Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 21 gru 2015, 21:31

Cześć, mam problem z ta stacją. Po przylutowaniu wszystkich elementów i podłączeniu wszystkiego okazało się ze popełniłem spory błąd - przez nieuwagę w tasiemce łączącej zasilacz ze sterownikiem zamieniłem miejscami piny: P9V i M9V. Teraz stacja po włączeniu pokazuje Tw: 25, i moc rośnie do 100%, ale grot sie nie nagrzewa, a na wyjściu grzałki nie ma żadnego napięcia. Zastanawiam się co mogłem uszkodzić i jak to naprawić?

Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 21 gru 2015, 22:16

Z pośpiechu zapomniałem dodać - moja wina.

Cyfrowa stacja lutownicza z regulatorem PID – AVT-987

Dokumentacja:
http://ep.com.pl/files/3471.pdf
http://ep.com.pl/files/3500.pdf
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 22 gru 2015, 15:07

Wymieniłem te elementy, ale OP07 dostałem w obudowie DIP, a nie smd (przylutowalem kynarem), ale to i tak nie ważne bo problem jest chyba z zasilaczem: w instrukcji napisane jest ze po zwarciu pinow GRZ i ZCD na wyjściu grzałki powinno być napięcie równe połowie zasilającego. U mnie nie ma tam napięcia (nigdy). Wymienilem jeszcze optotriak i ten układ BT135, dalej tak samo. Po podłączeniu do sterownika pokazuje Tw=581, P=0 cały czas
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 22 gru 2015, 16:45

Tak, 9V i 5V generuje poprawnie
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 22 gru 2015, 18:32

Dzięki wielkie za odpowiedź. Narazie sprawdziłem zasilacz : wszystkie punkty pomiarowe się zgadzają, jednak po podłączeniu GRZ do ZCD, i wpięciu grzałki nie ma na wyjściu tejże grzałki żadnego napięcia (z tego co ja rozumiem na ZCD powinien być taki sygnał który po podpięciu do wejścia optotriaka załącza go do polowy napięcia). Może być to wina tego ze wymianiajac optotriak wymieniłem go z modelu MOC3020 NA MOC3041?
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 22 gru 2015, 22:40

Teraz się trochę pogubilem - jak mierze napięcie między 1 a 3 wejściem trafo to jest ono 0? Jeśli tak powinno być to jak może pojawić się napięcie na wyjściu grzałki skoro to właśnie te dwa wyjścia są tam podłączone? Może źle podłączyłem trafo?
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 22 gru 2015, 23:35

Dobra, jeden problem rozwiązany - miałem źle podłączone trafo. Zasilacz teraz już działa jak należy. Teraz jednak widzę kolejny problem - przylutowalem spowrotem stare OP07 (rzekomo spalone) i temperatura Tw zawsze 25. Na nowym OP07 cały Tw =381, wiec tez chyba nie ma sensu go lutowac (choć nie próbowałem z właściwie podłączonym trafo). Podejrzewam więc że będe musiał zamówić nowe OP07 smd ?

Edit: ciekawa sytuacja: zasilacz po podłączeniu do sterownika (jako ze Tw jest zawsze 25) grzeje jak należy, ale jeśli odłącze sterownik i zewre ZCD z GRZ to na wyjściu grzalki znów napięcie 0. Czyżby dalej ten układ LM311 szwankował? Dlaczego w takim razie po podłączeniu do sterownika grzałka grzeje jak powinna?
Awatar użytkownika
rasqba
Młodszy majsterkowicz
Posty: 29
Rejestracja: 11 cze 2012, 18:22

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rasqba » 23 gru 2015, 14:04

Dzięki za odpowiedz: mam transformator z dwoma uzwojeniami wtórnymi: na początku miałem go podłączonego tak ze między skrajnymi wejściami było 0V, teraz podłączyłem tak ze mam 24V (wydaje mi się ze tak jest poprawnie).
Mam jeszcze pytanie - jaka właściwie jest funkcja komparatora? Bo widzę ze jego wyjście podłączone jest do mikrokontrolera, ale nie wiem czemu dokładnie ma służyć.
Dalsze prace będę pewnie kontynuował po świętach, mam nadzieje ze się uda uruchomić.
Pozdrawiam
rumunn95
Majsterkowicz
Posty: 174
Rejestracja: 12 mar 2015, 18:32

Re: Cyfrowa stacja lutownicza z AVT

Post autor: rumunn95 » 23 gru 2015, 19:56

lawrence chyba sie pomyliles , z tego co widze to od pomiaru termopary termopara jest wzmacniacz operacyjny OP07 a lm311 sluzy do sterowania fazowego grzalka poprzez detekcje przejscia przez zero?. Ja sie nie znam i moge sie mylic.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: