ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KomaroV
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 23 mar 2013, 15:52
Lokalizacja: Kętrzyn

ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: KomaroV » 13 maja 2013, 12:53

Witam majstrów,
mam do Was takie pytanie czy jak zrobię regulator napięcia, wg. schematu z datasheetu, od układu LM317 produkcji Nationa Semiconductor, tez będzie działał prawidłowo?? Z góry dziękuje za sugestie, w załączniku wysyłam schemat z datasheetu
1.JPG
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: cube » 13 maja 2013, 15:07

Napięcie na wyjściu regulatora będzie mniejsze niż napięcie zasilania o min. 1,3V. Oznacza to, że jeśli chcesz regulować linię 12V, to na wyjściu nie otrzymasz nigdy 12V a co najwyżej 10,7-10,8V.
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: rafalzaq » 13 maja 2013, 16:12

No i ograniczy to trochę prąd i się będzie grzać.
Awatar użytkownika
KomaroV
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 23 mar 2013, 15:52
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: KomaroV » 13 maja 2013, 18:51

Panowie jakiś pomysł na inny regulator?
Awatar użytkownika
KomaroV
Młodszy majsterkowicz
Posty: 15
Rejestracja: 23 mar 2013, 15:52
Lokalizacja: Kętrzyn

Re: ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: KomaroV » 13 maja 2013, 18:52

Napięciowy?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: ZASILACZ ATX REGULATOR NAPIĘCIA- PROSTSZA WERSJA

Post autor: Tomasz.B » 14 maja 2013, 01:47

Jeżeli coś prostego to sam sobie w pierwszym poście podałeś rozwiązanie.

Ilość strat na stabilizatorze liniowym zależy od różnicy napięcia między we/wy i prądu.
Co innego stabilizatory impulsowe, wysoka sprawność ale bardziej skomplikowana budowa.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: