Minimalne połączenie 2 atmeg

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
filips
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 31 sie 2013, 09:46
Kontakt:

Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: filips » 26 lis 2013, 10:43

cześć,

chciałbym przesyłać dane z jednej atmegi do drugiej i zastanawiam się, czy da się zrobić takie połączenie po jednym kablu (całkowicie jednym, nie jednym + gnd ;). Prędkość transferu nie jest kluczowa.

Internety piszą, że niby tak, ale nigdzie nie zobaczyłem konkretnych rozwiązań.

Atmegi są od siebie dość oddalone i mają osobne zasilania.

Dzięki za wskazówki,
Filip

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: wojtekizk » 26 lis 2013, 14:56

hmmm... światłowód to też kabel :-)... życzę powodzenia z każdym innym rozwiązaniem :-), nie dość mamy problemów z polem elektromagnetycznym w pobliżu PCB i procka?
Awatar użytkownika
filips
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 31 sie 2013, 09:46
Kontakt:

Re: Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: filips » 26 lis 2013, 15:58

Tzn rozumiem, że da się, ale że transmisja będzie narażona na zakłócenia? Czy transmisja będzie powodować zakłócenia?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: Maxik » 26 lis 2013, 17:31

Bez wspólnej masy nic nie zrobisz. Minimalnie 1-wire, czyli dane i masa.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: cube » 26 lis 2013, 18:28

Zrobi. Światłowodem, jak podpowiadał Wojtek.
Albo masa puszona kaloryferem :D
Awatar użytkownika
filips
Młodszy majsterkowicz
Posty: 28
Rejestracja: 31 sie 2013, 09:46
Kontakt:

Re: Minimalne połączenie 2 atmeg

Post autor: filips » 26 lis 2013, 22:53

Ok, dzięki za odpowiedź. Mam światło i wodę, ale chyba spróbuję z 1-wire lub czymś podobnym.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: