Klaskacz - problem z zasilaniem

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
m4r1u5z
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2012, 11:42

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: m4r1u5z » 3 mar 2012, 11:46

Witam
Zrobilem sobie klaskacz podobnie jak na blogu, ale uzylem innego kita J-087. Wg danych z papierka zasilanie na 12V oraz max pobor pradu 35mA. Wszystko ladnie zmontowalem, dziala jak ta lala, zasililem bateryjka mala 12V i problem pojawil sie tego rodzaju, ze po 2-3 godzinach uklad przestal dzialac. Okazalo sie, ze bateria jest praktycznie rozladowana, zostalo na niej niewiele ponad 1V. No nic, mam zasilacz podepne zasilacz, tylko tutaj wlasnie pojawia sie moje pytanie - czy ja czasem nie zbankrutuje przez rachunek za prad? Bo wydaje mi sie, ze uklad strasznie szybko zmeczyl baterie, wiec boje sie, ze i na rachunku go mocno odczuje.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


uosiu
Młodszy majsterkowicz
Posty: 40
Rejestracja: 14 lis 2011, 21:45
Kontakt:

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: uosiu » 7 mar 2012, 21:23

ZTCW to jest tak, że gdy klaskaczka uaktywni urządzenie to ona wtedy je prąd na podtrzymanie przekaźnika.
W trybie idle je bardzo mało prądu
m4r1u5z
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2012, 11:42

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: m4r1u5z » 7 mar 2012, 21:25

No tak, ale raz, ze przez wiekszosc czasu przekaznik byl wylaczony, dwa, wg instrukcji, max pobor pradu to 35mA, nie wydaje mi sie, zeby cos takiego wykorzystalo w pare godzin baterie. Czy moze to tak nie dziala, jak ja mysle? Czy moge spokojnie podlaczyc pod gniazdko nie bojac sie o rachunek za prad?
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: Łukasz » 7 mar 2012, 21:45

A ta bateria, to ile miała mAh? I była to jakaś firmowa bateria, czy noname z marketu? :)

Przykładowo, taka bateria DURACELL 12 V MN21 ma pojemność 33mAh, czyli jest w stanie zasilić przez godzinę urządzenie pobierające 33mA (lub przez 33 godziny zasilać 1mA). Jeżeli Twoja bateria miała podobną pojemność (a pewnie miała), to miała prawo tak szybko zdechnąć :)

Jeżeli zasilisz układ z zasilacza, to raczej nie zbankrutujesz, bo układ pobierze zaledwie 0,42W (po doliczeniu strat w samym zasilaczu wyjdzie pewnie coś koło jednego wata:)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
m4r1u5z
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2012, 11:42

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: m4r1u5z » 7 mar 2012, 21:50

Szukalem pojemnosci mojej bateryjki, ale nie znalazlem, jedyne co to znalazlem info o jakis innych, gdzie bylo napisane o rzedach paru tysiecy mAh, dlatego zwatpilem. Jesli zwykle 12V maja plus minus taka pojemnosc, jak napisales, to pewnie ta tez tyle miala. W takim razie lece na dnaich do elektryka po zasilacz, bo w domu jedynie komorkowe, dzieki panowie :)
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: Łukasz » 8 mar 2012, 00:52

Te tysiące mAh to nie widziałeś czasem na bateriach 1,5V (czy akumulatorkach 1,2V)?
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
m4r1u5z
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2012, 11:42

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: m4r1u5z » 8 mar 2012, 12:49

Mozliwe, w kazdym razie skoro wszystko jest ok, to tak jak napisalem, lece po jakis zasilacz na dniach i licze, ze rachunek za energie wzrosnie jedynie o te pare zlotych (doslownie pare) ;)
breq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:52

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: breq » 10 mar 2012, 10:57

kiedys kupilem na allegro podobny klaskacz, tylko nei wiem czy moge pod niego takze podlaczyc urzadzenie na 230V czy tylko 12V, czy ktos mi moze odpowiedziec?

http://i.imgur.com/2Ix2W.jpg
http://i.imgur.com/VeTCN.jpg

Klaskacz kupilem kilka lat temu ale jakos do tej pory przeleżał w szafie
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: Łukasz » 10 mar 2012, 11:39

Jest przekaźnik, więc możesz na pewno :) Pokaż jeszcze zdjęcie z widocznymi oznaczeniami tych trzech wyjść przy przekaźniku, to powiem Ci dokładnie, jak możesz coś podłączyć :)
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
breq
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2012, 10:52

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: breq » 10 mar 2012, 14:43

nie mam go teraz przy sobie, ale pisze na nim odpowiedni
K1 K2 K3
http://i.imgur.com/gdVgf.jpg
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Klaskacz - problem z zasilaniem

Post autor: Marhef » 13 mar 2012, 14:46

Zasilasz z 12V (podwójne złącze ARK na dole). A do tych trzech możesz podłączyć urządzenie na 230V, przy maksymalnym prądzie 10A. Jedno wyjście (podejrzewam, że K2) jest zwarte z jednym ze skrajnych, jeśli układ nie jest zasilany i z drugim po włączeniu.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: