
Posiadam najnowszą wersję arduino IDE 1.0.5

Kod: Zaznacz cały

e:/avr/arduino-1.0.5-windows/arduino-1.0.5/hardware/tools/avr/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: odbiornik_IR.cpp.elf section .text will not fit in region text
e:/avr/arduino-1.0.5-windows/arduino-1.0.5/hardware/tools/avr/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: region text overflowed by 258 bytes
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: rafalzaq » 15 sie 2013, 12:07

Wygląda jakby miejsca brakowało.
Awatar użytkownika
lyczewskiand
Młodszy majsterkowicz
Posty: 34
Rejestracja: 13 sie 2013, 20:18

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: lyczewskiand » 16 sie 2013, 20:27

Ok dzięki za info :) pewnie za mały AVR chce zaprogramować, bo ma tylko 8kB.
Obrazków nie wrzucamy tylko linki do nich bo zajmują za dużo miejsca w wypowiedziach. !!!!!!!!!!!!!!
TUTAJ LINK
a jeżeli bardzo chcemy to
[img]LINK_DO_OBRAZKA[/img]
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: