Termostat + potencjometr

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: cube » 18 lis 2013, 18:19

Wyświetlacz 16x2 na sterowniku HD44780 ma swój bufor, tablicę znaków, w którym zapisane są bitowe wartości znaku. Można też dodać 8 swoich znaków, ale prawie na 100% twój wyświetlacz też posiada znak stopnia. Na jednej z tablic znaków w google, symbol ten znajduje się pod bitami 11011111 (prawy, dolny róg) link
Spróbuj, może zadziała coś takiego; zamiast lcd.print("*C"), zapisać coś takiego: lcd.print(11011111, BIN)
Jaki masz problem z mapowaniem?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: cube » 18 lis 2013, 22:37

Nie wiem czy może być tyle razy użyte else jeśli testujesz jedną zmienną?
Może zapisz to trochę inaczej:

Kod: Zaznacz cały

digitalWrite(LEDR, LOW);
digitalWrite(LEDG, LOW);
digitalWrite(LEDW, LOW);


if(outputValue > 3 && outputValue <=6){
digitalWrite(LEDR, HIGH);
}
if(outputValue > 6 && outputValue <=9){
digitalWrite(LEDR, HIGH);
digitalWrite(LEDG, HIGH);
if(outputValue > 9){
digitalWrite(LEDR, HIGH);
digitalWrite(LEDG, HIGH);
digitalWrite(LEDW, HIGH);
}
else {return 0;)
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: Jedrek » 18 lis 2013, 22:51

MrLewerence pisze:Wykombinowałem takie coś...
const int Potencjometr = A0;
const int LEDR = 9;
const int LEDG = 8;
const int LEDW = 7;

(...)
Zamiast const int'owania, z#define'uj te same rzeczy - będzie szybsze i będzie zajmowało mniej miejsca (o ile nie jedziesz tego agresywnym Os'em i/lub Ofast'em), a poza tym - preprocessor po coś w C jest, prawda?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: Maxik » 19 lis 2013, 00:17

Nie ma szans aby zamiana z const int na #define powodowała jakikolwiek problem. Przy #define a b preprocesor kompilatora bezmyślnie zamienia a na b.
#define pindioda 2 zamiast const int + pinMode()
Z tego wnioskuję, że przy #define nie wywoływałeś pinMode() i to mogło być przyczyną.
Awatar użytkownika
Jedrek
Majsterkowicz
Posty: 60
Rejestracja: 19 kwie 2013, 21:05

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: Jedrek » 19 lis 2013, 11:22

Wyświetlenie znaku 223? To nie takie trudne...
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Termostat + potencjometr

Post autor: rafalzaq » 19 lis 2013, 21:57

Większość rzeczy nie jest trudna jak już się wie jak to zrobić. Tylko czasem jest problem żeby się dowiedzieć.
Zawsze możesz zapisać liczbę w postaci bitów zamiast konwertować ją do formatu dziesiętnego. Tutaj przykład http://arduino.cc/en/Reference/Byte
B11011111 i powinno działać.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: