Komunikacja z arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 21 cze 2013, 11:10

Mam pytanie odnośnie komunikacji z arduino. Czy da się sterować arduino klawiaturą, ale nie tak że wpisuje znkaki i wciskam send w "serial monitor" czyli za pomocą komendy "serial". Tylko tak żeby arduino odpytywało co chwilę klawiatuę i sprawdzało czy nic nie wcisłem, np za pomocą strzałek ??

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Janus
Majsterkowicz
Posty: 110
Rejestracja: 3 gru 2012, 07:48
Lokalizacja: Mikołów

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: Janus » 21 cze 2013, 12:27

adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 21 cze 2013, 12:55

Ale mi chodzi żeby korzystać z klawiatury wbudowanej w laptopie.
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: Jedrek » 21 cze 2013, 12:59

Też się da - wyrywasz klawiaturę z laptopa, podpinasz, wkładasz z powrotem, i jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze, to działa.
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 21 cze 2013, 13:38

No ale na serio, nie ma jakiejś biblioteki która by automatycznie odczytywała klawiaturę ??
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: cube » 21 cze 2013, 13:45

Musisz napisać program działający na komputerze, pobierający wartość przycisków i wysyłający ją za pomocą seriala do arduino. Może być C, może być Python, może być Processing. Ja używam ostatniego.
http://processing.org/
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 21 cze 2013, 14:08

Oki dzięki za pomoc.
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 23 cze 2013, 13:30

No więc, Cube szukałem jak to zrobić i nie mogę zacząć, mógłbyś mi podać namiary jak się za to zabrać ? Mogą być strony obcojęzyczne.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: cube » 23 cze 2013, 15:59

http://processing.org/reference/keyPressed_.html
http://processing.org/reference/librari ... rite_.html
a tu masz moje zastosowanie wysyłania czegoś tam, po serialu, z processinga do arduino: http://majsterkowo.pl/skaner-3d-oparty- ... rocessing/ musisz sobie jedynie rorobić wychwytywanie klawiszy zamiast wysyłania na sztywno określonego znaku.
adi1525
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 11:07

Re: Komunikacja z arduino

Post autor: adi1525 » 26 cze 2013, 19:03

Udało się i to w bardzo prosty sposób. Użyłem programu CoolTerm, który nie potrzebuje potwierdzenia wysłania danych.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: