Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 14 gru 2013, 00:44

Cześć

Staram się zacząć przygodę z elektroniką. Co nieco już na arduino porobiłem i chcę się przenieść na mikrokontroler. Mam Atmegę328P-PU i próbuję ją zaprogramować...

Niestety nie udaje mi się nawet wypalić bootloadera, za każdym razem kończy się to komunikatem:
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Przekopałem już dużo w necie i nic nie działa :( Czy ktoś byłby tak miły i podrzucił schemat jak podpiąć 328p-pu do usbasp? Może jednak robię coś głupiego już tutaj...?
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 13:56 przez jakubste, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: cube » 14 gru 2013, 00:48

Gdzieś tu krąży temat z przed paru dni z tym samym błędem rc=-1. MrLawrence podawał sposób rozwiązania, przejrzyj jego ostatnie posty.
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 14 gru 2013, 11:52

Miałem to samo, trzeba było dodać kwarc 16 MHz pomiędzy piny 9 a 10 :)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Maxik » 14 gru 2013, 20:02

Jak to świeża ATmega to przestaw zworkę S_SCK. Miałem dziś podobny problem z ATmegą8A-PU. Domyślnie działa na 1MHz, więc trzeba w programatorze wybrać tryb wolnego programowania.
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 15 gru 2013, 18:47

Slow SCk próbowałem zwierać i rozwierać i nic to nie dawało.

Postaram się w tygodniu zdobyć kwarc i spróbować z nim. Podpina się go bezpośrednio do atmegi czy coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Maxik » 15 gru 2013, 19:14

Jeszcze dwa kondensatory ceramiczne 22pF, podłączone tak jak na tym schemacie: http://petrockblog.files.wordpress.com/ ... 2-1858.jpg
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 15 gru 2013, 20:10

Jeżeli tylko na próbę, to bez tych kondensatorów też będzie działać.

Ale lepiej żeby były ;)
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 15 gru 2013, 20:53

Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Postaram sie jutro dokupic kwarc i kondesatory i napisze czy problem sie rozwiazal.
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 16 gru 2013, 16:10

No i kicha niestety. Kupiłem kwarc i kondensatory i cały czas ten sam błąd :/

W akcie desperacji zrobiłem zdjęcia płytce, jeśli ktoś z Was może, to przeglądnijcie proszę czy nie ma tam jakiegoś kiksu. (...) Okazuje się, że jako nowy użytkownik nie mogę wstawiać zdjęć ani linków, więc mogę ew. podesłać więcej na PW :/

Pomocy :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 14:13 przez jakubste, łącznie zmieniany 1 raz.
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 16 gru 2013, 18:15

Jedno słowo: pająk ;x

Zrób tak:
Odepnij wszystko co się da i podepnij jedynie:
-zasilanie - pin 7 i 8, ZGODNIE Z POLARYZACJĄ (VCC do plusa, GND do minusa), tak jak tu: http://computerpr0n.com/wp-content/uplo ... inMap2.png
-kwarc - pin 9 i 10
-piny programatora - reset(pin 1), mosi(17), miso(18), sck (19)

Jeżeli dobrze podłączysz, to to wystarczy na sprawdzenie czy da się wgrać bootloader, ja tak robiłem i działało
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 16 gru 2013, 21:41

A musze podpinac oba piny GND? I AVCC z VCC?
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 16 gru 2013, 21:42

Lepiej tak, ale z tego co pamiętam mi działało też bez tego
Awatar użytkownika
rafalzaq
Majsterkowicz
Posty: 180
Rejestracja: 2 maja 2013, 23:57

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: rafalzaq » 16 gru 2013, 23:58

Powinny być podłączone wszystkie piny zasilania. Może zadziałać bez łączenia wszystkiego, ale nie ma gwarancji, że tak będzie zawsze.
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 17 gru 2013, 01:05

W tym momencie mam podpięte jedynie kable z programatora (zasilanie, masa, MISO, MOSI, SCK, RESET) i kwarc wciśnięty do pinów 9 i 10. Nadal nie działa... :/
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 14:11 przez jakubste, łącznie zmieniany 1 raz.
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 17 gru 2013, 08:09

Na pewno dobrze zidentyfikowałeś kable z programatora? Sprawdź przejście miernikiem najlepiej
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 17 gru 2013, 12:15

Co to jest przejscie? Sprawdzalem orientacje VCC i GND miernikiem, wiec powinno byc ok
Arturr300
Starszy majsterkowicz
Posty: 307
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:24

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Arturr300 » 17 gru 2013, 19:35

Chodzi mi o to, żebyś zobaczył, który pin na płytce programatora (opis) odpowiada któremu kablowi. Nie wystarczy sprawdzić VCC i GND, zamiana np. MOSI z MISO powoduje włąśnie rc=-1

Najlepiej to sprawdzić miernikiem, chodzi mi o tryb w którym po zetknięciu przewodów pomiarowych miernik piszczy :P
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 17 gru 2013, 19:55

A między czym i czym jest zwarcie, że miernik będzie piszczał? Tego nie wiem, więc nie umiem miernikiem sprawdzić gdzie są poszczególne piny na programatorze.

Ale programator kupowałem na nettigo, raczej nie powinien być zbytnio wycudaczony...

Programator mam na COM1
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 14:12 przez jakubste, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 17 gru 2013, 22:43

Z pomocą bardziej zaawansowanego kolegi zaczęło działać :)

Ogólne uwagi dla potomnych:
- musi być slow_sck
- prawdopodobnie nie musi być kwarcu
- nie mam pojęcia czemu wcześniej nie działało ;)
Awatar użytkownika
Maxik
Starszy majsterkowicz
Posty: 405
Rejestracja: 6 lip 2012, 18:27
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Maxik » 17 gru 2013, 23:18

jakubste pisze:musi być slow_sck
No i co pisałem trzy dni temu?
Halina
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2013, 13:40

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: Halina » 18 gru 2013, 13:47

Witam szukam kogos kto w miare smiga w programowaniu arduino, potrzebuje pare odpowiedzi, dziekuje prosze o kontakt 531934871
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 21 gru 2013, 21:59

Maxik pisze:
jakubste pisze:musi być slow_sck
No i co pisałem trzy dni temu?
Ale ja ją zwierałem i rozwierałem i nic to nie dawało ;) Chyba jednak coś nie stykało, bo zaczęło chodzić dość nagle...
jakubste
Młodszy majsterkowicz
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2013, 00:35

Re: Programowanie Atmega 328P-PU przez USBasp

Post autor: jakubste » 25 gru 2013, 21:42

MrLewerence pisze: Czy programator usbasp nie ma przypadkiem (tylko!) programowej zworki slow_sck?
nettigo.pl/products/307

Ten ma całkiem fizyczną.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: