klaskacz nie działa

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

klaskacz nie działa

Post autor: Lukaszja » 16 paź 2013, 21:43

witam mam problem z wymienionym w temacie kitem . złożyłem go wszystko tak jak w instrukcji, podłączyłem przewody do zasilacza atx (zapomniałem włozyć scalaka i strzelił kondensator ten u100/16V (rozerwało go i rozleciał sie po biurku )wymieniłem go na taki sam. teraz wszystko łączy pięknie ładnie tylko nie reaguje na nic ,chuchałem dmuchałem , klaskałem ,pukałem a nawet gwizdałem i nic . wziąłem ukłąd w ręke i nagle "pyknął " przekaźnik i zaswieciła sie dioda na czewrwono. Po dłuższym "macaniu " odkryłem ,że jeżeli dotknę ręką w okolicy lutów tranzystora T3 i T2 i rezystora R3 załącza i rozłącza obówód .dorzucam dwa zdjęcia płytki jak to polutowałem i od strony lutowanej. Przepraszam za brak niektórych znaków ale pisze z telefonu.http://www.tinypic.pl/spv8nzdnnachhttp://www.tinypic.pl/btz2hf4ve8gh

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: klaskacz nie działa

Post autor: juniorK23 » 20 paź 2013, 22:40

Popraw luty w okolicach tych tranzystorów i rezystora, oczyść płytkę z nadmiaru kalafonii. Następnie miernikiem sprawdź czy jest przejście.
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: klaskacz nie działa

Post autor: jacek1234gml » 20 paź 2013, 22:51

Luty nie wyglądają tragicznie jeśli ich poprawienie nie pomoże to ja bym stawiał na awarie któregoś z tych tranzystorów. Jak dotykasz tam palcem to robisz przejście i przekaźnik pyka.
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Re: klaskacz nie działa

Post autor: Lukaszja » 21 paź 2013, 12:16

Dzisiaj wymienie wszystkie tranzystory i mikrofon . Luty poprawiłem i nic to nie dalo .napisze po wymianie czy cos dalo.
Mam pytanie czy mogę zareklamować tego kita bo wszystko było zrobione tak jak trzeba
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Re: klaskacz nie działa

Post autor: Lukaszja » 21 paź 2013, 12:19

Tak jak dotykam to pyka i dioda zmienia kolor
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: klaskacz nie działa

Post autor: jacek1234gml » 21 paź 2013, 18:35

nie sądzę żeby można było go zareklamować.
Skup się najpierw na wymianie tego tranzystora, przy dotknięciu którego pyka.
Lukaszja
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 maja 2013, 18:58

Re: klaskacz nie działa

Post autor: Lukaszja » 21 paź 2013, 20:47

po wymianie tranzystorów (wszystkich uz wszystko jest w porządku:D
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: klaskacz nie działa

Post autor: Tomasz.B » 21 paź 2013, 20:54

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT721.p ... =130,3,828

Skoro C5 rozerwało to znaczy tylko jedno, został źle wlutowany (odwrotnie).

W PDF-ie są podane jakie napięcia gdzie powinny być w jakich warunkach oraz o ile mogą się różnić.
Znajdź to i sprawdź jak to wygląda u ciebie.

Edit.
Byłeś szybszy, ale posta nie usuwam może się komuś przyda.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
jacek1234gml
Majsterkowicz
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2013, 19:55

Re: klaskacz nie działa

Post autor: jacek1234gml » 22 paź 2013, 00:04

gratulacje i niech układ służy jak najdłużej:)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: