Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 28 paź 2012, 15:17

Witam od dłuższego czasu szukam jakiejś dobrej stacji lutowniczej i znalazłem tutaj na kicie AVT-987 dodaje linka do niego http://sklep.avt.pl/p/pl/481521/cyfrowa ... uklad.html jest tu układ ATmega8 zaprogramowany ale można go zaprogramować samemu przez bezpośrednie podłączenie do portu LPT i w mojej głowie pojawił się pomysł aby wykonać to wszystko samemu. Ale nie wiem czy to wyjdzie coś taniej czy może drożej jak bym zrobił to wszystko sam płytki umiem wytrawiać to z tym problemu by nie było transformator hmm zrobiło by się ale nie wiem ile zwojów jest na wtórnym i na pierwotnym uzwojeniu jak ktoś wie niech napisze. Ale pojawia się problem z zaprogramowaniem ATmega8 a dokładniej mówiąc z programem potrzebował bym gotowy program najlepiej by było .
A więc tak w czym moglibyście mi pomóc
-zacznijmy od tego aby mniej więcej wyliczyć koszty elementów wraz z ATmega8 bez transformatora :D
-ile zwojów drutu powinno być na pierwotnym i wtórnym uzwojeniu transformatora
-pomoc w zaprogramowaniu ATmega8 najlepiej gotowy program :D
-dobrać jakąś kolbę do tej stacji
-i hmm projekt płytki
I to chyba wszystko o co bym was prosił.

Dlaczego chcę sam robić zamiast kupić?? A no dlatego ze dzięki temu zyskuję nową wiedzę którą potem mogę wykorzystać w dalszych projektach :D "praktyka czyni mistrza" :D

Trochę się spisałem ale wiem ze na tym forum są ludzie którzy są w stanie mi pomóc z góry dzięki za pomoc.

Zamieszczam wykaz elementów ze strony z tym kitem aby nikt nie musiał szukać :D
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt987.pdf

Edit*
Nie wiem czy to w pełni napisany program ale coś już mam http://ep.com.pl/files/3471.pdf strona 20-21

A tu rozmieszczenie elementów strona 26 "2 część" http://ep.com.pl/files/3500.pdf
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 19:49 przez marles, łącznie zmieniany 4 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Peszel » 28 paź 2012, 16:55

Od kiedy jednostką oporu jest volt?
Uważasz że zrobienie transformatora o dużej wydajności prądowej i dopuszczalnej sprawności jest proste?

Kup kit i kup trafo, na tym etapie nauki prawdopodobnie jesteś.
Kity są do nauki!
Ogólnie wydaje mi się że dziś bez do stępu do specjalistycznego sprzętu/pracowni raczej się traf samemu nie nawija.
Do mniejszych projektów można często stare telewizorowe transformatory wykorzystać ale do stacji będą za słabe.
szczerość to nie chamstwo
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 28 paź 2012, 17:01

Wykaz elementów skopiowałem bezpośrednio z tej strony http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt987.pdf tam pisze ze jest w kilo omach ale przy kopiowaniu automatycznie zmienia się jednostka (nie zwróciłem uwagi na TO)
przykład "R1, R2: 10 kV (1206)"

Już wszystko poprawione.
Awatar użytkownika
johny
Majsterkowicz
Posty: 148
Rejestracja: 31 lip 2012, 18:57

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: johny » 28 paź 2012, 19:25

masz racje ludzie tu "pomagaja" a nie odwalaja cala robote

a z Twoim podejsciem najlepszym rozwiazaniem bedzie kupno gotowej stacji
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 28 paź 2012, 20:48

Ilość zwojów transformatora oblicze programem tylko pomóżcie mi w 3 rzeczach a mianowicie:
-Dobrać jakąś kolbę
- pomoc w zrobieniu płytki
-i na ile amper ma być ten transformator aby to dobrze działało i jakie wymiary ma mieć rdzeń

Z reszta powinienem sobie poradzić tylko nie wiem czy ten program który jest w 1 części jest gotowy bo się na tym nie znam za bardzo
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 28 paź 2012, 21:32

Zanim się za to zabierzesz odpowiedz sobie czy z tym co masz jesteś w stanie polutować SMD.
Parametry transformatora są podane.
Cena jaką na szybko znalazłem to 65zł (toroidalny). Wątpię żeby ci się udało za taką kwotę zrobić samemu.

Jeżeli chcesz wszystko zrobić sam od podstaw to dochodzą dodatkowe koszta np. programator
Policz sobie jakie są koszta zrobienie wszystkiego samemu i porównaj z ceną kitu, mile widziana rozpiska
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 28 paź 2012, 22:08

transformator- myślę ze będę musiał tylko kupić rdzeń (jaki rdzeń do takiego transformatora zastosować?) drut załatwię za darmo
lutowanie smd- profesionalna stacje lutowniczą z regulacja temperatury załatwię za darmo
programator- najprostszy programator do ATmega8 można zrobić bardzo prosto czyli podłączyć do portu lpt
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0915080521 to 4 rezystory znajdę na pewno :D
Parametry transformatora są podane.
możesz mi je podać wiem ze ma być 2x12v ale ile Amper ma mieć to tego już nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 28 paź 2012, 22:41

Co do zaprogramowania i kodu dla pewności zapytaj się Łukasza.
Nie wiem czy zauważyłeś ale pisze tam coś takiego TST100 2x12 V
Tu masz dokładnie taki transformator jaki jest podany.
rdzeń też masz czy będziesz kupował???
Jeśli chcesz składać samemu to rozumiem że na rdzeniu z kształtek "EI"
Nawinięcie od podstaw transformatora nie jest takie łatwe.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 29 paź 2012, 07:44

Rdzeń myślałem kupić ale w kształcie O czyli zrobić transformator toroidalny ale nie wiem ile by taki kosztował (rdzeń) i jakie wymiary powinien mieć aby uzwojenie się zmieściło.Ale nie wiem który jest łatwiej zrobić czy ten toroidalny czy zwykły z kształtek "EI"(jak z kształtek to chyba znalazł bym stary transformator z prostownika na 6A ale nie wiem czy cos by z tego było wolał bym chyba toroidalny).A co do robienia transformatora to ja sam go nie będę robił tylko ze znajomym który ma doświadczenie w tych sprawach.
Co do tego transformatora to czy on nie będzie za słaby wiem ze jest podany w wykazie elementów ale jak by może zastosować np na 150VA co o tym sądzicie ??
http://sklep.avt.pl/p/pl/723/transforma ... 4-16a.htmlchyba ten oryginalny

Obliczyłem transformator na 2x12V i 2x4,16A tak jak ten wyżej i wyszło mi tak:
Uzwojenie pierwotne =
Napięcie pierwotne Uo =230 V
Prąd strony pierwotnej Io =0,7672
Prąd biegu jałowego Io =268 mA
Całkowita moc pozorna =176,45
Częstotliwość =50 Hz
Liczba zwojów na Uo =272,9
Średnica drutu uzwojenia zo =0,5714
Przekrój Drutu Uo =0
Uzwojenia wtórne =
Napniecie Uzwojenia U1 =12 V
Prąd Uzwojenie U1 =4,16 A
Liczba zwojów U1 =16
Średnica drutu U1 =1,3307
Przekrój Drutu U1 =0
Napięcie Uzwojenia U2 =12 V
Prąd Uzwojenie U2 =4,16 A
Liczba zwojów U2 =16
Średnica drutu U2 =1,3307
Przekrój Drutu U2 =0
Moce i rdzeń =
Przekrój rdzenia =0
Suma mocy z wszystkich uzwojeń =159,74
Minimalny wymagany przekrój rdzenia =10,16
Moc do uzyskania z tego rdzenia =616,32
a =3,56
b =0

Dobrze jest obliczone??

Edit*
Znalazłem wzór płytki drukowanej
http://ostanislaw.ovh.org/pliki/projekt ... ok_pcb.pdf

Byłem dziś w sklepie elektronicznym dosłownie na sekundę i spytałem się o ATmege8 i kosztuje ona 11zł o resztę elementów spytam jutro ale nie powinny przekroczyć 20zł

*Edit
znalazłem chyba gotowy program do tej stacji
http://ostanislaw.ovh.org/index.php?dir ... towniczej/
jest w pliku "kod_zrodlowy.rar" ale nie wiem czy jest on dobrze napisany
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 29 paź 2012, 14:15

Czy dobrze wyliczone nie jestem pewien, podpadają mi ilości zwojów. W czym to liczyłeś?

Skoro masz znajomego obcykanego w temacie to najlepiej zleć mu nawinięcie transformatora 100VA 2x12V. Ale zanim się za to zabierze spytaj ile będzie za niego chciał, przypominam za 65zł możesz kupić nowy toroidalny z większą sprawnością, cichszy i zrobiony na 100% tak jak powinien być.
Do nawijania na rdzeń toroidalny są specjalne maszynki. Jak sobie wyobrażasz przewleczenie przez środek np 1000 razy x metrów drutu. Takie nawijanie pierwotnego skończy się niepowodzeniem. Wtórne na upartego może by się udało.

Transformator 100VA powinien bez problemu sobie poradzić z lutownicą do 80W.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 29 paź 2012, 14:44

Transformator liczyłem w programie "trafek" oto link do niego http://www.elektroda.pl/rtvforum/downlo ... 0580c80f64
A za ten transformator nie zapłacę nic no chyba ze będę musiał kupić rdzeń.A jak ten transformator będzie np zrobiony na 5A to w czymś to będzie przeszkadzać??(nie znam się za bardzo na transformatorach)

*Edit
Te wzory płytek są za małe :/

*Edit jak mogę skontaktować się z Łukaszem Więckiem pisałem do niego na Facebook ale nie odpisał do tej pory a pisałem coś koło 7

*Edit
Kurde nie wiem czy mi się wydaje czy te wzory płytek sa za małe bo je wydrukowałem na próbę ale jak je zmierzyłem to wyszło mi ze płytka od zasilacza ma 49x36mm a zgodnie z tym co tu napisali http://sklep.avt.pl/p/pl/481521/cyfrowa ... uklad.html ma mieć 40x54mm a płytka sterownika ma 68x89 a powinna mieć 98x75mm to nie wiem czy to jest dobrze bo różnica jest a nie chcę tracić laminatu

*Edit
ta kolba nadał by się do tej stacji? http://allegro.pl/kolba-lutownicza-do-s ... 69202.html
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 29 paź 2012, 21:33

A mogę poprosić o trochę samodzielności?
Jeżeli chcesz ją robić sam od podstaw to podstawy trzeba mieć w małym palcu.

Co do wcześniej wspomnianego prostownika jego moc to prawdopodobnie jakieś 70VA, zobacz czy czasem nie jest na trafie coś napisane (cokolwiek).

Co do lutownicy z tego co pamiętam(sprawdź) to jest tam napisane że współpracuje z lutownicami z termoparą typu K więc poszukaj informacji czy taką ma(najprawdopodobniej ma).
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 29 paź 2012, 21:37

Na trafie napisane jest elsin TS-230V/12V 50VA-B
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 29 paź 2012, 21:58

To jest niemożliwe żeby ten prostownik miał wydajność 6A.
50VA/12V=4,1(6) czyli 4A

W ostateczności jeżeli masz dwa identyczne transformatory to można je oba wykorzystać.

Zacznij od wyszukania rdzenia/transformatora nadającego się do tego.

Za pomocą programu który wcześniej podałeś możesz obliczyć jaką może maksymalnie moc przenieść rdzeń.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 30 paź 2012, 06:37

6A pisało na obudowie z tego prostownika.To jak bym jeszcze jeden taki sam znalazł to nadały by się ?? Nie będzie mało 4A??A jak jeden będzie miał np 4,5A to w czymś to będzie przeszkadzać??
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 30 paź 2012, 18:59

6A tak ale chwilowo.

Jeżeli znajdziesz dwa identyczne transformatory to można je połączyć szeregowo.
Drugą opcją jest zrobienie z dwóch o takich samych wymiarach kształtek jednego a najlepsze jest to że z tego drugiego nie będziesz musiał użyć wszystkich "blaszek".
Ale wszystko zależy jaki karkas będzie dostępny.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 31 paź 2012, 13:58

Mam transformator tylko ze ma on 2x16,1V na "SUCHO'' czyli tylko podłączony do gniazdka i bez żadnego obciążenia nada się ?? wiem ze razem to będzie 32,2 a kolba jest na 24v ale może pod obciążeniem spadnie czy nie za bardzo??
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 31 paź 2012, 14:20

Mierzone miernikiem?
2x16,1 AC czy DC ???

A mocy jesteś pewien że wystarczy ???
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 31 paź 2012, 14:27

mierzone miernikiem AC moc tego transformatora to 50W tylko nie wiem czy coś się z kolba nie stanie
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 31 paź 2012, 14:37

No to przyjmijmy że ma 2x16V czyli lutownica dostanie 32V czyli o 8V za dużo.
Ja bym nie ryzykował.

A tak zapytam skąd wiesz jaką ma moc? Zasadniczo ją się podaję w VA.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 31 paź 2012, 14:43

Pisze na nim 50VA czyli V*A=W :D
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: Tomasz.B » 31 paź 2012, 15:22

V*A=W sprawdza się zawsze przy DC.
Przy AC nie zawsze, trochę to skomplikowane(moc bierna, czynna, pozorna)
Dlatego moc transformatora zawsze się powinno podawać w VA(moc pozorna)

Jak dla wcześniej podanej lutownicy (48W) plus reszta elektroniki. Będzie pracować na graniczy swojej wydajności.
No ale jakby nie patrzeć lutownica nie grzeje cały czas.

Więc jak masz czas i chęci to możesz go przewinąć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 31 paź 2012, 15:25

Już właśnie zaczynam przewijać na równe 2x12V
*Edit
No i transformator przewinięty :D 2x12V
marles
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2012, 19:47

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: marles » 9 lis 2012, 22:11

Stacje już zrobiłem i działa wyśmienicie :D temat do zamknięcia
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Post autor: nightex » 10 lis 2012, 02:50

tematów nie zamykamy :) pochwal się stacją :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: