Magiczne pudelko - jak zrobic?

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 18 lis 2013, 21:09

Czesc

Jak to zrobic ?
http://www.youtube.com/watch?v=0O4T2E41YI8

To na silniku krokowym czy jakis silownik ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Maxik » 18 lis 2013, 21:41

Raczej zwykły serwomechanizm. Popularna nazwa angielska to "useless machine" lub "the most useless machine", poszukaj takich haseł, a na pewno znajdziesz schemat/instrukcję wykonania.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: v-cu » 19 lis 2013, 17:04

Ja takie coś zrobiłem. To się nazywa bezużyteczne pudełko. Jest to na serwie. Jeśli chcesz schemat to pisz.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 19 lis 2013, 21:12

prosze o schemat
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: v-cu » 20 lis 2013, 21:41

Prosze bardzo.
FFMTE9PG4PBXDP0.gif
F1K489RG4DALS8J.LARGE.jpg
PS
To są dwa te same schematy. wybierz ten który ci będzie łatwiej odczytać.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 20 lis 2013, 23:07

[quote=\"v-cu\"]Ja takie coś zrobiłem. To się nazywa bezużyteczne pudełko. Jest to na serwie. Jeśli chcesz schemat to pisz.[/quote]

takie serwo bedzie ok ?
http://allegro.pl/serwo-towerpro-sg90-t ... 68176.html

ja chce to zrobic na arduino uno.
rozumiem ze spokojnie bede mogl tym serwem sterowac z microprocka za pomoca programu
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: rafalzaq » 20 lis 2013, 23:37

Jeśli użyjesz arduino to możesz zrobić to na przerwaniach. Wykrywasz zbocze narastające, które powstanie po zmianie pozycji przełącznika. Wtedy ustawiasz pozycję dla serwa (żeby przełączyło wihajster). Druga zmiana pozycji spowoduje powstanie zbocza opadającego. Po wykryciu tego zbocza ustawiasz pozycję początkową serwa.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 2 gru 2013, 23:46

Czesc
Mam banalny problem.

Podlaczylem przelacznik taki:
http://www.bro.net.pl/Obrazki/D8F6C890- ... 000E0.JPEG

Soft taki:

int przelacznik1 = 8;
int przelacznik2 = 9;

int przelacznik1_val = 0;
int przelacznik2_val = 0;

void setup()
{
Serial.begin(9600);
pinMode(przelacznik1, INPUT);
pinMode(przelacznik2, INPUT);
}

void loop()
{

przelacznik1_val = digitalRead(przelacznik1);
przelacznik2_val = digitalRead(przelacznik2);
Serial.print("p1: ");
Serial.println(przelacznik1_val);
Serial.print("p2: ");
Serial.println(przelacznik2_val);
Serial.println("");
delay(500);

}


i momo przelaczenia przelacznika wartosci sa zle.
FiFi_ino
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 15 paź 2013, 15:24

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: FiFi_ino » 3 gru 2013, 00:16

A w jaki sposób podłączyłeś ten przełącznik ??
Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: wojtekizk » 3 gru 2013, 07:33

cz... hmm... jeżeli switche zwierają do masy to w setupie brakuje podciągania spodni do + :-)
(zamiast INPUT użyj INPUT_PULLUP)
Jeżeli switch łączy z plusem to do pinów podepnij rezystory do masy jak w opisie:
http://arduino.cc/en/Tutorial/Button
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 4 gru 2013, 00:20

wojtekizk pisze:cz... hmm... jeżeli switche zwierają do masy to w setupie brakuje podciągania spodni do + :-)
(zamiast INPUT użyj INPUT_PULLUP)
Jeżeli switch łączy z plusem to do pinów podepnij rezystory do masy jak w opisie:
http://arduino.cc/en/Tutorial/Button
dziekuje, wersja z rezystorem dziala
zmontowalem wszystko i okazalo sie ze serwo za malo mocy ma i nie moze przelaczyc przelacznika :)
musze kupic nowe silniejsze.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: donau » 4 gru 2013, 01:05

No kolego.. takie cos to sie pierw sprawdza potem montuje:P
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: v-cu » 4 gru 2013, 16:56

Pseudo pisze:
wojtekizk pisze:cz... hmm... jeżeli switche zwierają do masy to w setupie brakuje podciągania spodni do + :-)
(zamiast INPUT użyj INPUT_PULLUP)
Jeżeli switch łączy z plusem to do pinów podepnij rezystory do masy jak w opisie:
http://arduino.cc/en/Tutorial/Button
dziekuje, wersja z rezystorem dziala
zmontowalem wszystko i okazalo sie ze serwo za malo mocy ma i nie moze przelaczyc przelacznika :)
musze kupic nowe silniejsze.
A jakim napięciem zasilasz servo ? z arduino - 5V ? jeśli tak to nawet mocniejsze servo ci nie przełączy wajhy. Daj 7.2-7.4V to wtedy poruszy wajhe.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: rafalzaq » 4 gru 2013, 18:30

Na wszystkich serwach jakimi się bawiłem było napisane że max to 6 V (ale miałem tylko kilka, więc nie twierdzę że wszystkie tak mają). Masz do tego serwa jakiś osobny zasilacz (odpowiednio wydajny)? 5 V wystarczy tylko trzeba mieć odpowiedni prąd.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 4 gru 2013, 19:59

rafalzaq pisze:Na wszystkich serwach jakimi się bawiłem było napisane że max to 6 V (ale miałem tylko kilka, więc nie twierdzę że wszystkie tak mają). Masz do tego serwa jakiś osobny zasilacz (odpowiednio wydajny)? 5 V wystarczy tylko trzeba mieć odpowiedni prąd.
serwo jest to:
http://allegro.pl/serwo-towerpro-sg90-t ... 68176.html
daje 1,7 Kg

teraz kupilem:
http://allegro.pl/serwo-tower-pro-sg-92 ... 01819.html
2,5

i
http://allegro.pl/serwo-standardowe-hex ... 01945.html

Narazie zasililem z arduino 5V podlaczonego przez usb do kompa.
Docelowo bedzie z koszyczka akumulatorkow AA x 4
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: rafalzaq » 4 gru 2013, 20:49

Po krótkich poszukiwaniach nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jedne źródła piszą, że to serwo powinno być zasilane 4,8 V, inne że od 4,8 do 6 V, a jedno podaje że max to 7,2. Stawiam raczej na 4,8 do 6 V.
Druga sprawa to pobierany prąd. Tu też są duże różnice. Ale myślę, że takie 500 mA powinieneś mieć. 500 mA to tez jest max dla złącza USB. Należy się spodziewać mniejszych wartości. Masz tam podłączone arduino, które tez pobiera dodatkowy prąd. Spróbuj zrobić test z jakimś mocniejszym zasilaczem.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 5 gru 2013, 21:34

rafalzaq pisze:Po krótkich poszukiwaniach nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jedne źródła piszą, że to serwo powinno być zasilane 4,8 V, inne że od 4,8 do 6 V, a jedno podaje że max to 7,2. Stawiam raczej na 4,8 do 6 V.
Druga sprawa to pobierany prąd. Tu też są duże różnice. Ale myślę, że takie 500 mA powinieneś mieć. 500 mA to tez jest max dla złącza USB. Należy się spodziewać mniejszych wartości. Masz tam podłączone arduino, które tez pobiera dodatkowy prąd. Spróbuj zrobić test z jakimś mocniejszym zasilaczem.
hmm do serwo dalem + z koszyka baterii (6V), - tez z koszyka a sygnal z arduino.
przy zasilaniu z arduino serwo dziala poprawnie, przy zasilaniu z koszyka jakby nie reagowalo na sygnal puszczony z arduino
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: rafalzaq » 5 gru 2013, 22:53

A połączyłeś ze sobą GND z arduino i - z koszyczka? Napięcie to różnica potencjałów, więc jest względne. Z arduino wychodzi sygnał 5 V. Te 5 V musi być między sygnałem, a minusem serwa. Jeśli masy nie są połączone to nie wiadomo jaka tam jest różnica.
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 8 gru 2013, 22:22

rafalzaq pisze:A połączyłeś ze sobą GND z arduino i - z koszyczka? Napięcie to różnica potencjałów, więc jest względne. Z arduino wychodzi sygnał 5 V. Te 5 V musi być między sygnałem, a minusem serwa. Jeśli masy nie są połączone to nie wiadomo jaka tam jest różnica.
dzieki po polaczeniu masy dziala
jednak nadsal czekam na mocniejsze serwo bo to nawet na bateriach nie daje rady
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 14 gru 2013, 20:15

udalo sie skonczyc projekt dzieki Wam :)
dzisiaj maluje jeszcze pudelko.

https://lh5.googleusercontent.com/-NGY_ ... 132625.jpg
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: rafalzaq » 14 gru 2013, 21:50

I to działa z serwem SG-92R czy jeszcze jakimś większym?
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 14 gru 2013, 23:00

rafalzaq pisze:I to działa z serwem SG-92R czy jeszcze jakimś większym?
tak z 92r
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: v-cu » 20 kwie 2014, 14:12

Tak jak pisałem, zrobiłem kiedyś takie pudełeczko tylko że na ne555 i dzisiaj się troche pobawiłem i rozsypały mi się tryba w serwie TG9e.:(
[img]http://img.tapatalk.com/d/14/04/20/zu5a7yqy.jpg[/img]
Teraz muszę je wymienić i zastanawiam się czy nie przerobić z ne555 na attiny85 bo akurat mam pod ręką. Tylko ciekawi mnie jedna rzecz. W układzie z ne555 było to zrobione tak że gdy servo wróci na swoją pozycje to klika krańcówkę i układ nie pobiera żadnego prądu. A widząc po tutku z atmega328 nie ma żadnego wyłącznika i jak servo wróci na pozycje to one ciągle żre prąd! Tym bardziej że nie ma w kodzie funkcji servo.detach(). Jak to tak? Czyli wnioskuje: układ ciągle pobiera prąd, hałasuje i trzeba by zrobić osobną wajhę do włączania i wyłączania układu?
Oświeci mnie ktoś? Może autor projektu?

Pozdrawiam
Pseudo
Majsterkowicz
Posty: 55
Rejestracja: 28 cze 2013, 22:08

Re: Odp: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: Pseudo » 22 kwie 2014, 00:56

masz racje w tym moim caly czas wciaga prad.
Awatar użytkownika
v-cu
Starszy majsterkowicz
Posty: 290
Rejestracja: 30 gru 2012, 23:00
Lokalizacja: Woźniki

Re: Odp: Magiczne pudelko - jak zrobic?

Post autor: v-cu » 22 kwie 2014, 12:38

No to teraz myśl jak to przerobić ;)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: