rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 4 wrz 2013, 19:58

Cześć
Mam problem z układem na wyjście regulowane.Mianowicie palą się potencjometry,gdy da się napięcie 12V na wejście.Może ktoś mi pomóc?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Marhef » 4 wrz 2013, 20:08

Możesz dołączyć schemat?
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 4 wrz 2013, 20:33

to jest projekt z majsterkowa http://majsterkowo.pl/rozbudowa-zasilac ... owego-atx/ proszę link do całego artykułu
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 4 wrz 2013, 20:58

Wrzuć zdjęcie płytki. Jaka wartość ma u Ciebie zastosowany rezystor?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Tomasz.B » 4 wrz 2013, 23:00

Według mnie są tylko 3 możliwości:
1. Uszkodzony lm-ek
2. Zła wartość rezystora
3. D2 źle wlutowana
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 5 wrz 2013, 15:50

potencjometry mają opór 500 om i 10 kom,a rezystor do tego jest 1.3 kom.Diody zaraz sprawdzę,ale jak sprawdzić lm'a?
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 5 wrz 2013, 19:16

Jako potencjometry zamontowałeś zapewne potencjometry montażowe?. Wstaw schemat jak podłączyłeś potencjometry
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 5 wrz 2013, 20:03

wstawiłem potencjometry normalne,takie z gałką :P Schematu nie mogę wstawić bo nowi użyszkodnicy nie mogą umieszczać linków:|.Połączyłem tak 10 kom 1 i 2 zmostkowana,3 z 1 i 2 500 om ,a 3 na wyjściu
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 5 wrz 2013, 20:20

Podeślij mi link na priv umieszczę go za Ciebie.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 5 wrz 2013, 21:55

juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 5 wrz 2013, 22:10

Według tego schematu te potencjometry są źle połączone. Wejście na 2 pierwszego potencjometru, 1 zostaje nie podłączona wyjście z 3 na 2 potencjometru drugiego i wyjście z 3.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Marhef » 5 wrz 2013, 22:18

Sprawdź polaryzację diody (o ile dobrze widzę, paskiem w kierunku nóżki 1 LMa)
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 6 wrz 2013, 15:02

diody są dobrze podłączone a potki są podłączone jak na schemacie :|
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 6 wrz 2013, 20:19

Jak na którym schemacie?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: donau » 6 wrz 2013, 21:29

juniorK23 pisze:Według tego schematu te potencjometry są źle połączone. Wejście na 2 pierwszego potencjometru, 1 zostaje nie podłączona wyjście z 3 na 2 potencjometru drugiego i wyjście z 3.
Przeciez ci napisał...
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: juniorK23 » 6 wrz 2013, 22:37

Według jego schematu są inaczej połączone.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Tomasz.B » 6 wrz 2013, 23:32

misiek22230 pisze:potencjometry mają opór 500 om i 10 kom,a rezystor do tego jest 1.3 kom.Diody zaraz sprawdzę,ale jak sprawdzić lm'a?
A sprawdzić się nie chciało jaki powinien być rezystor!?
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf
Tu znajdziesz podstawową aplikację lm317 bo domyślam się że taki masz.

Sprawdź czy czasami nie ma zwarcia między wszystkimi wyprowadzeniami co oznacza ewidentne uszkodzenie.
Jak sprawdzić czy prawidłowo działa hymm.....
Zostaw tylko lm-ka i rezystor o prawidłowej wartości (tak jak na schemacie czyli między ADJ a Vout) + podłącz jako obciążenie rezystor 1k, na wyjściu powinno być około 1,25V jeżeli nie ma podłącz do wyjścia jakieś małe obciążenie np. żarówka, rezystor

Potencjometry w tym przypadku mogą tak być połączone czyli środkowa nóżka z jedną skrajną.

Czym go zasilasz?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 7 wrz 2013, 05:29

rezystor 240 om powinien być przy potku 5 kom,a ja dałem 10 kom i 500 om dlatego rezystor ma u mnie 1,3 kom
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Tomasz.B » 7 wrz 2013, 21:01

No to pokaż mi gdzie pisze lub z czego wynika zastosowanie takiego rezystora, bo po prostu mnie zagoiłeś...
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
misiek22230
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 9 sie 2013, 09:53

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: misiek22230 » 9 wrz 2013, 09:58

wyśle Ci na pw bo nie mogę wstawiać linków
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: rozbudowa zasilacza warsztatowego atx.Pomocy

Post autor: Tomasz.B » 11 wrz 2013, 16:50

http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/

Przeczytałeś co tam pisze, przejrzałeś notę katalogową z zrozumieniem? Chyba nie

Po przejrzeniu tego powinieneś dojść do wniosku że R1 ma być 240om a R2 ma być potencjometrem liniowym 5k (plus ewentualny 500om lub mniej do regulacji dokładnej).

Więc najpierw sprawdź czy lm317 jest sprawny i kup to co jest ci potrzebne.

p.s Powinieneś już móc wstawiać linki.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: