Regulowany ATX

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 7 mar 2014, 21:06

Witam

Chciałbym zrobić sobie zasilacz warsztatowy. :) Nie jest to trudne. Powiedzmy, że mam go zrobionego. Tylko teraz chcę zrobić jeszcze regulowane napięcie 12v.
youtube pl/watch?v=tIaYClQrVCU

1:00 minuta filmu ten schemat tylko bez diody + 8:10 minuta
na płytce
laro com pl/index.php5/sklep/ply_uni/2319
(jaki tani radiator do tego? :) żeby się w obudowie zmieścił :) )
i woltomierz
sklep avt pl/modul-panelowego-miernika-lcd.html

Do zasilenia miernika do 12v dodam rezystor 3.3kom 0,25W (Dobrze? XD )
Pytanko czy to bd działać?

Brakuje mi coś oprócz potencjometrów? :)
ko.png
Jaki potencjometr mogę dać zamiast 4,7kom i 500om po w laro nie mają :/?

P.S. Czy jak połączę 12v z 5v to będę miał 17v ? tzn. GND (-) 12v+5v (+) ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


robi99956
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 8 mar 2014, 18:02

Re: Regulowany ATX

Post autor: robi99956 » 8 mar 2014, 18:21

Ja tam jak robiłem sobie taki zasilacz to wyjście regulowane kupiłem jako kit do montażu. Jeśli jesteś początkujący to też ci to radzę.
A co do zasilania co kombinowałeś 17V zrobić, to po takim zabiegu jak opisałeś to będzie zwarcie. Napięcie to przecierz różnica potencjałów, czyli 17V wyjdzie jak dasz np -5V jako - i 12V jako +. Ale jak już tak robisz to lepiej wziąć -12 i +12 volt, będziesz miał 24V.(jak dasz regulacje to troche mniej, u mnie to 22,3). Jeśli koniecznie chcesz robić regulacje samemu to obejrzyj sobie na yt filmik na kanale Elektroprzewodnik o lm317, gość wszystko elegancko tłmaczy. A najlepiej obejrzyj wszystkie jego filmy. A co do schematu to jest taki program jak Eagle, który służy między innymi do ich rysowania.
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 8 mar 2014, 18:28

robi99956 pisze:Ja tam jak robiłem sobie taki zasilacz to wyjście regulowane kupiłem jako kit do montażu. Jeśli jesteś początkujący to też ci to radzę.
A co do zasilania co kombinowałeś 17V zrobić, to po takim zabiegu jak opisałeś to będzie zwarcie. Napięcie to przecierz różnica potencjałów, czyli 17V wyjdzie jak dasz np -5V jako - i 12V jako +. Ale jak już tak robisz to lepiej wziąć -12 i +12 volt, będziesz miał 24V.(jak dasz regulacje to troche mniej, u mnie to 22,3). Jeśli koniecznie chcesz robić regulacje samemu to obejrzyj sobie na yt filmik na kanale Elektroprzewodnik o lm317, gość wszystko elegancko tłmaczy. A najlepiej obejrzyj wszystkie jego filmy. A co do schematu to jest taki program jak Eagle, który służy między innymi do ich rysowania.
Czyli jak dam -12 zamiast masy to bd miał 24v?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Regulowany ATX

Post autor: djbuh » 8 mar 2014, 20:11

Tak, ale maksymalny prąd będzie wtedy wynosił tyle ile maksymalny prąd linii -12V, czyli niewiele (przeważnie mniej niż 1 A). Jeśli go przekroczysz, zasilacz wyłączy się (o ile ma zabezpieczenia) albo po prostu uszkodzi.
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 8 mar 2014, 20:30

djbuh pisze:Tak, ale maksymalny prąd będzie wtedy wynosił tyle ile maksymalny prąd linii -12V, czyli niewiele (przeważnie mniej niż 1 A). Jeśli go przekroczysz, zasilacz wyłączy się (o ile ma zabezpieczenia) albo po prostu uszkodzi.
0.8 A to nie wiele.. więc nie xD

Ten "schemat", który "narysowałem" to jest dobrze zrobiony i mogę montować?
I jaki potencjometr mam wziąć z laro bo jakoś dziwnie są pooznaczane ...
gaveen
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2013, 14:29

Re: Regulowany ATX

Post autor: gaveen » 9 mar 2014, 18:30

Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor http://www.scritube.com/files/limba/pol ... age001.gif
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 9 mar 2014, 18:51

gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor www scritube com/files/limba/poloneza/589_poze/image001.gif
Czyli mam zrobić ten tranzystor za 220R tak? C podłączam do + przed LM350, B do + za 220R a, E do wyjścia + ?
To jest mój koszyk:
asd.png
Dalej mam pytanko jak oznaczony jest ten potencjometr...


Mam rozumieć, że regulacja będzie od 0v do około 10v ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gaveen
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 24 lut 2013, 14:29

Re: Regulowany ATX

Post autor: gaveen » 9 mar 2014, 22:08

Zawsze możesz spróbować dobrać potencjometr doświadczalnie, weź np 10k Ohm, 2 k Ohm [POT-2KA] i zobaczysz jakie będzie napięcie i czy Ci spasuje. Jeśli nie to wlutujesz rezystor np 2k Ohm szeregowo w potencjometr 2k Ohm.
Regulacja na pewno nie będzie od zera na tym schemacie, jeśli chciałbyś żeby napięcie zeszło do 0 to musiałbyś zastosować inne rozwiązanie - da się na LM317 - poczytaj specyfikacje tego stabilizatora, tam wszystko jest.
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 9 mar 2014, 22:27

gaveen pisze:Zawsze możesz spróbować dobrać potencjometr doświadczalnie, weź np 10k Ohm, 2 k Ohm [POT-2KA] i zobaczysz jakie będzie napięcie i czy Ci spasuje. Jeśli nie to wlutujesz rezystor np 2k Ohm szeregowo w potencjometr 2k Ohm.
Regulacja na pewno nie będzie od zera na tym schemacie, jeśli chciałbyś żeby napięcie zeszło do 0 to musiałbyś zastosować inne rozwiązanie - da się na LM317 - poczytaj specyfikacje tego stabilizatora, tam wszystko jest.
Nie będę kupował całego sklepu potencjometrow żeby to sprawdzić. ..
Dlaczego nie da rady od 0?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Regulowany ATX

Post autor: Tomasz.B » 9 mar 2014, 23:47

gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor http://www.scritube.com/files/limba/pol ... age001.gif
Potencjometr się spali? Naprawdę? Czy to taki żart?

LM350 da do 3A (oczywiście jeśli dobrze chłodzony)

Zajrzyj tu:
http://diyaudioprojects.com/Technical/V ... Regulator/

Potencjometry zastosuj dwa szeregowo, liniowe (charakterystyka) 5k i 500R (może być też mniejszy przez co zyskujemy większą precyzję).

Napięcie to różnica potencjałów, czyli między -12 a +12 mamy 24V / -5 a +12 mamy 17V

Swoją drogą temat lm317/350 był tyle razy wałkowany że aż bokiem wychodzi....
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 9 mar 2014, 23:54

Tomasz.B pisze:
gaveen pisze:Na takim potencjometrze też nie będzie dobre rozwiązanie. Tak jak pisałeś że 1A to mało i będzie przepływał większy prąd to potencjometr się spali. Musisz zastosować tranzystor scritube com/files/limba/poloneza/589_poze/image001.gif
Potencjometr się spali? Naprawdę? Czy to taki żart?

LM350 da do 3A (oczywiście jeśli dobrze chłodzony)



Potencjometry zastosuj dwa szeregowo, liniowe (charakterystyka) 5k i 500R (może być też mniejszy przez co zyskujemy większą precyzję).

Napięcie to różnica potencjałów, czyli między -12 a +12 mamy 24V / -5 a +12 mamy 17V

Swoją drogą temat lm317/350 był tyle razy wałkowany że aż bokiem wychodzi....
Czyli moge montować swoj schemat tylko z poten. 5k i 500r i rezystorem 240om? Bede mial regulacje od 0v do mniej wiecej 10v?
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 11 mar 2014, 17:15

Więc tak, kupuję rezystor 240om, kondensator monolityczny 100nF (na wejście) i elektrolityczny 10uF (na wyjście)
Teraz pytanie, jaki potencjometr żeby nie było martwej strefy?
Mam do wyboru:
1k
2k
5k
10k
20k
50k
100k
500k
1m
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Regulowany ATX

Post autor: v-cu » 12 mar 2014, 19:30

Rezystor najlepiej by było 220R ale 240 też może być. Potencjometr najlepiej 2K + 500R do dokładniejszej regulacji ale jak nie ma to nic. Mam rozumieć że zostajesz przy napięciu 12V ? Bo już się pogubiłem.


PS możesz dać rezystor 1k i potencjometr 10k powinno tak samo działać według electrodroida ;)

Regulacja powinna być od 1.25V do niecałych 12V
kubagut445
Młodszy majsterkowicz
Posty: 38
Rejestracja: 7 mar 2014, 20:09

Re: Odp: Regulowany ATX

Post autor: kubagut445 » 12 mar 2014, 21:13

v-cu pisze:Rezystor najlepiej by było 220R ale 240 też może być. Potencjometr najlepiej 2K + 500R do dokładniejszej regulacji ale jak nie ma to nic. Mam rozumieć że zostajesz przy napięciu 12V ? Bo już się pogubiłem.


PS możesz dać rezystor 1k i potencjometr 10k powinno tak samo działać według electrodroida ;)

Regulacja powinna być od 1.25V do niecałych 12V
Zamówię
Potencjometr obrotowy A 5k, L=20mm
Potencjometr obrotowy B 2k, L=15mm
Potencjometr obrotowy B 1k, L=15mm
Potencjometr obrotowy B 10k, L=15mm
Potencjometr obrotowy A 2k, L=20mm

Rezystor 240R 5% 0.25W
Rezystor 1k 5% 0.25W

I będę testował :)
Dzięki za pomoc :P
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: