Klaskacz - nie działa

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
Kuba~
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2013, 21:31

Klaskacz - nie działa

Post autor: Kuba~ » 2 cze 2013, 22:23

Witam,

Mam problem z klaskaczem.

Zmontowałem go, wszystko ładnie działało na baterii. jednak po pewnym czasie przestał reagować na klaśnięcie - winą była słaba bateria.

Postanowiłem wymienić baterię na zasilacz, jednak z rozpędu podłączyłem na chwilę zasilacz 9V AC zamiast DC, i zaczęło brzęczeć, od raz rozłączyłem i podłączyłem baterię.
Jednak nie reaguje na klaśnięcie :/

Coś mogło się spalić? Klaskacz do wyrzucenia?

Zdania zaczynamy z dużej litery!!!
Tomasz.B
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, 23:37 przez Kuba~, łącznie zmieniany 2 razy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: donau » 2 cze 2013, 23:14

Co dokładnie zaczeło brzęczec?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Tomasz.B » 3 cze 2013, 21:23

Brzęczał przekaźnik.
Co się dokładnie tam narobiło to "trudno wiedzieć"
Ale na pewno Scalek (U1) do wymiany.
A z groszowych żeby nie ryzykować ponownym uszkodzeniem to: C5 i wszystkie tranzystory (chyba że masz czym je sprawdzić).
Jedynie czego nie jestem pewien to mikrofonu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Kuba~
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2013, 21:31

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Kuba~ » 3 cze 2013, 23:05

Po wymianie baterii klaskacz działa, ale nie zawsze. Bliżej działa (ale też nie zawsze), na odległość nie łapie zbytnio.
Prąd do mikrofonu dopływa, sprawdzone miernikiem.
Jak się postuka w mikrofon to dioda zmienia kolor.

Ogólnie rzecz biorąc, gorzej zbiera klaskanie i nie zawsze reaguje, ale na stukanie w mikrofon reaguje zawsze.

EDIT: Po wsadzeniu klaskacza w obudowę jest ciekawa sprawa. Sygnał się włącza (zielona dioda z czerwonej), ale już się nie wyłącza. Jednak jak się stuknie w obudowę, to sygnał się wyłącza (czerwona dioda z zielonej).

EDIT2: Po wyjęciu z obudowy to samo. Można tylko włączyć. Stukaniem w mikrofon/obudowę można go wyłączyć.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: donau » 4 cze 2013, 16:15

wymien przekaznik
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Tomasz.B » 4 cze 2013, 19:43

Czyli wygląda na to że U1 przeżył (czego się nie spodziewałem).
Przekaźnik nie ma nic do tego skoro kolor diody LED się nie zmienia.
Ja bym zaczął od wymiany mikrofonu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: donau » 4 cze 2013, 22:47

SOry ja zrozumiałem ze kolory sie zmieniaja.
Kuba~
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2013, 21:31

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Kuba~ » 5 cze 2013, 00:35

Też pomyślałem o mikrofonie.

Kolory diody się zmieniają, na zasadzie:
* czerwona - > zielona - Bez problemu, z odległości itd. Tak jak ma być.
* zielona - > czerwona - Dopiero jak się w mikrofon dmuchnie/stuknie.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: donau » 5 cze 2013, 00:59

Ja miałem tak samo. Ze właczał swiatło ale wylaczyc sie juz nie dalo trzebabylo puknac gdzies w płytke.. potem odkrylem ze dokladnie to w przekaznik.
Wiec obstawiam ze u ciebie moze byc to samo. Te miniaturowe lubia tak padac.
juniorK23
Majsterkowicz
Posty: 145
Rejestracja: 2 lis 2012, 20:41
Lokalizacja: Rzeszów/Frankfurt

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: juniorK23 » 5 cze 2013, 22:51

Sprawdź tranzystor T2
Kuba~
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2013, 21:31

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Kuba~ » 6 cze 2013, 00:46

Dzięki za rady. Zamówiłem kilka części, poczekam i będę później sprawdzać : )
Kuba~
Młodszy majsterkowicz
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2013, 21:31

Re: Klaskacz - nie działa

Post autor: Kuba~ » 6 lip 2013, 14:11

Witam po dłuższej przerwie.
Tak wiem, post pod postem ale minął miesiąc spowodowany wysyłką z AVT...

Wymieniłem przekaźnik i mikrofon. Działa niby trochę lepiej, tj. kolory diody zmieniają się na klaśnięcie, ale...

1. Z czerwonej na zieloną - daleko bez problemu łapie itd.
2. Z zielonej na czerwoną - z daleka nie ma szans, z bliska nie zawsze ale kolor zmienia.
3. Czasami się zawiesi na czerwonej diodzie i nic nie można zrobić.

Tak jakby, mikrofon był za mało czuły kiedy świeci się czerwona dioda.

Macie jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: