Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
zgred125
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 23 gru 2013, 22:39

Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od

Post autor: zgred125 » 21 lip 2014, 13:20

Witam

Mam pytanie odnośnie tematu z tytułu posta. W kodzie Łukasza można znaleźć coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

void loop() {
   if (irrecv.decode(&results)) {
      Serial.print("0x");
      Serial.println(results.value, HEX);
      delay(250);
      irrecv.resume();
      }
}
Konkretnie chodzi mi o zapisy Serial.print("0x"); oraz Serial.println(results.value, HEX);. Z tego co rozumiem kod pierwszy dodaje do danych wychodzących na Serial Monitor wartość "0x" a polecenie drugie drukuje pobraną wartość z czujki systemie liczbowym heksadecymalnym (dopisek HEX). Po co więc dołączać do tej wartości "0x". Co ciekawe po delikatnej modyfikacji kodu (usunięcie z polecenia Serial.print dopisku HEX) liczba np 143226DB(dec 338831067) wysłana na serial monitor daje inną wartość niż jej odpowiednik w systemie dziesiętnym.

Jako, że mój nowy projekt będzie wymagać zapisywania kodu czujek do zmiennych chciałbym to do końca zrozumieć. Z góry dziękuje

Edit1:
Udało mi się dojść czego nie zgadzał się zapis dziesiętny z heksadecymalnym. Zapisywałem pobrany kod z czujki do zmiennej int a ten typ danych zwyczajnie nie mieścił w sobie liczby 338 831 067 po zmianie na typ unsigned long wszystko jest ok. Pozostaje tylko pytanie o zapis "0x".

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: panklesk » 17 sie 2014, 09:12

z tego co wiem to nadawanie kodu wymaga podania tego 0x, więc Łukasz to wpisał dla tych co chcą później to nadać aby nie mieli problemów :D
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: panklesk » 8 paź 2014, 22:21

jak korzystałem z tego ostatnio to w switch trzeba było podać właśnie to 0x
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
krzys95
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2015, 14:48

Re: Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilot

Post autor: krzys95 » 24 lis 2015, 20:59

Siemka, mam problem z odczytem kodów klawiszy pilota, z każdym naciśnięciem przyciskukod jest inny, a gdy przytrzymam to standardowo jest to FFFFFF(ale to standard). Sprawdzałem 3 różne piloty i działają identycznie, co jest nie tak?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: