Arduino NANO z ebay'a

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 16 wrz 2013, 18:35

Witam po raz kolejny wszystkich.
Z racji potrzeby drugiego ardka zakupiłem na zagranicznym serwisie aukcyjnym klon arduino nano v3.0. Wszystko pięknie ładnie gdyby nie fakt ,że nie mogę nic na niego wgrać. Podczas próby wgrania przykładu BLINK występuje komunikat :
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
W Arduino IDE wybrałem płytke ARDUINO NANO ATmega 328. CO ciekawe w ardku miga bardzo szybko dioda LED.

W czym tkwić może problem ?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 09:43 przez zelek93, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1238
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: Marhef » 16 wrz 2013, 20:31

Jeśli kupiłeś klon arduino UNO, to w IDE wybierz ARDUINO UNO.
I najlepiej ściągnij najnowszą wersję Arduino IDE
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 16 wrz 2013, 20:41

Kupiłem klon płytyki NANO w wersji 3.0 ponoć w 100% kompatybilnej z oryginałem. Podłaczyłem zainstalowałem sterowniki FTDI ze strony. W arduino ustawiłem NANO ATmega 328 i odpowiedni port COM. Nadal nie działa, nie wiem czy to poprawne zachowanie ale dioda L miga ciągle pulsując jak by BLINK, Przy próbie wgrania diod RX i TX nie mrugają co dziwne. A pełen komunikat wygląda tak
avrdude: Version 5.11, compiled on Sep 2 2011 at 19:38:36
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean,
Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Program Files\Arduino\hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf"

Using Port : \\.\COM4
Using Programmer : arduino
Overriding Baud Rate : 115200
avrdude: Send: 0 [30] [20]
avrdude: Send: 0 [30] [20]
avrdude: Send: 0 [30] [20]
avrdude: Recv:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Ktoś ma jakieś sugestie ?:>
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1238
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: Marhef » 16 wrz 2013, 20:44

Instalowałeś tak, jak jest w tym linku?
http://majsterkowo.pl/od-czego-zaczac-zabawe-z-arduino/
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 16 wrz 2013, 20:47

Hmm, środowisko używam również z arduino UNO oryginalnym i myślę ,że jest poprawnie zainstalowane :)
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 18 wrz 2013, 10:10

Rozumiem ,że innej pomocy nie dostanę ?:)
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 19 wrz 2013, 03:14

Witam ktoś orientuje się czy da rade wgrać jakiś program z pomocą portu ICSP z pomocą innego arduino? Może dało by rade ominąć FTDI. Czy to raczej nie wykonalne ?:)
czaja000
Majsterkowicz
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2012, 21:29

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: czaja000 » 21 lut 2014, 13:25

Zelek rozwiązałeś problem, wczoraj dostalem to arduino i mam ten sam problem..
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: wojtekizk » 21 lut 2014, 14:11

Witam...
koledzy zelek93 i czaja000 - proszę uruchomić Menadżer Urządzeń ->Porty (Com i LPT) a następnie wpiąć w wasze NANO V3 kabelek. W oknie portów powinniście zobaczyć nowy port ( oraz w IDE Arduino w Narzędziach także).
Jeśli tak nie jest to:
- niewłaściwe lub uszkodzone sterowniki - 20% przypadków
- niewłaściwy kabelek USB ( marnej jakości, bez filtra lub po prostu za długi) 60% przypadków !!!
- mało wydajny (lub już obciążony czymś innym) port USB w laptopie - 10%
- uszkodzony bootloader w NANO - 10%
Pozdrawiam
ps. często jest także tak, że nasi koledzy wybierają z Narzędzi jeden z już dostępnych portów ( niewłaściwy) i Arduino wywala komunikat o załadowaniu programu... ale nie do końca, bo także z errorem ,w którym mamy ciąg "stk500 .... ble, ble, ble ". To oznacza z grubsza, że jednak nie poszło OK.
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 23 lut 2014, 02:36

Cześć,

w moim przypadku był to chyba uszkodzony bootloader, sprzedający wysłał mi na własny koszt drugą sztukę tak więc nie wiem co było uszkodzone.

Pozdrawiam
zelek93
Majsterkowicz
Posty: 96
Rejestracja: 27 sie 2013, 02:01

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: zelek93 » 23 lut 2014, 15:46

Cześć,
mam kolejny problem z arduino nano tym razem z wersją 4.0 . Chodziło wszystko wporządku wgrany był program do sterowania serw. Chciałem podłączyć i wgrać zmodyfikowany kod a windows nie rozpoznaje urządzenia. Identyfikator błędu to kod 43. Program który był uprzednio wgrany działa i arduino jest wstanie go wykonywać. Nie wiem co mogło się stać? Sterownik FTDI się posypał? Sterowniki wgrałem jeszcze raz. Słyszałem ,że arduino można wprowadzić w jakiś inny tryb, ktoś mi powie coś więcej ? Jak sobie z tym problemem poradzić

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino NANO z ebay'a

Post autor: wojtekizk » 24 lut 2014, 07:32

Zelek to co poniżej wysłałem Ci także na pocztę :-)
Witam
Właśnie wersja V4 z tego co widzę w necie jest niestety zupełnie inna niż V3. Nie ma tu już FT232 i procka 328, lub 168. Jest natomiast Atmega32U4, czyli NANO V4 jest zbudowane tak jak Leonardo... niestety.
Dokładnie wersja Dreamer NANO V4. To jakiś klon chyba jest, niestety. Sprawdź u siebie dokładnie co masz. Wersja z U4 ma już tylko jeden scalak, nie licząc stabilizatora naturalnie. Poprzednie miały 2 po obu stronach płytki.

Jesli masz 32U4 to na 99% masz uwalony bootloader - co skutkuje natychmiastowym brakiem komunikacji z kompem, bo właśnie bootloader odpowiada programowo za emulację portu USB ( nie sprzętowo jak to było we wcześniejszych wersjach). Oględnie rzecz ujmując 32U4 sprzętowo ma już wbudowane takie jakby FT, nie wnikając w szczegóły :-)
Musisz na nowo wgrać sobie bootloader niestety. I wtedy się okaże, bo być może mogłeś także uszkodzić sobie moduł.
Skąd wziąć bootloader - hmmm. pojęcia nie mam. Ale w opisie producent cały czas porównuje go z Leonardo, więc jeśli procki i kwarce są takie same, to sądzę że i bootloader też będzie taki sam.
Ja takie nowości kupuję zawsze podwójnie ( ost. 2 x Leonardo) i także padł mi jeden z nich...( nawiasem mówiac oryginalnie był skopany)...ale mając drugi nie było problemu z wgraniem go :-). Popytaj na forum może ktoś ma takie NANO i mógłby przesłać Ci bootloader. Jeśli nie to w którymś z moich (np. w "Arduino spalone") postów znajdziesz bootloader pod Leonardo i instrukcję jak go wgrać. Powinien zaskoczyć. Bootloader od NANO V3 odpada z podanych na początku postu przyczyn :-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: