AVT 987 - problem z temperaturą

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 12 paź 2013, 02:19

Witam wszystkich forumowiczów!

Zainspirowany wpisem na blogu postanowiłem złożyć stacje samemu, od kiedy pamiętam "bawiłem się" elektroniką i o ile wystarczyło mi zdolności do złożenia kitu, to brak mi wiedzy aby rozwiązać problem, do rzeczy.

Lcd się odpala i wszystko wygląda dobrze jednak szwankuje sprawa z temperaturą. Gdy grzałka jest odłączona pokazuje ciągłe 25 stopni i to jest normalne, jednak potrafi również skakać do około 150 stopni, ciągle na odłączonej grzałce, jest to rzadkie ale może to ważny objaw.

Przy podłączonej grzałce na początku stało na 25 stopniach jednak po paru wyłączeniach i włączeniach zaczęło reagować. Przeprowadziłem autostrojenie i myślałem, że jest ok i nawet chwilę polutowałem. Chciałem jednak z ciekawości sprawdzić jak szybko grzałka się studzi po rozgrzaniu do maksymalnego poziomu i tu zaczyna się problem.
Ustawiłem na 450 stopni i bardzo powoli doszło do 210 i wtedy stwierdziłem ze zdziwieniem, że w uchwycie grzałka jest rozgrzana do czerwoności, a na LCD ciągle 210 stopni. Moje wątpliwości budzą.

Sprawdziłem czy wszystkie elementy smd są dobrze wlutowane i czy "dotykają" swoich padów, sprawdzałem miernikiem.
Będę wdzięczny za weryfikację czy elementy U6 i UD oraz D1, D2, D3, D4 są dobrze wlutowane, moje podejrzenie rzucam właśnie na nie, wcześniej nie miałem wątpliwości jednak teraz nie mam pewności. Szczególne problemy miałem z elementem U4, ponieważ jego skromne oznakowanie, nie daje mi pewności czy nie wlutowałem go odwrotnie.

Jeden kondensator smd 100 nF był w paczce uszkodzony więc w miejscu elementu c12 zastąpiłem go kondensatorem ceramicznym o tej samej wartości, czy to może być powodem problemów?

Gdybym ominął jakieś ważne szczegóły, pomóżcie mi proszę zadając pytania.

Próbowałem ale nie mogę dodać zdjęć, ze względu na ograniczenie z linkami, poniżej parę zdjęć na:
imageshack. com/i/nl2h7uj

Wojtek
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, 13:01 przez Dudinr1, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Maxik » 12 paź 2013, 12:15

Z tego co się zorientowałem, to stacja jest przystosowana do kolb z termoparą typu K. Na pewno właśnie taką posiadasz?
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 12 paź 2013, 14:12

Posiadam lutownice do SL10N/20N/30N PENSO PENSOL-IRON-N, taka była polecana w poradniku, przynajmniej z tej serii.
Czy rozgrzanie całej grzałki do czerwoności może ją uszkodzić? Trwało to około 30 sekund.

offtop: czy mogę w jakiś sposób dodać zdjęcie z imageShack, czy zawsze wyskakuje info o reklamie jak dodaje się jakikolwiek link. "Nofollow" i żadnego pozycjonowania nie będzie:)
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Arturr300 » 16 paź 2013, 19:15

Patrzyłeś na te schematy?
serwis.avt.pl/manuals/AVT987.pdf
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 16 paź 2013, 20:00

Sam zbudowalem taką stację. Dziś się z nią uporalem. Wszystko było już ok, ale przy montowaniu w obudowę zalałem gorącym klejem ot07 i musze go wymienić bo temteratura szaleje.
U ciebie obstawiałbym na źle ustawione Ku. Oblicząleś wzmocnienie tak jak to bylo w instrukcji?
A ta kolba jest ok bo sam taką mam i jest dobrze.
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 17 paź 2013, 11:30

Dzięki za sugestię, sprawdzę to jak wrócę do domu.
Błędnie założyłem, że "samonastrajanie" załatwi sprawę.

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy elementy U6, U4, UD, D1, D2, D3, D4 są dobrze wlutowane?
Zdjęcia są dostępne tu: imageshack. com/i/nl2h7uj

Jeśli mógłbym prosić jeszcze o poradę odnośnie ustawiana KU, będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 17 paź 2013, 17:40

Na płytce wszystko wygląda ok. a za op07 ręczę że jest dobre. (ja uszkodziłem op07 i objawy byly takie że temperatura albo maksimum albo minimum.
Ja Ku mierzyłem nastepująco:
-ustawiłem na zasilaczu regulowanym między 10 a 20mV (nie pamiętam ile dokładnie) Uwe
-podłączyłem zasilacz pod zaciski termopary
-zmierzyłem multimetrem napięcie między wyjściem wzmacniacza op07 (7 nóżka ewentualnie przy R3) a masą. Uwy
-obliczyłem wg wzoru Ku=Uwy/Uwe pamiętając o jednostkach V/mV
mi Ku wyszło 113,4

EDIT: nie mam dostępu do kodu programu, i nie jestem na 100% pewny. Ale z tego co dziś sprawdziłem to autoset nie zmienia wartości wprowadzonego wzmocnienia.
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 20 paź 2013, 20:47

Dziękuję za sprawdzenie płytki, prosiłem o to ponieważ słyszałem, że w różnych wersjach kitów zdarzały się drobne błędy opisów/schematów/itp..., a niestety brak mi wiedzy aby samodzielnie coś robić, wszystko raczej odtwórcze.

Problem z temperaturą teraz jest taki, że stoi cały czas na 25 St.C i nawet jak lutownica rozgrzana to ciągle 25.
Edit: Sprawdziłem, że razem ze wzrostem temperatury rośnie napięcie na termoparze i analogicznie maleje gdy temperatura spada.

Nie wiem czy jest to normalne lecz słyszę lekkie "buczenie" w momencie włączenia, nie byłem w stanie zidentyfikować źródła.

W chwili szukania rozwiązania zrobiłem przełącznik podświetlenia LCD, a że nie znalazłem rozwiązania problemu "stojącej temperatury" muszę kolejny raz na forum prosić o pomoc.


Edit2:
Sprawdziłem ścieżki odchodzące od termopary i coś jest nie tak z U6, jak dociskałem ten element palcem temperatura nagle skakała, nie chcę robić tego po łebkach, więc jutro na porządnie przelutuje element i dam znać jaki to dało efekt.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 20 paź 2013, 22:24

u6 to wzmacniacz termopary. Jeśli na wejściu termopary temperatura jest proporcjonalna do napięcia. To należałoby zmierzyć co jest na wyjściu u6. (7nóżka i gnd) poza tym sprawdź też zasilanie u6 (nóżka 7 i nóżka 4) powinno być tam około 18V jeśli jest stawiałbym na wymianę u6.

Kolejna sprawa. Sprawdziłeś czy na wyjściu zasilacza są wszystkie napięcia? Jeśli nie ma któregoś z napięc +9V lub -9V powinieneś sprawdzić dokładnie czy masz dobrze wlutowane stabilizatory u1, u2 i czy lm311 jest dobrze wlutowany. Z tym miałem problem bo 1nóżka była oznaczona logiem ST i nie wiedziałem jak to zinterpretować.

Życzę owocnej diagnostyki
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 21 paź 2013, 23:42

Usiałem do kita i będę pisałem na bieżąco to co uda mi się ustalić.

Wyjścia zasilacza:
(poprawcie mnie proszę jeśli popełniłem błąd, COM na mierniku czerwony kabel przykładałem do GND)
VCC +5V
M9V -9,0 lub -9,1
P9V +8,9 lub 9,0
Także napięcia na zasilaczu ok, sprawdzam dalej...
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 22 paź 2013, 00:02

Kolejna rzecz do sprawdzenia. Zwarcie wyjścia GRZ z ZCD, w tym czasie kontrola napięcia na wyjściu grzałki. Powinno był około 12V AC

Następna rzecz. Podłącz regulator do zasilacza i sprawdź znów wszystkie napięcia i to co napisałem wyżej ale po drugiej stronie taśmy. (z tym był u mnie problem- uszkodzona taśma) Jak jest ok sprawdź zasilanie i wyjście OP07
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 26 paź 2013, 22:57

Następną rzeczą po sprawdzeniu napięć (tylko na płytce zasilacza) tych co pisałem wyżej, że są ok, wziąłem się za dokładne sprawdzenie i poprawę lutów na płytkach.
Temperatura przedstawiana na LCD reaguje adekwatnie do sytuacji, wątpię jednak aby była to miarodajna wartość.

Ponieważ nie mam zasilacza nie obliczałem KU zgodnie z propozycją Jacka1234, tylko zawiesiłem na grocie kawałek cyny i zwiększając stopień po stopniu czekałem kiedy się roztopi, następnie z proporcji obliczyłem KU, wiedząc że ta cyna którą miałem roztapia się przy temperaturze około 180 stopni.

Jednak ta zależność chyba nie jest liniowa, bo o ile 180 jest ok to potem temperatura rośnie do 280 na wyświetlaczu, a lutownica robi się czerwona.

Przy KU ustawionym na 100, lutownica robi się czerwona gdy LDC pokazuje 201 stopni... Trochę mało
Zdjęcie obrazuje sytuację: imageshack.us/a/img203/5987/04ut.jpg


Przy okazji zdjęcie samej stacji: imageshack.us/a/img802/816/7e0c.jpg


Reasumując lutownica działa, już nią dziś naprawiłem i tu uwaga, zamek do drzwi wejściowych:) zaczep sprężyny się urwał to przylutowałem samą sprężynę.

Jednak chciałbym kwestię miarodajności pomiarów temperatury załatwić.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 27 paź 2013, 22:59

Spróbuj jeszcze wymienić OP07. Może jest jakiś wadliwy... Nie wiem czy możliwa jest aż tak duża fabryczna wada?
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie otoczenie wzm. termopary i jest dobrze.
Jeszcze jedna rzecz która przyszła mi do głowy to sprawdzenie przewodów do termopary, i ich styków w gnieździe. Jak będą gdzieś luźne to wystąpi na nich spadek napięcia i wskaz temperatury będzie zaniżony.
A tak w ogóle z przewody w gnieździe do kolby podłączyłeś tak jak to opisał Łukasz?
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 29 paź 2013, 16:12

OP07 będę musiał zamówić jeśli nic innego nie pomoże.

Co do gniazda to kable do niego dolutowałem, samo gniazdo wygląda na sprawne.
Kable zostały podłączone zgodnie ze schematem, z resztą inne podłączenie spowodowało by brak grzania lub całkowity brak odczytów z termopary.

Przyszła mi jeszcze do głowy jedna ewentualność, zamiana jednego z kondensatorów smd 100 nF w miejscu elementu c12 na kondensator ceramiczny o tej samej wartości. Do tej pory sądziłem, że to bez znaczenia lecz teraz mam wątpliwości.

Napisz proszę czy grot Twojej lutownicy robi się czerwony gdy dochodzi do 450 stopni.

Edit: Czy wartość parametru KU muszę wpisać przed czy po automatycznej kalibracji?

Czy ten element będzie poprawny, podstawowa różnica to to, że nie jest smd ale z wlutowaniem dam sobie radę sklep.avt.pl/p/pl/45194/uklad+scalony+op07cp.html
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 29 paź 2013, 18:03

tego typu podmiana kondensatora jest raczej bez znaczenia. Już gdzieś widziałem taką stację zrobioną w 100% na elementach przewlekanych.
Nigdy do 450st. nie grzałem ją. Wiem tylko że nie był czerwony przy 400st. ale jeśli ci na tym zależy to sprawdzę to.
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 5 lis 2013, 12:32

Poza sprawdzeniem programu i wymianą op07 zrobiłem już sporo aby rozwiązać problem, jednak ciągle nic.
Skończy się na kupnie nowego KIT'u i złożeniu jeszcze raz;)

Wcześniej o tym nie myślałem ale czy ktoś spotkał się z uszkodzoną termoparą w grzałce?
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 6 lis 2013, 00:37

Raczej ciężko termoparę uszkodzić. ja bym popracował nad wyznaczeniem Ku. Dokładnie tak jak w instrukcji
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 6 lis 2013, 13:24

W instrukcji napisano:
Proces regulacji trwa kilkanaście minut i jest wykonywany tylko jednorazowo w momencie pierwszego podłączenia lub zmiany lutownicy...

U mnie ten proces trwa około minuty, czy to może wskazywać z czym jest problem?

Po powrocie do domu zresetuje nastawy przytrzymując wszystkie guziki w momencie włączenia i przeprowadzę proces nastawiania od początku.


Wylutuję rezystory R4 i R5 i zmierzę ich rezystencję, a z podanego w instrukcji wzoru k=1+R4/R5 wyliczę wartość KU.
Nie mam jak podać napięcia 10...20 mV i mam nadzieję, że sposób z rezystorami jest równie miarodajny.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 6 lis 2013, 22:18

w autokalibracji najpierw masz proces wstępny, który trwa właśnie minutę-dwie, a w drugiej fazie grot powoli się rozgrzewa, jak osiągnie około 200st. konczy się autoset.

każdy egzemplarz wzmacniacza operacyjnego bedzie miał różne wzmocnienie... ale te wahania są malutkie i myślę że dużo większą niedokładność zapewniają uchyby mierników... także wg mnie twój pomysł pomiaru jest równie dokładny ze sposobem pomiaru wejścia-wyjścia
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 9 lis 2013, 17:10

Po zwarciu GRZ i ZCD w tym czasie na wyjściu grzałki (J2 na schemacie) odnotowałem 9,4 V.

Wylutowałem rezystory R4(1001kohm) i R5(9,99kohm)
Ze wzoru KU=1+R4/R5 => KU=101,2

Takie ustawiłem i rozpocząłem autokalibracje, która trwała F1 około 30 sekund, a faza 2 około minuty.


Na marginesie, nie odpisywałem ponieważ zepsuł mi się laptop, czy to możliwe, że "bliskość" lutownicy mogła go uszkodzić? Po włączenie lutownicy słyszę dość wyraźne brzdęknięcie, czy to transformator tak brzęczy?
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 10 lis 2013, 23:43

Może już pisałeś (aczkolwiek nie pamiętam) ale jaki masz transformator do tego i czy jest już bardzo wysłużony?

Charakterystyczne brzdęknięcie przy włączaniu mam w prostowniku który jest opakowany metalową obudową. W trakcie włączania, pole magnetyczne porusza obudową i wydaje się taki dźwięk, może ty opakowałeś lutownicę w obudowę po zasilaczu ATX?

9,4V na tamtym wyjściu oznacza że zasilacz działa poprawnie... ja bym mu już dał spokój. Tak jak pisałem dawno temu szukamy czegoś w otoczeniu op07, jako że Ku wyszło ci bardzo przyzwoicie... ja bym już próbował zainwestować w nowe kondensatory smd... ale tylko te na płytce sterownika (zasilacz jest ok)
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 12 lis 2013, 22:50

Transformator kupiłem nowy, dokładnie taki jaki był zalecany na blogu.

Tak władowałem w obudowę po zasilaczu ATX, jak był napisane pasuje idealnie i ja się z tym nie sprzeczam:)

jest 9,4V, to nie jest zły objaw? Myślałem, że powinno być 12V?

Kupiłem zestaw elementów smd i będę dziś próbował badać płytkę sterownika.

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy półprzewodniki d1; d2; d3 i d4 są dobrze wlutowane, chodzi mi o polaryzację, wątpię ale kto wie może tu się pomyliłem.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: jacek1234gml » 13 lis 2013, 17:58

Co do diód to przeglądałem już dawno twoją płytkę i nie znalazłem błędu.

Zależy jak mierzyłeś. Na wyjściu grzalki jest prąd przemienny, ja przez nieuwagę zmierzyłem miernikiem w pozycji VDC i wyszło mi koło 6V ale tym się nie przejęłem bo ważne że coś było... Także jeszcze raz powtórzę... Zasilaczowi już dalbym spokój:)

Kondensatory smd na płytce sterownika obstawiam. Zmien i napisz jak działa
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 13 lis 2013, 18:44

Doczytam/Douczę się jak identyfikować kondensatory smd (czy tylko po barwie i rozmiarze?) i poszukam wśród moich elektro odzyskanych elementów zamienników, ponieważ w paczce jaką ostatnio zamówiłem nie ma tych pojemności.

Podeślę jeszcze po powrocie z pracy dokładne zdjęcia obu stron płytki sterownika.
Dudinr1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 11 paź 2013, 22:51

Re: AVT 987 - problem z temperaturą

Post autor: Dudinr1 » 16 sty 2014, 02:08

Zakupiłem nowy zestaw.
Zlutowałem go bardzo dokładnie, na prawdę jestem zadowolony.
Oczyściłem płytkę.

Sprawdziłem napięcia:
M9V -9,11V
P9V 8,93V
VCC 4,98V

Po zwarciu GRZ i ZCD: 10,9V DC wcześniej pisałeś, że powinien być AC jednak miernik nic nie pokazuje

KU z mierzenia rezystorów wyszło 101,2

Po włączeniu całości bez podłączonej grzałki pokazuje 25 C, choć na początku pokazywało 206 C przez cały czas, zmieniło się samo.

Sprawdziłem miernikiem, wraz ze wzrostem temperatury grzałki rośnie napięcie przekazywane przez termoparę, jednak wskazania wyświetlacza się nie zmieniają.

Czasami wskazania się zmieniają jak dotknę palcem płytkę, także coś tam przelicza.

Będę wdzięczny za sprawdzenie, dokładnie przeglądałem noty katalogowe przed wlutowaniem czegokolwiek co wymagało uwagi. Sprawdzałem miernikiem i wszystko przewodzi. Jedyne czego nie jestem na 100% pewien to element D2 na płytce sterownika.

Pokazałem również sposób w jaki podłączam transformator.

Mam nadzieję, że ktoś coś dostrzeże.

Wojtek

Poniżej zdjęcia układu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: