Pomiar powierzchnii

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
mariuszwol5
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 16 lis 2013, 19:53

Pomiar powierzchnii

Post autor: mariuszwol5 » 16 lis 2013, 20:05

Witam,

Chciałbym zbudować na podstawie arduino hektaromierz (chciałbym aby koszt był niższy niż urządzeń dostępnych na allegro). Czy ktoś może zbudował lub zamierzał zbudować takie urządzenie i z jakim skutkiem? Pozdrawiam

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Pomiar powierzchnii

Post autor: cube » 17 lis 2013, 16:03

Jeśli ma być to urządzenie sprzężone z maszyną rolniczą, to zrobić to jak pisze MrLawrence. Czujnik do zliczania impulsów z koła, analogicznie jak w licznikach rowerowych. Czujnik może być magnetyczny - hallotron; lub optyczny - szczelinowy.
Do samego mierzenia powierzchni teraz wykorzystuje się już gps. Geoportal też chyba ma jakieś narzędzia do oceny powierzchni i obwodu.
mariuszwol5
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 16 lis 2013, 19:53

Re: Pomiar powierzchnii

Post autor: mariuszwol5 » 18 lis 2013, 00:41

Chcialbym jednak wykorzystac arduino ktore na podstawie sygnalow z czujnika oraz wpisanej wartosci przez kombajniste obliczalo by powierzchnie skoszonego terenu. Ktos moze tworzyl podobny argolytrm ?
cronoseek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 25 lis 2013, 18:42

Re: Pomiar powierzchnii

Post autor: cronoseek » 26 lis 2013, 13:58

A co z nawrotami? Przydał by się czujnik który uruchamia zliczanie powierzchni w określonych warunkach, np.: stycznik przy lewarku
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: