Oscyloskop

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Blesso
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 2 lis 2012, 21:05

Oscyloskop

Post autor: Blesso » 2 lis 2012, 21:18

Witam !!!
Na początku kilka słów uznania. Zajeb... blog.
I do rzeczy.
Jutro mam zamiar zbudować tą przystawkę i zastanawiam się po co cą dwa wtyki cinch w opisie skoro potem nigdzie nie są stosowane ?
Jako, że jestem kompletnym amatorem mam następne pytanie. Do czego służą dwa gniazda cinch ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Oscyloskop

Post autor: Peszel » 2 lis 2012, 21:28

Jeżeli chcesz mieć możliwość mierzenia dwóch sygnałów jednocześnie, a to zakłada projekt(dwa kanały audio/jack stereo) to potrzebujesz do pomiaru cztery przewody wychodzące z obudowy. Tą funkcje pełnią czincze. Mogą to być również(może nawet będą lepsze) 4 gniazda bananowe.
szczerość to nie chamstwo
Blesso
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 2 lis 2012, 21:05

Re: Oscyloskop

Post autor: Blesso » 2 lis 2012, 21:58

A mógł byś mi powiedzieć jak na przykład podłączyć sondę lambda 3 przewodową 1V pod tą przystawkę?
Domyślam się, że szeregowo na pracującym silniku pod przewód który odpowiada za sygnał idący do ECU(czyli ten na którym zmienia się wartość napięcia) ?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Oscyloskop

Post autor: Tomasz.B » 3 lis 2012, 00:02

Na sondach lambda się nie znam ale jednego jestem pewien na pewno nie szeregowo.
Skoro tam się zmienia wartość napięcia to po co ci "oscyloskop".
Do jego poważnych wad trzeba zaliczyć brak podglądu napięcia i zakres w paśmie akustycznym czyli maksymalnie około 20kHz.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Blesso
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 2 lis 2012, 21:05

Re: Oscyloskop

Post autor: Blesso » 4 lis 2012, 12:43

Oscyloskop gotowy, programy są. Podłączyłem, nic nie wybuchło. Teraz pytanie co mogę podłączyć pod tą przystawkę ze sprzętów domowych i jak ? Np multimetr równolegle. ?
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Oscyloskop

Post autor: juniorK23 » 4 lis 2012, 14:41

Zmierzyć możesz np. sygnał wyjściowy z jakiegoś sprzętu grającego. W jakim celu chcesz multimetr podłączyć, bo nie rozumiem?
Blesso
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 2 lis 2012, 21:05

Re: Oscyloskop

Post autor: Blesso » 4 lis 2012, 15:55

Jest problem chyba z zasilaniem COM. Po podłączeniu miernika do pinu 7 we wtyku rs232 i do masy pod USB na mierniku są zera. Oczywiście wcześniej klikam w PowerOSC COM 1.
Dodam, że czujnik podczerwieni pod COM działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 321
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Oscyloskop

Post autor: Peszel » 4 lis 2012, 16:05

Usb zostaw w spokoju(masę masz z wejścia audio). Podłącz multimetr do przewodów wychodzących z wtyczki rs232 i NASTĘPNIE kliknij powerosc. Żeby program działał tego okna po uruchomieniu nie można "dotykać";)
szczerość to nie chamstwo
Blesso
Młodszy majsterkowicz
Posty: 14
Rejestracja: 2 lis 2012, 21:05

Re: Oscyloskop

Post autor: Blesso » 4 lis 2012, 16:51

Bez rezultatu. Klikam w powerosc zostawiając okno na pulpicie, miernik pod przewody i nic.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Oscyloskop

Post autor: Tomasz.B » 4 lis 2012, 17:21

A spróbuj wybrać COM2 (jeżeli się nie mylę to jest taka opcja)

Dla pewności sprawdź czy aby na pewno używasz odpowiednich pinów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Henryk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2013, 13:43

Re: Oscyloskop

Post autor: Henryk » 28 lis 2013, 13:52

Witam,
jak nazywa się ten element który trzyma kable razem? Ta czarna kosteczka po lewej stronie.
s.więcek.pl/majsterkowo.pl/uploads/2012/02/jak-zrobic-oscyloskop-10.jpg
Dave
Majsterkowicz
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2012, 17:59
Lokalizacja: Ełk

Re: Oscyloskop

Post autor: Dave » 28 lis 2013, 14:58

Ten element to przepust kablowy (sieciowy): http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepust_kablowy
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Oscyloskop

Post autor: cube » 28 lis 2013, 14:59

Dławica lub przepust giętki. Nie wiem czy kupisz to luzem; czasem są dołączane do obudów różnych.
kanaron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 11 lip 2013, 13:41

Re: Oscyloskop

Post autor: kanaron » 14 gru 2013, 12:06

Ja mam takie pytanie początkującego: Czy mogę zasilić oscyloskop +5V i -5V lub +12V i -12V?
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Oscyloskop

Post autor: juniorK23 » 14 gru 2013, 15:49

Nie rozumiem Twojego pytania, miałeś na myśli czy możesz zmierzyć te napięcia i zobaczyć przebiegi?
kanaron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 11 lip 2013, 13:41

Re: Oscyloskop

Post autor: kanaron » 14 gru 2013, 16:12

Nie (choć odpowiedź jakie napięcie maxymalne mogę mierzyć też by się przydała), chodziło mi o zasilanie układu TL082, jest napisane, że z portu COM wziąść -10V i +10V, ja mogę kiedyś mierzyć coś daleko od kompa i użyję lapka gdzie nie mam portu COM, wtedy jedynym źródłem zasilania będzie zasilacz warsztatowy ze starego ATX gdzie mam +5V, -5V i +12V, -12V. Chodzi mi o to czy mogę użyć tych napięć.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: