Regulowany ATX
-
- Młodszy majsterkowicz
Regulowany ATX
Witam
Chciałbym zrobić sobie zasilacz warsztatowy. :) Nie jest to trudne. Powiedzmy, że mam go zrobionego. Tylko teraz chcę zrobić jeszcze regulowane napięcie 12v.
youtube pl/watch?v=tIaYClQrVCU
1:00 minuta filmu ten schemat tylko bez diody + 8:10 minuta
na płytce
laro com pl/index.php5/sklep/ply_uni/2319
(jaki tani radiator do tego? :) żeby się w obudowie zmieścił :) )
i woltomierz
sklep avt pl/modul-panelowego-miernika-lcd.html
Do zasilenia miernika do 12v dodam rezystor 3.3kom 0,25W (Dobrze? XD )
Pytanko czy to bd działać?
Brakuje mi coś oprócz potencjometrów? :) Jaki potencjometr mogę dać zamiast 4,7kom i 500om po w laro nie mają :/?
P.S. Czy jak połączę 12v z 5v to będę miał 17v ? tzn. GND (-) 12v+5v (+) ??
Chciałbym zrobić sobie zasilacz warsztatowy. :) Nie jest to trudne. Powiedzmy, że mam go zrobionego. Tylko teraz chcę zrobić jeszcze regulowane napięcie 12v.
youtube pl/watch?v=tIaYClQrVCU
1:00 minuta filmu ten schemat tylko bez diody + 8:10 minuta
na płytce
laro com pl/index.php5/sklep/ply_uni/2319
(jaki tani radiator do tego? :) żeby się w obudowie zmieścił :) )
i woltomierz
sklep avt pl/modul-panelowego-miernika-lcd.html
Do zasilenia miernika do 12v dodam rezystor 3.3kom 0,25W (Dobrze? XD )
Pytanko czy to bd działać?
Brakuje mi coś oprócz potencjometrów? :) Jaki potencjometr mogę dać zamiast 4,7kom i 500om po w laro nie mają :/?
P.S. Czy jak połączę 12v z 5v to będę miał 17v ? tzn. GND (-) 12v+5v (+) ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Regulowany ATX
Ja tam jak robiłem sobie taki zasilacz to wyjście regulowane kupiłem jako kit do montażu. Jeśli jesteś początkujący to też ci to radzę.
A co do zasilania co kombinowałeś 17V zrobić, to po takim zabiegu jak opisałeś to będzie zwarcie. Napięcie to przecierz różnica potencjałów, czyli 17V wyjdzie jak dasz np -5V jako - i 12V jako +. Ale jak już tak robisz to lepiej wziąć -12 i +12 volt, będziesz miał 24V.(jak dasz regulacje to troche mniej, u mnie to 22,3). Jeśli koniecznie chcesz robić regulacje samemu to obejrzyj sobie na yt filmik na kanale Elektroprzewodnik o lm317, gość wszystko elegancko tłmaczy. A najlepiej obejrzyj wszystkie jego filmy. A co do schematu to jest taki program jak Eagle, który służy między innymi do ich rysowania.
A co do zasilania co kombinowałeś 17V zrobić, to po takim zabiegu jak opisałeś to będzie zwarcie. Napięcie to przecierz różnica potencjałów, czyli 17V wyjdzie jak dasz np -5V jako - i 12V jako +. Ale jak już tak robisz to lepiej wziąć -12 i +12 volt, będziesz miał 24V.(jak dasz regulacje to troche mniej, u mnie to 22,3). Jeśli koniecznie chcesz robić regulacje samemu to obejrzyj sobie na yt filmik na kanale Elektroprzewodnik o lm317, gość wszystko elegancko tłmaczy. A najlepiej obejrzyj wszystkie jego filmy. A co do schematu to jest taki program jak Eagle, który służy między innymi do ich rysowania.
-
- Młodszy majsterkowicz
Czyli jak dam -12 zamiast masy to bd miał 24v?robi99956 pisze:Ja tam jak robiłem sobie taki zasilacz to wyjście regulowane kupiłem jako kit do montażu. Jeśli jesteś początkujący to też ci to radzę.
Tak, ale maksymalny prąd będzie wtedy wynosił tyle ile maksymalny prąd linii -12V, czyli niewiele (przeważnie mniej niż 1 A). Jeśli go przekroczysz, zasilacz wyłączy się (o ile ma zabezpieczenia) albo po prostu uszkodzi.
-
- Młodszy majsterkowicz
0.8 A to nie wiele.. więc nie xDdjbuh pisze:Tak, ale maksymalny prąd będzie wtedy wynosił tyle ile maksymalny prąd linii -12V, czyli niewiele (przeważnie mniej niż 1 A). Jeśli go przekroczysz, zasilacz wyłączy się (o ile ma zabezpieczenia) albo po prostu uszkodzi.
Ten "schemat", który "narysowałem" to jest dobrze zrobiony i mogę montować?
I jaki potencjometr mam wziąć z laro bo jakoś dziwnie są pooznaczane ...
Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor http://www.scritube.com/files/limba/pol ... age001.gif
-
- Młodszy majsterkowicz
Czyli mam zrobić ten tranzystor za 220R tak? C podłączam do + przed LM350, B do + za 220R a, E do wyjścia + ?gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor www scritube com/files/limba/poloneza/589_poze/image001.gif
To jest mój koszyk: Dalej mam pytanko jak oznaczony jest ten potencjometr...
Mam rozumieć, że regulacja będzie od 0v do około 10v ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zawsze możesz spróbować dobrać potencjometr doświadczalnie, weź np 10k Ohm, 2 k Ohm [POT-2KA] i zobaczysz jakie będzie napięcie i czy Ci spasuje. Jeśli nie to wlutujesz rezystor np 2k Ohm szeregowo w potencjometr 2k Ohm.
Regulacja na pewno nie będzie od zera na tym schemacie, jeśli chciałbyś żeby napięcie zeszło do 0 to musiałbyś zastosować inne rozwiązanie - da się na LM317 - poczytaj specyfikacje tego stabilizatora, tam wszystko jest.
Regulacja na pewno nie będzie od zera na tym schemacie, jeśli chciałbyś żeby napięcie zeszło do 0 to musiałbyś zastosować inne rozwiązanie - da się na LM317 - poczytaj specyfikacje tego stabilizatora, tam wszystko jest.
-
- Młodszy majsterkowicz
Nie będę kupował całego sklepu potencjometrow żeby to sprawdzić. ..gaveen pisze:Zawsze możesz spróbować dobrać potencjometr doświadczalnie, weź np 10k Ohm, 2 k Ohm [POT-2KA] i zobaczysz jakie będzie napięcie i czy Ci spasuje. Jeśli nie to wlutujesz rezystor np 2k Ohm szeregowo w potencjometr 2k Ohm.
Dlaczego nie da rady od 0?
- Tomasz.B
- Starszy majsterkowicz
Potencjometr się spali? Naprawdę? Czy to taki żart?gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor http://www.scritube.com/files/limba/pol ... age001.gif
LM350 da do 3A (oczywiście jeśli dobrze chłodzony)
Zajrzyj tu:
http://diyaudioprojects.com/Technical/V ... Regulator/
Potencjometry zastosuj dwa szeregowo, liniowe (charakterystyka) 5k i 500R (może być też mniejszy przez co zyskujemy większą precyzję).
Napięcie to różnica potencjałów, czyli między -12 a +12 mamy 24V / -5 a +12 mamy 17V
Swoją drogą temat lm317/350 był tyle razy wałkowany że aż bokiem wychodzi....
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję 

-
- Młodszy majsterkowicz
Czyli moge montować swoj schemat tylko z poten. 5k i 500r i rezystorem 240om? Bede mial regulacje od 0v do mniej wiecej 10v?Tomasz.B pisze:Potencjometr się spali? Naprawdę? Czy to taki żart?gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor scritube com/files/limba/poloneza/589_poze/image001.gif
LM350 da do 3A (oczywiście jeśli dobrze chłodzony)
Potencjometry zastosuj dwa szeregowo, liniowe (charakterystyka) 5k i 500R (może być też mniejszy przez co zyskujemy większą precyzję).
Napięcie to różnica potencjałów, czyli między -12 a +12 mamy 24V / -5 a +12 mamy 17V
Swoją drogą temat lm317/350 był tyle razy wałkowany że aż bokiem wychodzi....
-
- Młodszy majsterkowicz
Więc tak, kupuję rezystor 240om, kondensator monolityczny 100nF (na wejście) i elektrolityczny 10uF (na wyjście)
Teraz pytanie, jaki potencjometr żeby nie było martwej strefy?
Mam do wyboru:
1k
2k
5k
10k
20k
50k
100k
500k
1m
Teraz pytanie, jaki potencjometr żeby nie było martwej strefy?
Mam do wyboru:
1k
2k
5k
10k
20k
50k
100k
500k
1m
Re: Odp: Regulowany ATX
Rezystor najlepiej by było 220R ale 240 też może być. Potencjometr najlepiej 2K + 500R do dokładniejszej regulacji ale jak nie ma to nic. Mam rozumieć że zostajesz przy napięciu 12V ? Bo już się pogubiłem.
PS możesz dać rezystor 1k i potencjometr 10k powinno tak samo działać według electrodroida ;)
Regulacja powinna być od 1.25V do niecałych 12V
PS możesz dać rezystor 1k i potencjometr 10k powinno tak samo działać według electrodroida ;)
-
- Młodszy majsterkowicz
Re: Odp: Regulowany ATX
Zamówięv-cu pisze:Rezystor najlepiej by było 220R ale 240 też może być. Potencjometr najlepiej 2K + 500R do dokładniejszej regulacji ale jak nie ma to nic. Mam rozumieć że zostajesz przy napięciu 12V ? Bo już się pogubiłem.
Potencjometr obrotowy A 5k, L=20mm
Potencjometr obrotowy B 2k, L=15mm
Potencjometr obrotowy B 1k, L=15mm
Potencjometr obrotowy B 10k, L=15mm
Potencjometr obrotowy A 2k, L=20mm
Rezystor 240R 5% 0.25W
Rezystor 1k 5% 0.25W
I będę testował :)
Dzięki za pomoc :P