REGULATOR TEMPERATURY

Zrobiłeś coś fajnego z wykorzystaniem Arduino? Pochwal się tym!
FunkyMonk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 12 cze 2014, 16:17

REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: FunkyMonk » 12 cze 2014, 16:21

Witam,
chciałbym stworzyć regulator temperatury PID lub dwupołożeniowy do sterowania temperaturą cieczy w jakimś zbiorniku. Czy ktoś miał już styczność z tego typu projektem na Arduino? Jeżeli tak to bardzo proszę o mały tutorial.
Pozdrawiam serdecznie!

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


kuba0.0
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 30 lis 2013, 13:54

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: kuba0.0 » 12 cze 2014, 19:54

Robiłem podobne cudo ale bez histerezy tylko sterowanie on/off
jak co mogę podać kod
FunkyMonk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 12 cze 2014, 16:17

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: FunkyMonk » 12 cze 2014, 23:03

Byłbym wdzięczny gdybyś podał kod i krótki opis co z czym podłączyłeś ze względu na tym, że dopiero zaczynam się bawić w programowanie w Arduino i to będzie mój pierwszy poważniejszy projekt.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: cube » 12 cze 2014, 23:59

Jeśli ktoś Ci poda gotowy kod i powie co jak podłączyć, to na pewno nie będzie Twój projekt...
Nie duplikuj tematów.
FunkyMonk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 12 cze 2014, 16:17

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: FunkyMonk » 13 cze 2014, 07:32

cube słuszna uwaga tylko zależy mi na tym żeby w miarę szybko to ogarnąć tym bardziej, że to są praktycznie moje pierwsze kroki. Gdybym sam od podstaw miał zrobić taki projekt to bym tego nigdy nie zrobił. Jak poznam podstawy majsterkowania przy Arduino na podstawie projektu, na którym mi zależy to uważam, że później mi będzie dużo łatwiej.

Oczywiście możesz odpić piłeczkę i powiedzieć, że regulator temperatury to jest za trudna rzecz jak na początek ale to wciąż spowoduje, że będę stał w miejscu kiedy ja chce to zrobić i się ruszyć do przodu.
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stiven » 13 cze 2014, 08:34

Zobacz jak wyglądają inne tematy w dziale projekty. Powinieneś od początku napisać w innym dziale
FunkyMonk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 12 cze 2014, 16:17

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: FunkyMonk » 13 cze 2014, 13:11

wiem wiem... zorientowałem się po tym jak napisałem tutaj już temat. Chciałem stworzyć ponowny temat w dziale "jak to zrobić" a następnie ten usunąć ale nie wiem czmu nie dało się już tego usunąć a temat, który stworzyłem w dziale "jak to zrobić został usunięty przez administracje.

Czy na prawdę musimy się rozwodzić gdzie co napisałem czy powinienem w ogóle prosić kogoś żeby mi wytłumaczył jak to zrobić zamiast po prostu mi pomoc? Co to jest za forum skoro stworzyłem temat żeby się czegoś dowiedzieć a jak na razie widzę same odpowiedzi poza jedną, że zrobiłem coś źle. Gdybyście mieli tutaj trochę oleju w głowie to zdalibyście sobie sprawę z tego, że zamiast pisać, że to jest źle bo powinienem to sam zrobić to jest źle bo nie w tym dziale, to moglibyście odpisać na pytanie, które postawiłem na samej górze, czyli jak stworzyć ten regulator, a ten temat byłby już dawno zamknięty......

Ma ktoś może jeszcze jakieś beznadziejne uwagi czy możemy w końcu przejść do setna sprawy?
kuba0.0
Młodszy majsterkowicz
Posty: 32
Rejestracja: 30 lis 2013, 13:54

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: kuba0.0 » 13 cze 2014, 21:32

Kod nie jest w 100% mój , przerobiłem go trochę
wiem że nie jest doskonały ale działa poprawnie :)

Kod: Zaznacz cały

#include <SPI.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <LiquidCrystal.h>

LiquidCrystal lcd(6, 5, 4, 3, 2, 1); // piny lcd
int sensorPin = A3; // potencjimetr który reguluje temperaturę podpięty do analog 3
int sensorValue = 0;
int setTemp = 0; 
int SSRHPin = 9; // wyjście którym będziemy sterować
float currentTemp = 0;


#define ONE_WIRE_BUS 12

OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
DeviceAddress insideThermometer = {0x28, 0x2B, 0x13, 0x2E, 0x05, 0x00, 0x00, 0x32 }; //adres czujnika ds180b

void setup(void)
{
  

sensors.begin();

sensors.setResolution(insideThermometer, 10);


pinMode(SSRHPin, OUTPUT);
digitalWrite(SSRHPin, LOW);
digitalWrite(ledPin, HIGH);
 
lcd.begin(16,2); 
lcd.clear(); 
}

void printTemperature(DeviceAddress deviceAddress)
{sensors.requestTemperatures();
  float tempC = sensors.getTempC(deviceAddress);
    if (tempC == -127.00) {
    lcd.print("ERROR");
} 
else {
  currentTemp = (tempC);
  lcd.print(currentTemp);

}
}

void loop(void){
  delay(850);
  sensorValue = analogRead(sensorPin); 
  setTemp = sensorValue / 10.24;
  lcd.clear();
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print("Temperatura");
lcd.setCursor(0,1);
lcd.print("Nastawa:");  
  
lcd.setCursor(11,0);
printTemperature(insideThermometer);
lcd.print(" ");
lcd.setCursor(10,1);
lcd.print(setTemp);

int val = 0;
if (val == 0&&(currentTemp < setTemp));  // warunek załączenia wyjścia
  {
    
    digitalWrite(SSRHPin, HIGH);
    lcd.setCursor(13,1);
    lcd.print("/ON");
  }

  if (val == 0&&(currentTemp > setTemp))
    {
    digitalWrite(SSRHPin, LOW);
    lcd.setCursor(13,1);
    lcd.print("   ");
  }
}
[/quote]
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: cube » 13 cze 2014, 23:15

FunkyMonk pisze:wiem wiem... zorientowałem się po tym jak napisałem tutaj już temat. Chciałem stworzyć ponowny temat w dziale "jak to zrobić" a następnie ten usunąć ale nie wiem czmu nie dało się już tego usunąć a temat, który stworzyłem w dziale "jak to zrobić został usunięty przez administracje.

Czy na prawdę musimy się rozwodzić gdzie co napisałem czy powinienem w ogóle prosić kogoś żeby mi wytłumaczył jak to zrobić zamiast po prostu mi pomoc? Co to jest za forum skoro stworzyłem temat żeby się czegoś dowiedzieć a jak na razie widzę same odpowiedzi poza jedną, że zrobiłem coś źle. Gdybyście mieli tutaj trochę oleju w głowie to zdalibyście sobie sprawę z tego, że zamiast pisać, że to jest źle bo powinienem to sam zrobić to jest źle bo nie w tym dziale, to moglibyście odpisać na pytanie, które postawiłem na samej górze, czyli jak stworzyć ten regulator, a ten temat byłby już dawno zamknięty......

Ma ktoś może jeszcze jakieś beznadziejne uwagi czy możemy w końcu przejść do setna sprawy?
Oj oj, fochów tu nie lubimy. Zauważyłeś, że jeśli ktoś pokazuje choćby fragment swojego kodu, to użytkownicy starają się mu pomóc? Widać wtedy że dana osoba chce coś ZROBIĆ a nie DOSTAĆ. Bo po co się męczyć odpowiadając na pytanie jakiegoś anonima, skoro później nawet "dziękuję" się nie usłyszy?
Przy okazji, szacuję że tematyka regulatora temperatury to trzecia pod względem popularności tematyka zabawy z arduino. Pierwsza to ledy a druga to odczyt temperatury za pomocą DS18D20...
FunkyMonk
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 12 cze 2014, 16:17

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: FunkyMonk » 13 cze 2014, 23:43

Wielkie dzięki Kuba, masz u mnie piwo :) zabieram się teraz do przeanalizowania tego kodu i spróbuje coś ogarnąć :)

A co do Pana moderatora to nie chce mi się ciągnąć tej donikąd nie prowadzącej rozmowy aczkolwiek zastanawia mnie jedno, po co masz moderatora skoro zamiast pomagać ludziom to bawisz się w szacowanie jakiś bzdur lub w sędziego... Dla dobra tego forum polecam raczej wstrzemięźliwość w odpowiedziach tego typu

Tak czy siak jeszcze raz dziękuje Kuba!!
przemek-maly
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2015, 12:57

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: przemek-maly » 22 mar 2015, 13:32

Witam
Jestem nowym forumowiczem.
Nigdy nie pisałem ale barczo często zaglądam na majsterkowo.
Prosze o pomoc w przerobieniu tego kodu aby obsługiwał lcd nokia i czujnik DS18B20.
Próbowałem coś z tego zrobić ale to jakby piekarzowi kazać pompę wtryskową regenerować :-)



#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <LCD5110_Graph.h>

LCD5110 lcd(3,4,5,6,7); // piny lcd
int sensorPin = A3; // potencjimetr który reguluje temperaturę podpięty do analog 3
int sensorValue = 0;
int setTemp = 0;
int SSRHPin = 9; // wyjście którym będziemy sterować
float currentTemp = 0;


#define ONE_WIRE_BUS 12

OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
DeviceAddress insideThermometer = {0x28, 0x2B, 0x13, 0x2E, 0x05, 0x00, 0x00, 0x32 }; //adres czujnika ds180b

void setup(void)
{


sensors.begin();

sensors.setResolution(insideThermometer, 10);


pinMode(SSRHPin, OUTPUT);
digitalWrite(SSRHPin, LOW);
digitalWrite(ledPin, HIGH);

lcd.begin();
lcd.clear();
}

lcd.printTemperature(DeviceAddress deviceAddress)
{sensors.requestTemperatures();
float tempC = sensors.getTempC(deviceAddress);
if (tempC == -127.00) {
lcd.print("ERROR");
}
else {
currentTemp = (tempC);
lcd.print(currentTemp);

}
}

void loop(void){
delay(850);
sensorValue = analogRead(sensorPin);
setTemp = sensorValue / 10.24;
lcd.clear();
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print("Temperatura");
lcd.setCursor(0,1);
lcd.print("Nastawa:");

lcd.setCursor(11,0);
printTemperature(insideThermometer);
lcd.print(" ");
lcd.setCursor(10,1);
lcd.print(setTemp);

int val = 0;
if (val == 0&&(currentTemp < setTemp)); // warunek załączenia wyjścia
{

digitalWrite(SSRHPin, HIGH);
lcd.setCursor(13,1);
lcd.print("/ON");
}

if (val == 0&&(currentTemp > setTemp))
{
digitalWrite(SSRHPin, LOW);
lcd.setCursor(13,1);
lcd.print(" ");
}
}
sztapl
Majsterkowicz
Posty: 117
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:01
Lokalizacja: Limerick

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: sztapl » 24 mar 2015, 19:47

cube z tym ds18b20 to ja też się podpinam . Za żadną cholerę nie mogę zmusić tego czujnika do działania, mam wgraną bibliotekę onewire i ds18b20. Żaden program mi nie działa. wszystko się normalnie kompiluje i ładuje do arduino ale nic nie działa nawet przykładowe programy nie działają. Ręce mi już opadają. Ma ktoś jakiś link do jakiegoś tutka który działa? Cokolwiek gdzie mogę sobie poczytać i się doedukować?
indianin
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 3 cze 2016, 01:09

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: indianin » 3 cze 2016, 01:46

Dzień dobry
Na wstępie przepraszam za odgrzewanie starego kotleta.
Pracuję nad sterownikiem do lodówki. Ma utrzymywać zadaną temperaturę fermentacji piwa.
Zrobiony jest na bazie czujnika temperatury DS18B20, wyświetlacza od nokii 5110, przekaźnika i arduino UNO.
Kod powstał na bazie kilku różnych m.in. tego wrzuconego przez kuba0.0
Na pewno nie jest super zrobiony i jest w nim groch z kapustą, ale działa.
Mam tylko jeden problem. Mianowicie przekaźnik w momencie gdy jest wyłączony, "cyka" z częstotliwością odświeżania. Gdy jest włączony nie ma tego problemu.
Jak mogę temu zaradzić? Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Wklejam kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdlib.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <LCD5110_Graph.h>

#define ONE_WIRE_BUS 7

LCD5110 lcd(8,9,10,12,11); //clk,din,dc,rst,ce

extern unsigned char SmallFont[];


int sensorPin = A3; // potencjometr który reguluje temperaturę podpięty do analog 3
int sensorValue = 0;
int setTemp = 0;
int PRZEkaz = 6; // wyjście którym będziemy sterować
float currentTemp = 0;

char temperatureF[6]; //  - "dtostrf"
char nastawa[16];  //  - "itoa"


OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);

DallasTemperature sensors(&oneWire);
DeviceAddress insideThermometer = {0x28, 0xEF, 0x22, 0x01, 0x00, 0x00, 0x80, 0x6B }; //adres czujnika ds180b


float tempC = 0;
float tempF = 0;

void setup(void)
{
  
  lcd.InitLCD();
  lcd.setFont(SmallFont);
  sensors.begin();
  sensors.setResolution(insideThermometer, 10);
  pinMode(PRZEkaz, OUTPUT);
  digitalWrite(PRZEkaz, LOW);
}

void loop(void){
delay(2000);   //opoznienie 
sensorValue = analogRead(sensorPin); //odczyt nastawy
  setTemp = sensorValue / 10.24; //od 0 do 99

currentTemp = (tempC); 
  
  lcd.clrScr();
  
//  Serial.begin(9600);
//  Serial.println(setTemp);
//  Serial.println(currentTemp);
//  Serial.println(temperatureF);
//  Serial.println(tempC);
//  Serial.println(nastawa);
  
  itoa(setTemp,nastawa,10); //zamiana int na char
  
  sensors.requestTemperatures();
  
  tempC = sensors.getTempCByIndex(0);
  tempF = sensors.toFahrenheit(tempC);
  
  convertToString(tempF);
  
  convertToString(tempC);  //Uncomment this for degrees Celsius

  lcd.print("Temp.",0,0);
  lcd.print(temperatureF,45,0);
  lcd.print("setT.",0,15); 
  lcd.print(nastawa,45,15);

int val = 0;
if (val == 0&&(currentTemp > setTemp));  // warunek załączenia wyjścia
  {
   
    digitalWrite(PRZEkaz, HIGH);
    
    lcd.print("chlodzenie ON",CENTER,30);
  }

  if (val == 0&&(currentTemp < setTemp))
    {
    digitalWrite(PRZEkaz, LOW);
    
    lcd.print("chlodzenie OFF",CENTER,30);
  }
  
  lcd.update();  
  
}

void convertToString(float number)
{
   dtostrf(number, 3, 1, temperatureF); //zmiana int na char 
}


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1261
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: Marhef » 3 cze 2016, 08:20

W linijce:

Kod: Zaznacz cały

if (val == 0&&(currentTemp > setTemp));  // warunek załączenia wyjścia
masz średnik, którego nie powinno być. Dlatego przekaźnik jest włączany przy każdym obiegu pętli. A jeżeli temperatura jest niższa od zadanej, w kolejnym kroku (kolejna instrukcja warunkowa) przekaźnik jest wyłączany
indianin
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 3 cze 2016, 01:09

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: indianin » 3 cze 2016, 22:11

Marhef dzięki wielkie za pomoc.
Teraz śmiga jak powinno :)
stuf
Młodszy majsterkowicz
Posty: 36
Rejestracja: 28 cze 2016, 16:24

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stuf » 5 lip 2016, 16:01

Krapi pisze:
nawet przykładowe programy nie działają
bo te termometry mają własne adresy - pewnie w tym tkwi problem, że ich nie zmieniasz lub niewłaściwie odczytujesz
masz tutaj prosty kod, który napisałem kiedyś do testów 3 termometrów bez względu jaki mają adres (zamiast wyświetlać na LCD możesz użyć też Seriala) co prawda na innej bibliotece (zamiast wspomnianej ds18b20 jest Dallas Temperature), ale ja wychodzę z założenia, że skoro coś działa jak chcę, to nie mam potrzeby używania innych ;)
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <LiquidCrystal.h>

#define ONE_WIRE_BUS 8
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
LiquidCrystal lcd(7, 6, 5, 4, 3, 2);

void setup(void)
{
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.setCursor(0,0);
  sensors.begin();
}
void loop(void)
{
  sensors.requestTemperatures();
  delay(500);
  lcd.setCursor(0,0);
  lcd.print("1:");
  lcd.print(sensors.getTempCByIndex(0));
  lcd.setCursor(9,0);
  lcd.print("2:");
  lcd.print(sensors.getTempCByIndex(1));
  lcd.setCursor(4,1);
  lcd.print("3:");
  lcd.print(sensors.getTempCByIndex(2));
}
przy tym programie musi wyświetlać temperaturę, choćby nie wiem co ;)
Przepraszam za odgrzewanie.. podczepie się !

Właśnie ostatnio miałem podobny problem ale wiedziałem że trzeba znać adres..
Gapie się jak sroka w powyższy kod i moje pytanie brzmi gdzie tu jest choćby skrawek określający adres czujnika..
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: macin » 5 lip 2016, 16:14

W tym przykładzie użyto indeksowania czujników po adresie.
...sensors.getTempCByIndex(2) zamiast dwójki podstawisz indeks czujnika zaczynając od zera.
stuf
Młodszy majsterkowicz
Posty: 36
Rejestracja: 28 cze 2016, 16:24

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stuf » 5 lip 2016, 18:54

Sorki ale kompetnie nie rozumiem..
Gdzie jest adres tego typu: 0x28, 0xEF, 0x22, 0x01, 0x00, 0x00, 0x80, 0x6B ?
Można by to jaśniej poprosić ?
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: ethanak » 5 lip 2016, 19:01

Zerknij sobie na artykuł z głównej strony majsterkowa o ekspresie do płytek - tam masz kawałek kodu który powinien Ci to wyjaśnić (wprawdzie dla jednego termometru ale to tylko upraszcza sprawę).
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
stuf
Młodszy majsterkowicz
Posty: 36
Rejestracja: 28 cze 2016, 16:24

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stuf » 5 lip 2016, 19:11

Niestety - czuję się jak półtora debilka.. nie zrozumialem skąd ten adres ? :(
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stiven » 5 lip 2016, 19:45

Krapi pisze:te termometry mają własne adresy - pewnie w tym tkwi problem, że ich nie zmieniasz lub niewłaściwie odczytujesz
Krapi pisze:masz tutaj prosty kod, który napisałem kiedyś do testów 3 termometrów bez względu jaki mają adres
Biblioteka umożliwia również odczyt z tych czujników bez używania ich adresów i ten program od Krapiego własnie pokazuje jak to zrobić. Wtedy do odczytu temperatury używa się funkcji sensors.getTempCByIndex(), w nawiasy wpisuje się numer kolejnego czujnika (liczone od 0). Nie wiem na jakiej zasadzie jest przypisywany indeks do danego czujnika. Jak będziesz miał na przykład na stałe połączone 3 czujniki, to zawsze każdy będzie miał ten sam indeks, to w trakcie pisania programu można się zorientować który, to który.

Jak odczytuje się temperaturę po konkretnym adresie czujnika, to robi się to funkcją sensors.getTempC(deviceAddress). Krapi pisał komuś, komu nie działa odczyt z tego czujnika, że może używa złego adresu i dał przykład programu, w którym nie trzeba używać adresów.

A żeby sprawdzić jaki ma adres Twój czujnik, to w przykładach tej biblioteki DallasTemperature.h jest do tego program, nazywa się Tester.
stuf
Młodszy majsterkowicz
Posty: 36
Rejestracja: 28 cze 2016, 16:24

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stuf » 5 lip 2016, 20:02

stiven pisze:...Nie wiem na jakiej zasadzie jest przypisywany indeks do danego czujnika..
Trafiłeś w sedno.. Właśnie tego nie wiem.. Imo adres powinnien być przypisany do indexu..
Awatar użytkownika
macin
Majsterkowicz
Posty: 190
Rejestracja: 1 lip 2012, 11:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: macin » 5 lip 2016, 20:05

stiven pisze:...Nie wiem na jakiej zasadzie jest przypisywany indeks do danego czujnika...
Z tego co mi wiadomo odczytuje od najmniejszego adresu do największego i dlatego zawsze są w tej samej kolejności.
stiven
Złota rączka
Posty: 1644
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stiven » 5 lip 2016, 20:12

stuf pisze:Imo adres powinnien być przypisany do indexu..
Będzie pewnie tak jak napisał macin. Adres nie może być jakoś na sztywno przypisany do indeksu, bo ten indeks jest tworzony na nowo za każdym uruchomieniem programu. Jeśli będziesz miał zawsze te same czujniki, to te indeksy będą te same. Jak będziesz miał 3 czujniki, o indeksach 0, 1, 2 i jak odłączysz ten o indeksie 1, to tamte 2 (po zresetowaniu programu) będą miały indeksy 0 i 1, a nie 0 i 2.
stuf
Młodszy majsterkowicz
Posty: 36
Rejestracja: 28 cze 2016, 16:24

Re: REGULATOR TEMPERATURY

Post autor: stuf » 5 lip 2016, 20:37

macin pisze:
stiven pisze:...Nie wiem na jakiej zasadzie jest przypisywany indeks do danego czujnika...
Z tego co mi wiadomo odczytuje od najmniejszego adresu do największego i dlatego zawsze są w tej samej kolejności.
I to mi nasuwa pytanie co to za system liczbowy: 0x28, 0xEF, 0x22, 0x01, 0x00, 0x00, 0x80, 0x6B ?? Czy da się to jakoś na ludzki przetłumaczyć ? ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: