Zasilacz ATX-problem

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Cyborg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 20
Rejestracja: 4 lip 2012, 21:30

Zasilacz ATX-problem

Post autor: Cyborg » 9 wrz 2012, 13:26

Witam.
Mam problem z zasilaczem warsztatowym wykonanym z zasilacza ATX.
Właśnie zmontowałem sobie zasilacz warsztatowy z zasilacza ATX i nie mogę go uruchomić. Normalnie działa, gdy jest podłączony do sieci, bo świeci się dioda sygnalizująca podłączenie do sieci, ale nie chce się uruchomić. Mam wszystko prawidłowo podłączone, wraz z włącznikiem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Zasilacz ATX-problem

Post autor: Łukasz » 9 wrz 2012, 13:50

Wcześniej (przed przeróbką) zasilacz na pewno działał?

Jeżeli tak, to spójrz na wtyczkę ATX (tą największą) od swojego zasilacza i zobacz, czy w 11 pinie nie był w niej połączony przewód pomarańczowy z brązowym:
Obrazek
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
kamiltbg
Majsterkowicz
Posty: 67
Rejestracja: 5 cze 2012, 22:32
Kontakt:

Re: Zasilacz ATX-problem

Post autor: kamiltbg » 9 wrz 2012, 14:00

Włącznik na pewno zwiera przewód zielony z masą? No i przede wszystkim, co to za włącznik? Kołyskowy?
Cyborg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 20
Rejestracja: 4 lip 2012, 21:30

Re: Zasilacz ATX-problem

Post autor: Cyborg » 9 wrz 2012, 14:11

Tak, zasilacz był sprawny w 100%. Przewody te mam połączone. Niestety zasilacz nadal nie działa. Próbowałem zetknąć przewód zielony z masą bez włącznika, ale nadal nie chce się uruchomić. W sumie trochę dziwne.

Kamil, tak włącznik zwiera przewód zielony z masą. Co do włącznika, to jest to włącznik kołyskowy(tylko taki miałem pod ręką), a dokładniej taki:
http://obrazki.elektroda.pl/7234166200_1319977338.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Zasilacz ATX-problem

Post autor: Tomasz.B » 9 wrz 2012, 15:05

Jeżeli piszesz że wszystko jest dobrze zrobione to musi działać a skoro nie działa to coś jest nie tak, proste?

jak zwierasz zielony z masą wydaje jakieś dźwięki ???

EDIT*
Sprawdź czy podczas "włączania" pojawia się jakieś napięcie (wszystkie linie)
Z tego co zrozumiałem na +5V SB napięcie jest cały czas, tak??
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: